Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 05.06.2021, 19:03   #1
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Oyun Bilgisayarı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Oyun Bilgisayarı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Oyun bilgisayarı birçok yaşta kullanan insanların ilgisini çekerken, pc alırken nelere dikkat edilmeli?

Bir oyun bilgisayarı satın almak veya donanımlar kasada birleştirmek planlamayı, araştırmayı, karşılaştırmayı ve mümkünse seçeneklerinizi test etmeyi gerektirir. İnsanlar, önceden oluşturulmuş bir PC satın alıp almayacağını veya bir PC’yi kendi başına mı kuracağını merak ediyor. Kendi kendine yapılan bilgisayarlar daha ucuzdur ve oyun donanımınızın bileşenleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz. Ancak, parçaları kendiniz monte etmeniz gerekeceğinden süreç sıkıcı olabilir. Özel yapım oyun PC’nizde sorun yaşarsanız, kendi başınızasınız.

Önceden oluşturulmuş oyun bilgisayarları ile bileşenleri kendiniz satın almak ve birleştirmek zorunda kalmazsınız ve ayrıca üretici/satıcıdan teknik destek alırsınız.

İster önceden oluşturulmuş bir bilgisayar satın alıyor olun ister özel yapım bir bilgisayarınız olsun, doğru satın alma işlemini yapmak için göz önünde bulundurmanız gereken en önemli on şey!

1. CPU

CPU (Merkezi İşlem Birimi) bilgisayarın beynidir. Oyun oynamak için çok güçlü bir işlemciye ihtiyacınız yok. Giriş seviyesi oyunlar için minimum olarak 4 çekirdekli/4 iş parçacıklı bir işlemci yeterli olacaktır.

Modern oyunlarda iyi bir oyun performansı için 6 çekirdek/12 iş parçacıklı işlemci olabilir. Daha yüksek herhangi bir şey, oyun performansını biraz artıracaktır, ancak oyun, birden fazla çekirdekten yararlanmak için özel olarak geliştirilmediği sürece, çok önemli değildir.

2. Grafik Kartı / GPU / Grafik Belleği

Hangi CPU’nun ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna karar verdikten sonra, oyun PC’nizle ilgili bir sonraki en önemli şeye, GPU’ya (Grafik İşlem Birimi) odaklanmanın zamanı geldi.

Grafik Kartı aslında bir oyun bilgisayarının en önemli bileşenidir, çünkü onsuz oyunları çalıştıramazsınız. Eski oyunlar dışında, tüm modern 3d oyunların düzgün çalışması için özel bir grafik kartı gerekir.

Genel bir kural olarak, daha pahalı grafik kartları daha güçlü gpus’a ve üstün performans sağlayan daha fazla grafik belleğine sahip olacaktır. Ancak hangi grafik kartının en sevdiğiniz oyunları oynamanıza izin vereceğini doğru bir şekilde belirlemek oldukça zordur.

3. RAM

PC’nizin RAM’i (Rastgele Erişim Belleği), makinenizin oyunları gecikme olmadan ne kadar iyi çalıştırdığını belirlemede önemli bir oyuncudur.

Oyunların genellikle çok fazla RAM’e ihtiyaç duymadığını belirtmek önemlidir .

İyi bir grafik kartınız varsa, modern oyunların çoğunu 8 GB RAM’li bir sistemde çalıştırabilirsiniz. Ancak oyun yüküne bağlı olarak oyun çalışırken arka planda diğer uygulamaları çalıştıramayabilirsiniz.

Çoğu oyunun aslında belirtilen minimum RAM miktarına ihtiyaç duymadığına dikkat edilmelidir. Yanında çalışan başka uygulamanız yoksa, genellikle çok daha düşük miktarda ram ile çalışırlar.

4. Depolama Sürücüsü – HDD/SSD

CPU ve RAM’inizin yanı sıra oyun donanımınızın hızına katkıda bulunan bir başka faktör de kullandığınız depolama türüdür. Depolama türleri söz konusu olduğunda, 2 ana akım seçeneği mevcuttur – HDD (Sabit Disk Sürücüsü) ve SSD.

Sabit disk sürücüsü, piyasadaki en eski depolama teknolojisidir ve ilk olarak 1950’lerde IBM tarafından tanıtıldı. HDD’nin avantajları, diğer depolama türlerine kıyasla daha büyük depolama kapasitesi ve daha ucuz maliyeti içerir. Ancak HDD’ler diğer depolama seçeneklerinden daha fazla güç harcar, daha fazla yer kaplar ve daha az dayanıklıdır. Ayrıca daha yavaştırlar ve saniyede yaklaşık 200 megabayt (200 MBps) aktarım hızında çalışırlar.

5. Monitör Ekran Paneli Tipi – IPS, TN veya VA

Monitör ekran panelleri, IPS, TN ve VA olmak üzere 3 ana teknolojiden biri kullanılarak yapılır. Her birinin kendi artıları ve eksileri vardır. Oyun oynamak için IPS veya TN arasında seçim yapmanız gerekir.

IPS, üstün renk doğruluğu ve netliği ile en iyi görüş açıları sunar. Ancak genellikle daha düşük yenileme hızlarına ve daha yüksek yanıt sürelerine sahiptirler. Üreticiler daha yüksek yenileme hızlarına sahip daha iyi IPS panelleri ürettikçe bu durum giderek gelişiyor.

TN panel ise daha yüksek yenileme hızları ve en düşük tepki süresi sunar. Ancak en kötü görüş açılarına ve zayıf renk doğruluğuna sahipler.

Oyun türünüze göre seçin
Yüksek yenileme hızlarına ihtiyaç duyduğunuz oyunları oynuyorsanız, renk kalitesinden ödün vereceğinizi göz önünde bulundurarak TN panel monitör tercih edin. Daha yüksek yenileme hızına sahip IPS monitörler alabilirsiniz, ancak bunlar daha pahalı olacaktır.

Yüksek yenileme hızlarına ihtiyaç duymayan oyunlar oynuyorsanız, IPS panel monitörleri tercih edin. En iyi renkleri elde edeceksiniz.

6. Monitör Ekranı Boyutu ve Çözünürlüğü

Oyunlarda daha büyük ve daha parlak her zaman daha iyidir. Ekrana yakın oturmayı seven bir oyuncuysanız, bir oyun bilgisayarı için minimum makul ekran boyutu 21,5 inçtir.

İdeal olarak, yakın mesafeden oyun oynamak için 24 inç veya 27 inç masaüstü monitör satın almayı düşünmelisiniz.

7. Yenileme Hızını İzleyin

Bir monitörün yenileme hızı, ekranın her saniye ekran görüntüsünü yenileme veya güncelleme sayısıdır. Bir ekranın yenileme hızını ölçmek için standart birim hertz’dir (Hz). Bir ekranın yenileme hızı söz konusu olduğunda, daha yüksek her zaman daha iyidir ama aynı zamanda pahalıdır.

Birinci şahıs nişancı ve MOBA oyunları için önerilen yenileme hızı 120 Hz’dir; bu, bütçe monitörlerinde bulunan 60 hz’lik standart yenileme hızının iki katıdır. 144hz’de oyun hareketi gerçek hayattaki kadar pürüzsüz hissedecek ve rakibinize karşı koymak için hızlı ve doğru hamleler yapabileceksiniz.

Ancak daha yüksek yenileme hızı aynı zamanda daha yüksek grafik işleme gerektirir, bu da daha güçlü bir grafik kartına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Çoğu bütçe grafik kartı, düşük-orta grafik ayarlarında maksimum 90-100 FPS sunabilecektir. Ayrıca monitörün yüksek yenileme hızlarını da desteklemesi gerekir. Yüksek yenileme hızı monitörleri de daha pahalıdır.

8. Tepki Süresi

Bir tür yenileme hızının tersi olarak, bir PC monitörünün yanıt süresinin iyi olması için sayının alt tarafta olması gerekir. Bu nedenle, daha yüksek her zaman daha iyi olan yenileme hızının aksine; tepki süresi ile uğraşırken, daha düşük her zaman daha iyidir.

Tepki süresi, bir monitörün görüntüsünün tam etkinden (beyaz) tam etkin olmayana (siyah) ne kadar hızlı değişebileceğidir. Bunun sıradan terimlerle ifade edildiği şey, yanıt süresinin, bir monitörün tek tek pikselleri beyazdan siyaha veya tam tersine değiştirmesinin ne kadar sürdüğü ile tanımlanmasıdır.

Milisaniye (ms) cinsinden ölçülür. Yani bir monitörün tepki süresi 4 milisaniyeyse, bu, saniyenin 1/250’sinde beyazdan siyaha ve siyahtan beyaza tekrar geçebileceği anlamına gelir.

Monitörler için tipik yanıt süresi değerleri, 15 ms’den 1 ms’ye kadar değişir. Tepki süresini azaltın, monitör daha pahalı olur.

9. Uyarlanabilir Senkronizasyon

Uyarlamalı senkronizasyon (değişken yenileme hızı olarak da bilinir), teknik terimlerle, bir monitörün dikey yenileme hızının grafik kartı tarafından sağlanan kare hızıyla uyumlu olacak şekilde dinamik olarak ayarlanmasıdır.

Bir gereklilik olarak, günümüzde her oyun monitörünün bir oyun monitörü olarak nitelendirilebilmesi için değişken ve ayarlanabilir bir kare hızını desteklemesi gerekir.

Uyarlamalı senkronizasyon, monitörünüzün yenileme hızını grafik kartınızın yenileme hızıyla senkronize eder. Bu, monitörünüzün belirli bir oyunun FPS’sine (Saniyedeki Kare Sayısı) ayak uyduramadığı durumlarda yırtılmayı azaltır.

10. Soğutma ve Gürültü

Soğutma, PC’nizin genel performansında kullanıcılar tarafından genellikle gözden kaçırılan çok önemli bir parametredir. Uygun soğutma olmadan sisteminiz ısınmaya başlayacaktır.

Aşırı ısınan bir sistem, eninde sonunda CPU ve GPU’nun saat frekanslarını aşağıya çekmesine neden olarak, özellikle hız aşırtma yapıyorsanız yavaşlamaya ve gecikmelere neden olur. Uzun vadede aşırı ısınma, bilgisayar bileşenlerinin ömrünü ve dayanıklılığını azaltacaktır.

Aşırı ısınmayla ilgili bir diğer önemli sorun, fanların daha yüksek hızda çalışması ve çok fazla gürültü yapmasıdır. Aşırı fan gürültüsünü rahatsız edici buluyorsanız, uygun soğutmayı sağlamalısınız.

Kaynak

2 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.06.2021, 16:18   #2
Rosebud
Müdavim

Standart Cevap: Oyun Bilgisayarı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aslında oyun oynamayı çok severim ama sağlığım müsede etmiyor, 5 dakika içinde kusacak duruma geliyorum, kulağımda sorun olduğu için hareketli görüntüler deniz tutması etkisi yapıyor, çünkü göz ve kulak sinirleri yan yana.

TEARS AND SOUVENIRS

2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.06.2021, 17:45   #3
OkyanusunKalbi
WoodStock

Masaüstü bilgisayarımı oyun için almıştım ancak kablosuz kullandığım için benim odamda kablosuz yeterli gelmiyor. Masaüstü bilgisayarlarını laptoplara göre daha çok severim. Oyun oynamak için laptoplar uygun değil.
2 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.06.2021, 21:26   #4
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

@Rosebud Abicim sende kendini iyice hastalık hastası yaptın be.. O kadar değildir ya ilk görüş açısı bulunan oyunlardan uzak durman yeterlidir. yoksa tepe görüş açısı sağlayan oyunlar o etkiyi yapmazlar.

Oyun bilgisayarın varsa sana başlangıç olarak şu oyunu öneririm. Emin ol seni çok saracaktır.(Baya da uzundur hani 120-130 saatlik bir oyun süresi var günler haftalarını alır oynamayanı dövüyorlar o derece)

Forum Gerçek Flash Dosyası

@OkyanusunKalbi

Kablosuz? oyun bağlantısı kuramadım. Online türleri tercih ediyorsun heralde. O türlerde ping önemli olduğu için evet doğal olarak kablolu bağlantı kurman daha iyidir.

Laptopda oyun oynanırda parasına değmez. Oyun laptopu parasına en üst seviye bir sistem dizersin.
Eski 07.06.2021, 13:23   #5
Rosebud
Müdavim

Yok be agam bu bulantı gerçek, geçen gün taksiye bindim cebimden bozuk paralar koltuğun yanına döküldü, araba hareket halinde olduğu için paraları alayım derken bulantıdan soğuk terler döktüm hepi topu da 10-15 saniye sürdü, hareket halindeki bir araçta mesela gazete de okuyamam ben.
Oyunlar da öyle özellikle hani ön planda bir silah vardır sağa sola ateş edersin ya o tip oyunlar (ftp oyunu deniliyor galiba) dokunuyor ama o hani tepeden bakan Age of Empires gibi oyunlar dokunmuyor ama ben de o ftp'leri seviyorum aksi gibi.
Eskiden oyun oynayabildiğim zamanlar Wolfenstain oynardım ama o ilk uyduruk win 98 versiyonları değil, efsane oyundu en sonunda Heinrrich adında bir dev canavar çıkardı karşına en zor bölümüydü neredeyse o bölümü atlamak imkansızdı ama becermiştim sonunda.
Bir de tabi benim bilgisayar oyun bilgisayarı değil o videodakini kaldırmaz.

TEARS AND SOUVENIRS

Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 07.06.2021, 13:51   #6
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Rosebud Mesajı göster
Yok be agam bu bulantı gerçek, geçen gün taksiye bindim cebimden bozuk paralar koltuğun yanına döküldü, araba hareket halinde olduğu için paraları alayım derken bulantıdan soğuk terler döktüm hepi topu da 10-15 saniye sürdü, hareket halindeki bir araçta mesela gazete de okuyamam ben.
Oyunlar da öyle özellikle hani ön planda bir silah vardır sağa sola ateş edersin ya o tip oyunlar (ftp oyunu deniliyor galiba) dokunuyor ama o hani tepeden bakan Age of Empires gibi oyunlar dokunmuyor ama ben de o ftp'leri seviyorum aksi gibi.
Eskiden oyun oynayabildiğim zamanlar Wolfenstain oynardım ama o ilk uyduruk win 98 versiyonları değil, efsane oyundu en sonunda Heinrrich adında bir dev canavar çıkardı karşına en zor bölümüydü neredeyse o bölümü atlamak imkansızdı ama becermiştim sonunda.
Bir de tabi benim bilgisayar oyun bilgisayarı değil o videodakini kaldırmaz.

Tamam işte ilk görüş açısı kamerasında olan yani (fps) türü oyunlar seni rahatsız eder. tps yani üçüncü görüş açısındaki oyunları rahat oynayabilirsin.

Tabi söylediğim oyunlar için ortalama bir sistemin olması şart^^
Eski 07.06.2021, 14:09   #7
OkyanusunKalbi
WoodStock

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Heliosaga Mesajı göster
@Rosebud Abicim sende kendini iyice hastalık hastası yaptın be.. O kadar değildir ya ilk görüş açısı bulunan oyunlardan uzak durman yeterlidir. yoksa tepe görüş açısı sağlayan oyunlar o etkiyi yapmazlar.

Oyun bilgisayarın varsa sana başlangıç olarak şu oyunu öneririm. Emin ol seni çok saracaktır.(Baya da uzundur hani 120-130 saatlik bir oyun süresi var günler haftalarını alır oynamayanı dövüyorlar o derece)

http://www.youtube.com/v/eaW0tYpxyp0?version=3" title="View this flash file directly" target="_blank">Forum Gerçek Flash Dosyası
http://www.youtube.com/v/eaW0tYpxyp0?version=3"> http://www.youtube.com/v/eaW0tYpxyp0?version=3" quality="high" pluginspage="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="480">

@OkyanusunKalbi

Kablosuz? oyun bağlantısı kuramadım. Online türleri tercih ediyorsun heralde. O türlerde ping önemli olduğu için evet doğal olarak kablolu bağlantı kurman daha iyidir.

Laptopda oyun oynanırda parasına değmez. Oyun laptopu parasına en üst seviye bir sistem dizersin.
Her iki şekilde de oynardım.
Oyunun yarısına gelirdim internet kopardı. Diğer PC’ler çalışırdı masaüstünde kopmalar olurdu.

Şunu kullanıyordum.

Galiba artık bilgisayarı satmak zorunda kalacağım, boşu boşuna yer kaplıyor.
Laptoplar oyun için hiç uygun deği. Bir ara dellin oyun laptopları çok hoşuma giderdi. Birinden duymuştum da çok ağırmış, fiyat olarak da değmez.
Geçmiş bizden oyun sevdası.
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.06.2021, 15:30   #8
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

@OkyanusunKalbi

Senden geçmiş olabilir ama benden geçmez.^^ Şimdiki sistem bazı oyunlarda "artık yeter babacım ben gidiyorum" diyor resmen.

Kıyıda köşede birikmişim var. Gözü kararttım tüm parçaları yurtdışından amazon.de yada newegg sitesinden alacağım. Tahmini 2 bin euro falan tutuyor. Kargosuda 2-3 günde gelir buradaki çakallarıda zengin etmemiş olurum.

Bir tek ekran kartı piyasasının durulmasını bekliyorum. İşlemcisi anakartı ssd'si ramleri falan 8 bin tl tutarken ekran kartının kendisi 12-14 bin arası tutuyor. Bu lanet kripto madenciler yüzünden kartlar karaborsada alamıyorum bir karta o kadar para verirsem geceleri uyuyamam...

Ne zaman 10 bin altına düşer(5-7 bin tl arası tav olurum) işte o zaman cari açığın kralını yapacağım biriktirdiğim parayı yabancılara gönderip sistemi yenileyeceğim.

Bizim haşmetlüler uçak falan alırken ses etmiyorlar da benim harcamam mı ülkeyi batıracak alla alla
Eski 07.06.2021, 16:35   #9
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Sen yine de uçağı bir düşün @Heliosaga...

4 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.06.2021, 16:48   #10
OkyanusunKalbi
WoodStock

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Heliosaga Mesajı göster
@OkyanusunKalbi

Senden geçmiş olabilir ama benden geçmez.^^ Şimdiki sistem bazı oyunlarda "artık yeter babacım ben gidiyorum" diyor resmen.

Kıyıda köşede birikmişim var. Gözü kararttım tüm parçaları yurtdışından amazon.de yada newegg sitesinden alacağım. Tahmini 2 bin euro falan tutuyor. Kargosuda 2-3 günde gelir buradaki çakallarıda zengin etmemiş olurum.

Bir tek ekran kartı piyasasının durulmasını bekliyorum. İşlemcisi anakartı ssd'si ramleri falan 8 bin tl tutarken ekran kartının kendisi 12-14 bin arası tutuyor. Bu lanet kripto madenciler yüzünden kartlar karaborsada alamıyorum bir karta o kadar para verirsem geceleri uyuyamam...

Ne zaman 10 bin altına düşer(5-7 bin tl arası tav olurum) işte o zaman cari açığın kralını yapacağım biriktirdiğim parayı yabancılara gönderip sistemi yenileyeceğim.

Bizim haşmetlüler uçak falan alırken ses etmiyorlar da benim harcamam mı ülkeyi batıracak alla alla
12-14 bin ekran kartı mı?
O parayı verirsem uykularım kaçar. 10 binin altına da düşeceği yok.
Evdeki bilgisayarları satıp yeni bir tane bilgisayar almak istiyorum, biraz eskidiler. En dandiğine 5 bin diyecekler.
Bakarsın oyun için düşünebilirim ama bu dediğin fiyatlardan sonra hiç bakmayım o zaman. Parçalarını kendim alıpta takamam.
Sence ne zaman bilgisayar piyasası düşer? Amazondan alınan parçalar biraz daha mı uygun?
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alırken, bilgisayarı, dikkat, edilmeli, nelere, oyun

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler