![]() |
|
Bir Adımda Dünya Turu Hiçbir yer ulaşılmaz değildir... |
![]() ![]() |
|
Seçenekler |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesine dahil edilen Tsingy de Bemaraha taş ormanları, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alıyor. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor. Zaten "Tsingy" kelimeside Madagaskar dilinde "çıplak ayakla yürünemeyen yer" anlamına geliyor. Büyük ve sivri kayalar, kanyonlar, mağaralar ve ilginç faunasıyla muhteşem bir yer... Bu alan, daha sonra, Tsingy de Bemaraha Milli Park olarak değiştirildi, UNESCO Dünya Mirası eşsiz coğrafyası nedeniyle 1990 yılında koruma altına alındı. Korunan alan kuzey ucunda 853 kilometrekare (329 sq mi) kapsayan sıkı bir doğa rezervi (Réserve Naturelle INTEGRALE) olarak kalır.
Kertenkele ürkek bir ritimle güneşin kavurduğu bir taşı boydan boya geçiyor. Birkaç hızlı adım, kocaman başı şöyle bir defa geriye doğru çeviriş ve ardından avlanmak üzere olduğunu sezen bir hayvanın olduğu yerde donup kalışı. O mutlak hareketsizlik hali. Dört bir yanda sipsivri tepeler sessiz ve bomboş yükseliyor. Aşağıdaki kanyonlarda bir papağan, transı bozarak inlercesine ötüyor. Kertenkele hızla sıçrıyor Hery Rakotondravony hızla elini atıyor. Dakikalar sonra genç sürüngen bilimci parmaklarını açıyor "Sanırım bu yeni bir tür" Bu, Rakotondravony'nin Madagaskar'daki Tsingy de Bemaraha ulusal park ve koruma alanında geçirdiğimiz birkaç gün içinde bu cümleyi ikinci ya da üçüncü söyleyişi. Biyoçeşitliliğiyle ünlü bir adanın üzerinde yer alan 1550 kilometrekarelik koruma altındaki bölge sanki başlı başına bir ada (Buradaki türlerin yüzde 90'ı, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan, endemik türler)
İri meyve yarasaları ile, koyu renkli vasa papağanları buralara tünüyor. Ötüş ve çığlıkları kemerli haznelerde ve duvarları ufalanan dehlizlerde çınlıyor. Daha gölgelik yerlerde ise, arılar taştaki deliklere yuva yapıyor Yazının devamı National Geographic Kasım sayısında |
![]() |
![]() |
#2 |
![]()
Harika bir yer gerçekten. Sayende bu yerden haberimiz oldu Canan, eline sağlık...
#3 |
![]()
Labirent gibi, arasına girsem kayaların kaybolurum.
Uçları da ne kadar sivri. Uçaktan düşsem karnıma batar diye saçmalamak istiyorum. Sanki hep uçaktan düşermişim gibi ![]() Canan ellerine sağlık. |
![]() |
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#4 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Harikalar...
Keşke gidip yerinde görebilsem... Paylaşımın için teşekkürler Canan ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() ![]() ![]() |
![]()
Öğrenmenin sınırı yok,ben de görmüş olmayı çok isterdim.
Hani daha önce de sözetmiştim ya ;Gençler bilse,yaşlılar yapabilse !!! Teşekkürle,r çok güzel bir paylaşım. |
![]() |
10 Üyemiz Nefise'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#6 |
![]()
Bazı yerler gündüz bile çok korkunç gözüküyor. Gece nasıl oluyordur düşünemiyorum.
Teşekkürler Canancım, ilginç bir yeri öğrenmiş oldum. |
![]() |
9 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#7 |
![]()
Harika bir doğa olayı. O asma köprüden, sallana sallana geçmek isterdim
![]() |
![]() |
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#8 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Resimlere bakarken bile ürktüm bir az
![]() ![]() |
![]() |
8 Üyemiz Apple'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#9 |
![]()
Farklı bir tatil seçeneği. Macera ruhunu geliştirmek ve korku filmi çekmek için ideal. Gidipte dönmemek var oralardan ama olsun ben yinede isterdim yürüyüş yapmayı.
Teşekkürler Canan.
![]() |
#10 |
![]() Milyonlarca yıllık erozyon, ilginç jeolojik oluşumlar ve nihayetinde bu taş ormanı...
![]() |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
bemeraha, bitki, kertenkele, korunan, madagaskar, meyve, mirası, nationalpark, orman, ormanları, tsingy |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |