Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 04.08.2024, 16:31   #1
Bursalı68
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart ERP Yazılımları, ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

ERP Yazılımları, ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

ERP (Enterprise Resource Planning) ve MRP (Material Requirements Planning), işletmelerin kaynak planlama süreçlerinde kullanılan iki farklı sistemdir. İşletmelerdeki üretim ve lojistik süreçlerini yönetmek için kullanılırlar. Ancak, ERP, sadece üretim ve lojistik süreçlerini değil, işletmenin tüm departmanlarını entegre eden ve işletme kaynaklarının planlanması, yönetimi ve takibi için kullanılan bir sistemdir. ERP, finans, üretim, satış, stok yönetimi, lojistik, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi gibi tüm işletme fonksiyonlarını tek bir platformda birleştirir ve bütünsel bir bakış açısı sunar. MRP ise, sadece malzeme gereksinimlerinin planlanması ve kontrol edilmesinde kullanılan bir sistemdir.

MRP Sisteminin Amacı Nedir?

MRP, malzeme gereksinimlerinin planlanması ve kontrol edilmesinde kullanılan bir sistemdir. MRP sistemi, üretim sürecinde kullanılacak olan malzemelerin, hangi zamanda, ne kadar ve hangi kaynaktan temin edileceğinin planlanması ve yönetilmesini sağlar. Böylece, üretim süreci daha etkili bir şekilde yönetilerek stok seviyeleri minimize edilir ve işletme maliyetleri azaltılır. MRP sistemi, önceden belirlenmiş bir üretim planına göre, hangi malzemelerin, ne kadar ve hangi zamanda ihtiyaç duyulacağını belirler. Bu sayede, üretim süreci için gerekli olan malzemelerin zamanında temin edilmesi sağlanarak, üretim sürecinin kesintisiz devam etmesi amaçlanır. MRP sistemi, üretim sürecinde kullanılan malzemelerin stok seviyelerini optimize ederek, işletmelerin stok maliyetlerini azaltmasına yardımcı olur. Böylece, işletmeler üretim sürecinde gereksiz stok birikiminden kaynaklanan maliyetleri minimize edebilir.

ERP Sisteminin Amacı Nedir?

ERP ise, işletmelerin tüm departmanlarını entegre eden ve işletme kaynaklarının planlanması, yönetimi ve takibi için kullanılan bir sistemdir. ERP sistemi, finans, üretim, satış, stok yönetimi, lojistik, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi gibi tüm işletme fonksiyonlarını tek bir platformda birleştirir ve bütünsel bir bakış açısı sunar. Bu sayede, işletmeler farklı departmanları arasındaki iletişimi ve işbirliğini artırarak verimliliklerini ve karlılıklarını artırabilirler. ERP sistemi aynı zamanda işletmenin kaynaklarını da daha verimli kullanmasına yardımcı olur, stok yönetimi ve envanter kontrolü gibi süreçlerde maliyetleri minimize eder.

MRP-II Nedir?

MRP-II ise, MRP sisteminin geliştirilmiş bir versiyonudur. MRP-II, üretim sürecinde malzeme gereksinimlerinin yanı sıra, işletmenin kapasitesinin planlanması, üretim programının yönetimi, envanter yönetimi ve maliyet analizlerinin yapılması gibi diğer işletme fonksiyonlarının da entegre edildiği bir sistemdir.MRP-II, MRP sistemiyle birlikte üretim sürecinde malzeme gereksinimlerinin yanı sıra işletmenin diğer fonksiyonlarını da yönetir. MRP-II sistemi, malzeme gereksinimlerini ve envanter yönetimini de içeren üretim planlamasına ek olarak, işletmenin kapasitesinin planlanması, işgücü yönetimi, finansal yönetim ve maliyet analizleri gibi diğer işletme fonksiyonlarının da entegre edilmesini sağlar. Bu sayede, işletmenin bütününe yönelik bir bakış açısı oluşturularak, işletmenin verimliliği ve karlılığı arttırılır.

Özetle, MRP sistemi üretim sürecindeki malzeme planlamasını, ERP sistemi ise işletme kaynaklarının planlanması ve yönetilmesini sağlar. MRP-II ise, MRP sisteminin daha kapsamlı bir versiyonudur ve diğer işletme fonksiyonlarını da içerir. Bu sistemler, işletmelerin verimliliğini artırmak ve maliyetleri minimize etmek için kullanılır.

Kaynak : https://mavvo.com.tr/blog/erp-ve-mrp...ir%20sistemdir.
2 Üyemiz Bursalı68'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.08.2024, 16:44   #2
Bursalı68
Müdavim

Standart Cevap: ERP Yazılımları, ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

Türkiye’de Kullanılan En İyi ERP Programı Nedir?

Her ne kadar Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelse de bir ERP programı, tüm kurumsal süreçlerin en verimli şekilde yönetilebilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik sistem ve programların tümünü altyapısında barındıracak şekilde geliştirilen bir yazılıma ERP programı denir. ERP çözümleri, sahip oldukları altyapı sayesinde kurumdaki birimler arasında da tam bir koordinasyon sağlamaktadır. Şimdi bir ERP programının işletmelere sağlayacağı avantajlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

*Bir ERP programı, işletmenize sağlayacağı tasarruf imkanları sayesinde maliyetlerizde önemli ölçüde azalmaya sebep olacaktır.

*Tasarrufların artmasına ve maliyetlerin azalmasına bağlı olarak işletmenizin gelirlerinde de artış yaşanacaktır.

*ERP çözümleri, kurumunuzun nakit yönetimini kolaylaştıracaktır.

*Bir ERP programı ile daha az envantere ve dolayısıyla daha az personele ihtiyacınız olacaktır.

*Tüm sipariş süreçlerini daha hızlı ve daha isabetli bir şekilde tamamlayabilmenizi sağlar.

*Bir ERP programının, kurumunuzdaki bilgi ve süreç akışlarında sağlayacağı optimizasyon sayesinde hem üretkenlikte hem de müşteri hizmetlerinde iyileşme gerçekleşecektir.

ERP Programları Listesi

Bir ERP programı, işletmenizde yer alan her birim için farklı modüller sunar. Bu modülleri, tek bir bedeni besleyen damarlar olarak düşünebilirsiniz. Tüm bu modüller birbiriyle tamamen entegredir. Bu modüllerde yer alan işlenmiş verilerin tamamı da kurumunuzun bütünsel yapısına hizmet eder. ERP çözümleri, sahip olduğu modüller sayesinde bu birimlerin iletişim kültürlerini geliştirerek, kurumun bütünleşik veri tabanını yüksek koordinasyonla besler. Peki, en iyi ERP programlarının hangileri olduklarını hiç merak ettiniz mi? Öyleyse sizin için hazırlamış olduğumuz, Türkiye’de de kullanılan en iyi ERP programları listesine mutlaka göz atmalısınız. Haydi şimdi başlayalım.

DİA
ERP programları listemizin ilk sırasında tamamen yerli üretim olan DİA Yazılım yer almaktadır. DİA yazılım, yerli üretim ERP çözümleri arasında en iyi ERP programlarından birisidir. 2004 senesinde ODTÜ Teknokent’te geliştirilmiştir. DİA yazılımın çözüm sağladığı kuruluşların yelpazesi oldukça geniştir. KOBİ’lerin ve büyük ölçekli işletmelerin yanı sıra her türlü eğitim kuruluşundan devlet kurumlarına kadar çeşitli kuruluş ve organizasyonun yönetim süreçlerini kontrol etmeye yönelik çözümler sunmaktadır. Tamamen yerli olan DİA yazılım, çevrimiçi olarak bulut tabanlı ve modüler bir yapıda çalışır. Bu da DİA yazılımı oldukça düşük maliyetli bir ERP programı olarak öncelikli tercih sebebi yapmaktadır. Server ve donanıma ihtiyaç duymadan çalışabilmesinin maliyet açısından sağlamış olduğu avantajların yanı sıra mobil kullanımda da önemli imkanlar sunmaktadır. DİA yazılımın mobil sürümü de en az masaüstü sürümleri kadar stabil bir performans sağlayabilmektedir. Son derece basit ara yüzü sayesinde tüm iş süreçlerinizi bulunduğunuz her yerden 7/24 mobil olarak kontrol edebilirsiniz.

SAP
SAP yazılımı da Türkiye’de kullanılan en iyi ERP programları arasında yer almaktadır. Yazılım, neredeyse yarım asırlık bir tarihe sahiptir. SAP yazılımın temelleri 1973 senesinde Almanya’da atılmıştır. Bu tarihten itibaren yazılım, kendisini müşterilerinin ihtiyaçlarına göre geliştirmeyi sürdürmüştür. Bu sayede Almanya’da filizlenen SAP yazılım, daha da büyüyerek tüm dünya genelinde kullanılan en iyi ERP programlarından birisi haline gelmiştir. Modüler bir yapıya sahip olan SAP yazılımı, büyük ölçekli işletmelerin ilk tercihleri arasında yer aldığı için en iyi ERP programları listemize girmeye hak kazanıyor.

CANİAS
ERP programları listesinin bu basamağında yer alan Canias yazılımı, uluslararası olarak hizmet veren önemli yerli yazılımlardan birisidir. Tam 21 ülkede hizmet veren Canias, kullanıcılarına 11 farklı dilde destek verebilmektedir. Canias’ın kullanmış olduğu yazılım dili de tamamen kendileri tarafından geliştirilmiştir. Canias ERP programı kullanıcılarına geniş ölçüde özelleştirme olanakları da sağlamaktadır. Canias’ın sunmuş olduğu en önemli modülleri şu şekilde sıralayabiliriz:

*Üretim ve kapasite kontrol
*Lojistik modülü
*Fiili maliyetlendirme
*Muhasebe ve finans
*İnsan Kaynakları Yönetimi
*Müşteri ilişkileri yönetimi
*Bakım-onarım yönetimi
*Döküman yönetimi

WORKCUBE
En iyi ERP programları listesinin bu basamağında yer alan Workcube, tamamen web tabanlı olarak çalışan bir ERP programıdır. 2001 senesinde geliştirilen ve piyasaya sürülen yazılım bugün toplamda 14 farklı ülkede hizmet vermektedir. Tamamen müşteri odaklı bir tasarıma sahiptir. Kullanıcılarına sunmuş olduğu özelleştirme yetkisinin ise çok önemli avantajları vardır. Bu avantajlardan en önemlisi her sektöre yönelik özelleştirilebilmesidir. Kullanıcılarına bulut altyapısı sağlamaktadır. Fakat, dileyen müşteriler işletmelerinin kendi bulut veya server tabanlı altyapılarını da kullanabilmektedir.

IFS
ERP programları listesinde yer almaya hak kazanan bir diğer uluslararası yazılım da IFS’dir. IFS, 1983 senesinde kurulmuş bir şirkettir. Bu şirket aslında sadece ERP Yazılımı üreten bir şirket değildir. ERP yazılımlarının yanı sıra EAM, MRO ve FSM yazılımları da geliştirmektedirler. Ürettikleri çeşitli entegre Kurumsal İş Yazılımları sayesinde günümüzde 50’den fazla ülkede hizmet sunmaktadır. IFS genellikle global ölçekli üretim, dağıtım, bakım-onarım ve servis şirketlerine hizmet sağlamaktadır. Bu işlere yoğunlaşan hemen hemen her sektörden firmalar IFS yazılımlarını kullanabilirler.

UYUMSOFT
Uluslararası platformlarda sunmuş olduğu çözümler sayesinde en iyi ERP programları listesine girmeye hak kazanan bir diğer yerli yazılım da Uyumsoft’tur. Uyumsoft da modüler bir yapıya sahiptir. 45’ten fazla sektörde kullanıcılarına çözümler sunmaktadır. Uyumsoft, çeşitli veri tabanlarına ve iş modellerine sahiptir. Bu özelliği sayesinde hemen hemen her ölçekteki kurumlar ve organizasyonlar için ERP çözümleri ve iş sistemleri sağlayabilmektedir.

LOGO
Logo yazılım da önemli bir geçmişe sahiptir. Program 1984 senesinde geliştirilmiştir. Fakat bu tarihlerde programın geliştirilme amacı tamamen kişisel bilgisayarlara uygun uygulamalar üretmekti. İlerleyen süreçlerde Logo, iş sistemleri konusunda da çözümler sunabilecek yazılımlar geliştirmeye başladı. Bugün de dünya çapında yaygın olarak kullanılan en iyi ERP programları arasında yer alıyor. Modüler bir yapıya sahip olan Logo, kullanıcılarına belirli boyutlarda özelleştirme olanakları da sunmaktadır.

MİKRO
ERP programları listesinin bu basamağında yer alan Mikro yazılım, kullanıcılarına kendi ERP sistemlerini geliştirebilmeyi vaat ediyor. Yazılımın içerik ve özellikleri geniş çaplı özelleştirmelere açık bir şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede işletmeler ve organizasyonlar kendi büyüyüp gelişen ihtiyaçlarına göre ERP yazılımlarını tasarlayabilme imkanına sahip olacaklar. Mikro yazılım, Türkiye’de ise genel olarak KOBİ’lere hizmet sağlamaktadır.

NEBIM
Nebim, hem toptancıların hem de üreticilerin tüm iş süreçlerini baştan sona kontrol edip yönetebilmesini sağlayan bir ERP programıdır. Bu özelliği sayesinde de her sektörden geniş çaplı kullanıcı yelpazesine sahip olarak en iyi ERP programları listesine girmeyi başarıyor. Nebim, aynı zamanda, toptan ve perakende müşterilerinin isteklerini sayısal veriler üzerinden analiz ederek çözümler sunabiliyor.

AKINSOFT
Türkiye’de kullanılan en iyi ERP programları listesinde son olarak Akınsoft yazılımından bahsedeceğiz. Akınsoft, ilk olarak 1996 senesinde geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Sunduğu iş sistemleri ve çözümleri sayesinde Türkiye genelinde geniş çaplı bir kullanıma sahiptir. Yazılım, kullanıcılarına sadece sınırlı alanlarda özelleştirme imkanları sağlamaktadır. Bu sayede modüler yapıda çalışan bu yazılımı belirli ölçeklerde ihtiyaçlarınıza göre özelleştirip tasarlayabilirsiniz. Akınsoft’un sunmuş olduğu iş sistemleri arasında 120’den fazla program bulunmaktadır. Bu da onu, Türkiye’nin en büyük yazılım arşivine sahip programı konumuna getirmektedir.

Kaynak : https://www.portiga.net/turkiyede-ku...rogrami-nedir/
Bursalı68'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 04.08.2024, 16:53   #3
Bursalı68
Müdavim

Standart Cevap: ERP Yazılımları, ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

ERP Yazılımları, satın alınıp, sistemlere yüklenildiği gibi iş gören yazılımlar değildir, bunu akıldan çıkartmamak gerekir.Bu yazılımlardan birine ilk kez sahip olduğunuzda, iyi bir ekip oluşturmanız, o ekibe " eğitim verdirmeniz " ve yaklaşık 2 veya 3 yıl sabretmeniz gerekmektedir.

İlk kez ERP yazılımı kullanmaya başlayan işletmelerin bu yazılımları etkin, verimli ve doğru kullanmaları minimum 3 yıldan sonradır.

Bunun nedenleri de hammadde girişinden, üretim süreçlerinin her birinin tek tek yazılıma gömülmesi sonucu oluşan bir süreçtir.Ürün Reçeteleri, Rotaları, Maliyeti belirleyen parametreler, bu işin zor kısımlarıdır.

Özellikle yurtdışı bayilikleri de olan çok büyük şirketler daha çok SAP'yi, bir altındaki işletmeler CANIAS veya IFS 'yi, bir altındaki işletmeler de LOGO gibi yazılımları tercih etmektedirler.

Bu yazılımların doğru olarak sonuç vermesi için ayrıca bir de " ANLIK VERİ TAKİP " sistemine ihtiyaç duyar işletmeler.

Verileri ERP Yazılımında anlık görebilmek için anlık veri giriş sistemi, kurulumunun da yapılmış olması gerekmektedir.Yani bu her ne kadar ERP yazılımlarının maliyeti kadar olmasa da yine de ERP yazılımının haricinde 2. bir yatırım anlamına gelir.

Bunun haricinde işletmeler ERP değil MRP yazılımlarına da yöneliyor ki özel olarak işletmenize uygun yazılım yaptırabiliyorsunuz.Tabi bunun kendine göre avantaj ve dezavantaşları olmaktadır.
Bursalı68'in Mesajına Teşekkür Etti

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
farkları, nelerdir, yazılımları

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler