25.03.2011, 00:14 | #1 |
|
Midyat (Mardin)
Midyat’la ilgili ilk yazili bilgiler M.Ö 13.Yüzyila kadar uzanir. Asur krallari için ele geçirilerek talan edilecek bir bölgedir. II. Asurnasipal M.Ö. 879 yilinda gururla: ’Matiate’yi (=Midyat) ve köylerini buyrugum altina soktum. Bol ganimet edinip, onlari yüklü haraca ve vergiye bagladim’ der.
Midyat Evleri Yasam mekanlari diger ismiyle konutlar, insanlarin günlük hayatini yasadigi yerler.Konutlar insanlarin sosyo-kültürel degerlerini bir anlamda disa vuran bir özellige sahiptirler. Bu yasam mekanlarinin kendisine has özellikleri bulunan Midyat evleri, bu evlerin en büyük özelliklerinden bir tanesi sevgiyi barisin, duygularin taslara islendigi özgün evler. Burada evlerin mimari yapilari, sosyal yasam tarzlarina özgü yapim sekilleri, figürleri, mekanlarin kullanis biçimleri, figürlerin anlamlari ile Midyat has olan ceviz agacindan yapilan divan takimlari ve özellikleri verilmistir. Midyat evlerinde kullanilan malzeme tastir. Ancak kullanilan bu tas normal tastan farklidir. Kalker tasi olarak adlandirilan açik renkli sarimsi yapidadir. Bu taslarin en büyük özelligi çok kolay kesilebilmesinden dolayi rahat bir sekilde islenebilir özellikte olmasi zengin süslemelerin elde edilmesini saglamistir. Kolay islenen ve ocaktan çikartilan bir süre sonra sertlesen (iklim sartlarina dayaniklik kazanan) bu kireçli olusum Midyat yapilarinin her devrinde ayni rahatlikla kullanilmis ve halen kullanilmaktadir. Bu evlerde herhangi bir siva malzemesi kullanilmaz. Belirli zaman dilimlerinde taslarin temizlenmesi amaciyla, tas kirintilari kum haline getirilerek ve bu kum ile duvarlar ovularak temizlenir. Duvarlarin örülme isleminde ise kireç ile karistirilan bu kumdan harç elde edilir. Elde edilen bu harç ile duvar örülür. Midyat’ta ahsap malzemenin kullanilmamis olmasi agacin yoklugundan degil, Midyatlilarin tasçi gelenegine siki sikiya bagli olmasindan kaynaklanmaktadir.Bu gelenek o kadar yerlesmistir ki bugün bile beton yapilar yadirganmaktadir.
Odalarin giris kapilari daha süslü iç içe zengin motifler tasir. Evlerin klasik sekli olan kemerli kapilardir. Kapinin üst tarafinda çerçeve motifleri ve kapi kenar motifleri arasinda yuvarlak bir çerçeve içerisinde, lale, karanfil ve farkli motifleri içeren armalar bulunur yada bu armalar içerisinde Hz. Süleyman mührü bulunur.
Yumusak hatlara sahip pencerelerde cephe keskin süslemeler ile süslenmistir. Ayrica tavan yüksekligindenitibaren cephede hareketlilik olusturan süslemeler yapilmaktadir. Midyat’taki evlerin baska bir özelligi de, mimari yapilarda Hirist Süryani imzasi vardir. Midyat evleri güneyin disinda baska yönlere de bakmaktadir. Evlerdeki mihrap sekli Hiristiyanlarin kiblesi dogu cephesinde bulunmaktadir. Midyat evlerinde ayrica küçükte olsa tas konsollar ile bir balkon olusturulmustur. |
25.03.2011, 00:25 | #2 |
|
Cevap: Mıdyat
Midyat’ın Güngören (Keferbe ) Köyünde yer almaktadır. Kilisenin güneyinde,doğusu mihrap tarafından kapatılan, yazlık kilise niteliğindeki iç avlu uzanır. Ana kilisenin kuzeyine yüksek tonozlarla ona bağlanan ve vaftizhane olarak kullanılan Vaftizci Mor Yuhanon Kilisesi yerleşmiştir. |
25.03.2011, 12:35 | #3 |
|
Cevap: Mıdyat (Mardin)
Ellerine sağlık,teşekkürler Canan42...
25.03.2011, 14:18 | #4 |
|
Ben hala ikinci iletideki resimleri göremiyorum ama.
Teşekkürler...
25.03.2011, 15:06 | #5 |
|
Çok güzel bir bilgi bütünlüğü gözüküyor teşekkürler
Resimler gözüküyor,proxy ile ilgili bir sorun olabilir. Ya da tüm suç mavi hap yerine kırmızı seçilmesindendir
25.03.2011, 15:26 | #6 |
|
Artık görüyorum...
Teşekkürler bir kez daha...
25.03.2011, 16:24 | #7 |
|
Mimarisi ve tarihi ile Mardin'in en ilginç ilçelerinden biri.
Teşekkürler Canan, ellerine sağlık. Düzenleme için de ReaL'e teşekkürler. |
25.03.2011, 16:59 | #8 |
|
Mardin'in mimarisi yapısından önce farklı dine, dile, ırka ve inanca mensup kişilerin kardeşçe yaşadığı şehir. Hoşgörü şehri deniliyor. |
25.03.2011, 21:53 | #9 |
|
Çok hoş gerçekten, değişik bir havası var.
Teşekkürler Canan ve ReaL.
19.11.2011, 13:33 | #10 |
|
İlgimi çeken,havasını özellikle solumak istediğim bir yer.Bir türlü gezip görme şansım olmadı.
Görsellik ve bilgiler oldukça doyurucu. Teşekkürler Canan.
mardin, midyat |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |