|
Bilgisayar Donanım | Yazılım Masaüstü Duvar Kağıtları |
|
Seçenekler |
05.05.2024, 04:04 | #1 |
|
AMD Ryzen 9 7900X İçin Soğutucu Önerisi
@Heliosaga bir öneri istiyordum senden yardımcı olursan sevinirim.
Bir bilgisayar toplamaya karar verdim beğendiğim parçalar epey tutuyor o yüzden şimdilik bir kısmını sipariş verdim, bunlar arasında AMD Ryzen 9 7900X 4,7 GHz 64 MB Cache AM5 işlemci de var... Şimdi bu işlemci için bir soğutucu istiyorum ama sıvı soğutucu olmasın da istiyorum fakat bu işlemci için stok fan tavsiye edilmiyor çok güçlü diye ama ben oyun oynamayacağım daha çok video işleme ve render için kullanacağım bu da çok sık ve uzun süreli olmayacak, bir stok fan ya da kule tipi fan taksam bu kullanıma yeterli olmaz mı! |
Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti |
05.05.2024, 12:09 | #2 |
|
Cevap: AMD Ryzen 9 7900X İçin Soğutucu Önerisi
https://www.google.com/search?client...549&dpr=1#ip=1
Ön arastirmalarimda, sunlari bulup, Google ceviricisinle türkceye cevirdim!. (Sınırdaki sıcaklıklar Gerekli 170 watt (TDP) soğutma kapasitesiyle 7900X, 241 watt (TDP) ile çok elektrik tüketen Intel Core i9-12900K'nın altını çiziyor. Test sistemimiz, Intel'in 353 watt'ına kıyasla yük altında yaklaşık 288 watt'a ihtiyaç duyuyordu; bu önemli ölçüde daha az, ancak işlemci güç tasarrufu sağlamaz. Ayrıca, güçlü soğutucuya rağmen sıklıkla sıcaklık spesifikasyonlarının limitlerinde çalıştı ve uzun süreler boyunca 95 °C'ye ulaştı. AMD, 70 ila 90 °C aralığındaki tipik sıcaklıkları belirtir. Ryzen'i günün her saatinde tam güçte çalıştırmak istemiyorsanız Ryzen Master yazılımında Eco Modu olarak adlandırılan modu açabilirsiniz. Daha sonra TDP 105 watt'a düşer ve CPU güç kaynağını daha dikkatli kullanır.) Kuvvetli bir trafoya ihtiyac duyuldugu anlasilmakta!.
05.05.2024, 13:41 | #3 |
|
750 watt'lık güç kaynağı sipariş verdim şundan: https://www.hepsiburada.com/corsair-...gaza=GarajBooM
|
05.05.2024, 14:30 | #4 |
|
Şimdi iptal edip bunu sipariş verdim ne olur ne olmaz, üstelik bu psi 5 destekli riske de atmak istemedim çünkü ileride değiştirmek istemiyorum.
https://www.hepsiburada.com/msi-psu-...-HBC00003LF5FH |
05.05.2024, 14:47 | #5 |
|
High-end işlemcilerde render vs gibi durumlara girişilecek ise sıvı soğutma haricinde pek bir seçeneğin yok. Çünkü hep işlemciye yüklenilecek bir aşamadır. Oyun vs gibi durumlarda tam tersi işlemci yükü pek kullanılmaz.
Ama söz konusu dediğin aşamalar aşırı işlemci stresi yaratır. Bu da çok ısı üretir. Isı da işlemciyi yakmaz söz konusu bile değil sonuçta günümüz işlemcileri 100 dereceyi bile çok rahat aşabiliyorlar korkacak da pek birşey yaratmıyor zaten. Ha ömürden götürür o ayrı^^ Sıvı soğutmadan başka çaren yok.
05.05.2024, 15:32 | #6 |
|
Yok ben RTX 4060 ti düşünüyordum @Heliosaga belki 70 ti de olabilir ama sıvı soğutma hem ses yapıyor hem radyatör bakım istiyor hem de sıvıyı sızdırabiliyor diyorlar aslında şunu sipariş etmiştim : https://www.hepsiburada.com/gamepowe...gaza=UcuzSepet
fakat bunları duyunca iptal ettim, zaten tek fanlı yeterli olur mu onu da bilmiyorum olur dersen bundan sipariş vereyim tekrar. Tasarladığım konfigrasyon şöyle: Kasa: MSI MPG Sekira 100R Tempered Glass RGB USB 3.2 ATX Mid Tower Kasa : 4.543 tl PSU : MSI PSU MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ GOLD POWER SUPPLY : 8.649,00 Ana kart: MSI MPG B650 CARBON WIFI AM5 DDR5 6600MHZ(OC) HDMI DP M.2 USB3.2 2.5G LAN WIFI 6E ATX 13.490 tl - 14.180 tl arası İşlemci: AMD Ryzen 9 7900X 4,7 GHz 64 MB Cache AM5 İşlemci 15.266 tl Ram bellek: Corsaır Vengeance Rgb 32GB (2X16GB) 6000MHZ Ddr5 CL36 Amd Expo Dual Kit RAM-CMH32GX5M2E6000Z36 : 5.851 tl SSD depolama: Crucial T705 1tb Pcıe Gen5 Nvme M.2 SSD CT1000T705SSD5 (13600-10200 Mbs) Heatsink Soğutuculu : 10.000 tl ya da Samsung MZ-V9P1T0BW 990 PRO 1TB 7450MB-6900MB/S PCIE GEN 4.0 X4, NVME 2.0 5.114 tl Ekran kartı: Msı VGA Geforce Rtx 4060 Tı Ventus 2x Black 8g Oc RTX4060TI 8gb Gddr6 128B DX12 Pcıe 4.0 X16 (3xdp 1xhdmı): 16.830 tl soğutucu, m.2 ssd, ram bellek ve ekran kartı dışındakileri sipariş verdim diğerlerini bir dahaki aya sipariş vereceğim ameliyat olmuştum onun taksitleri sürdüğü için bütçemden çıkaramayacağım onları çünkü. |
05.05.2024, 15:52 | #7 |
|
Tek fan genelde yeterli olur. Bir sorun yaratmaz.
Yalnız sistem reçetende iki sorun var. işlemci ile ekran kartı arasında derin bir uçurum var. Ekran kartı giriş seviyesinden seçip, işlemciyi yüksek seviyeden seçmen işlemcini istediğin işlerde tam performansında kullanmamana neden olabilir. Ekran kartını en azından 4070 ti 16 gb'lık birşey alman gerek. ikincisi ise anakartın amd ryzen9 bios güncellemesiyle destek sunuyor. yani herşeyi kursan bile başta çalışmayabilir bu durumda anakartın bios güncellemesini yapman lazım.https://www.msi.com/Motherboard/MPG-...FI/support#cpu
05.05.2024, 16:00 | #8 |
|
Evet onu bir iki ay sonra 4070 ti veya 4080 ti yapabilirim zaten sipariş vermedim, videolarda görmüştüm bios yoluyla flash bellekten güncelliyorlardı, verdiğin adreste daha güzel anlatılmış bir ara ona da üye olayım. Bu arada hiç bilmediğim bir konu bakalım kablolarla başa çıkabilecek miyim!
Sağol yardımların için. |
2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti. |
05.05.2024, 16:12 | #9 |
|
İlk mesajdan itibaren bütün yazılanları okudum. Ne meraklı bir herifimişim bir kez daha anladım ve anladığım tek şey de bu oldu zaten.
@Rosebud öncelikle geçmiş olsun ve seni tekrar sağlıklı bir şekilde burada görmek güzel. Konuya gelince dediğim gibi bir halt anlamadım ama tüm dualarınızın kabulünü diler ve ben de "çok amin" diyerek konudan çıkarım.
05.05.2024, 17:30 | #10 |
|
Teşekkür ederim @Banemin sağol.
Ben de çok anlamıyorum ama Heliosaga sağ olsun, şusu da olsun busu da olsun derken anlaşılan pahalıya patlayacak cihaz bana. Elimdeki bilgisayar artık Windows güncelleme yaparken bile kamyon gibi ses çıkarmaya 90-95 dereceye kadar ısınmaya başladı mecburum değiştirmeye. |
2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
7900x, önerisi, ryzen, soğutucu, İçin |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |