02.01.2011, 21:23 | #11 |
|
Cevap: 4*4 lük Şehir (44) | Kayısı Kenti Malatya
Büyük Önder Atatürk, Ege Vapuru ile 12 Şubat 1931 günü Mersin ilimize gelmiş, aynı gün saat 18.00'de özel treni ile yeni hizmete açılan Fevzipaşa-Malatya demiryolunu takip ederek Malatya'ya gelmek üzere harekete geçmiştir. 13 Şubat 1931 günü saat 17.30'da Malatya garına gelen Atatürk, burada büyük bir törenle karşılanmış, halk büyük bir sevgi ve saygıyla bağrına basmıştır. O gün ilimizin büyük caddeleri ve resmi daireler bayraklarla donatılarak şükranlarını ifade etmişlerdir. Mustafa Kemal, trenden indikten sonra hem Malatya halkını görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etmek, hem de demiryollarının önemini belirtmek üzere o dönemin başbakanı İsmet İnönü'ye çekilmek üzere Malatya valisi sayın Mehmet Tevfik'e bir telgraf vermiştir. Atatürk telgrafında şöyle diyordu; "Başvekil İsmet Paşa Hazretlerine, Yeni yapılan tren yolu ile Malatya'ya vardığım bu günde size takip ettiğiniz pek isabetli imar faaliyetlerinden dolayı, bir daha tebrik ve takdirlerimi arz ederim efendim. Malatya - 13 Şubat 1931 Atatürk, burada halka hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi; Atatürk demiryollarının önemini belirten şu konuşmayı yaptı: 14 Kasım 1937 günü saat 13:00'de Malatya'ya ikinci defa gelen Atatürk, tren garında Malatya Valisi sayın İ. Ethem Akıncı, Belediye Başkanı Sayın Teyfik Temelli, milletvekilleri, askeri yetkililer, öğrenciler, izciler ve Malatya halkı tarafından parlak bir törenle karşılandı. Bu karşılama töreni sırasında 21 pare top atışı yapılarak Atatürk'e olan saygı ifade edildi. Malatya Atatürk Evi Atatürk'ün Malatya'ya ilk geldiği zaman bir gece kaldığı eski Türk Ocağı, daha sonra Halkevi Binası'nın giriş katındaki iki oda, 1981 yılında Atatürk Evi olarak düzenlenmiştir. Girişte, sağdaki ilk oda Atatürk'ün Halkevi'ni ziyaret ettiği sarada kullandığı masa ve koltukla döşenmiş, işlemeli bir sehpa konulmuştur. Girişin solundaki odada, Atatürk Kitapları sergilenmiştir. [MEDIA]http://www.fileden.com/files/2010/12/7/3033100/Malatya-%20Bulent%20SERTAS.mp3[/MEDIA] |
11 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.01.2011, 21:37 | #12 |
|
02.01.2011, 21:43 | #13 |
|
|
12 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.01.2011, 22:22 | #14 |
|
Bölükkaya Köyü--Pütürge Bu köyün insanları, secerelerden elde edilen bilgilere göre; İran'ın Horasan kentinden gelmiştirler. Köydeki insanların çoğunun kökeni Ali'ye dayanıyor. Dolayısıyla köyün insanları aleviliği benimsemişlerdir. Elde ki kaynaklara göre; Muhammet'in vefatından sonra, 12 imam döneminde, Suudi Arabistan'dan göç eden, 12 imamdan İmam Rıza, ilk önce Horasan'a gelir. Uzun bir süre sonra da, oradan göç ederler. Göç edenlerin bazıları, Tunceli'ye, bazıları Sivas'a ve bazıları da Malatya'ya göç ederler. Bölükkaya Köyü, Malatya Dağlarının Kuzeyinde ve tepelerin arasında bir köydür. Karakaya Barajının yakınlarındadır. Ayrıca, civarında Karşıyaka, Kızılkaya köyleri vardır. Etrafı ağaçlıktır. Köyde, en başta kayısı üretimi olmak üzere, bunun yanında Buğday üretimi de vardır. Köyde, gezilecek yerleri vardır. Ancak, Nemrut Dağı'na yaklaşık 3 saatlik uzaklıktadır. Ayrıca, köyün dağında, çok güzel yerler vardır. Köyün, en yüksek tepelerinden olan bir tepeye "Ziyaret" denmektedir. Burada, küçük çaplı bir türbe vardır. Bu türbe de Evliya Hasan Baba, yatmaktadır. Hasan Baba, hakkında ki bilgiler yok denecek kadar azdır. Köyde, her ailenin arazisi var denebilir. Köyde ki tarımcılık, değişim göstermiştir. Özellikle, son yıllarda bu köyde ki kayısı üretimi azalmıştır. Birkaç yıl öncesine kadar 2000 m2 lik alandan en az 40 kasa dolusu kayısı çıkarken özellikle 2007-2009 yıllarında, bu üretim yarıya düşmüştür. Bunun sebebi olarak ise, son yıllarda ki anormal kuraklık ve iklim değişimleri gösterilebilir. Hayvancılık ise, çok büyük bir düşüş göstermiştir. 1990 yılından önce, köyde ki hayvanların sayısı, 150'i aştığı düşünülüyordu. Ancak, şimdi ise bu sayı 15'i geçmediği tahmin ediliyor. Bunun sebebi ise; 1990 tarihinden sonra, artan yoğun göçler ile köydeki nüfus düştüğü için, hayvancılık büyük bir düşüş göstermiştir. Köyün ulaşımı, özel servislerle olmaktadır. Köyün, en az 4 tane servisi ve 2 tane taksisi vardır. Pötürge'nin, garajından kalkan bu servisler, her gün ve ehr saat başı, köye ulaşımı rahatlıkla sağlamaktadır. Ancak, köyün yolu çok uzun ve engebeli olduğu kadar, uzun bir kısmı asfaltsızdır. Bunun nedeni ise; yolun bu kısmının, dağlık arazilerden geçmesidir.Ancak, köye ait olan tüm yollar asfaltlıdır. 1990 tarihine kadar, köyde elektrik yoktu. Daha sonra, köyün her yerine elektrik bağlandı. Ayrıca, köyün su sorunu yoktur. Uzun zaman önce, saygın bir muhtar olan Hacı Mustafa Doğan, köye çeşmeler getirmiştir. Köyde çeşme boldur. Malatya'da ki en gelişmiş köylere örnek olarak bu köy gösterilebilir. Çünkü; her eve telefon, su, elektrik ve kanalizasyon vardır. Ayrıca, köyün tarlalarının bazılarında fiskeli sulama sistemi vardır. Ayrıca, yolları asfaltlıdır. [UYARI]Çok sevdiğim birisi için bu köyü özellikle ayrıca anlatmak istiyorum. Umarım okuyordur Resim pek yok ama [/UYARI] |
12 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.01.2011, 22:38 | #15 |
|
Belediye Binası Yapım Aşamasındayken
Belediye Binasının Arka Tarafı Günpınar Şelalesi Hasan Gazi Türbesi Aqua Su Parkı İnönü Üniversitesi Kampüsü Kanal Boyu Mevsimlerden Kış Kanal Boyu Mevsimlerden İlkbahar Kanal Boyu Mevsimlerden Sonbahar Kanal Boyu Mevsimlerden Yaz Malatya TOKİ Evleri Sanayi Bölgesi Şerbet Çeşmesi - (Ramazan ayında iftardan sonra bu çeşmeden şerbet akıyor)
02.01.2011, 23:09 | #16 |
|
Canım ne biçim kayısı istedi şimdi.
Liliumum o umduğun kişi mutlaka okumuştur. Yine çok ama çok iyi bir iş çıkartmışsın... Emeğine sağlık...
02.01.2011, 23:27 | #17 |
|
Eline, emeğine, koluna, gözüne sağlık Liliumcum.
Resimlere bakınca bir şey dikkatimi çekti. Dağlarda, tepelerde yeşillik pek yok. İklimden kaynaklandığını bilsem de garipsedim bir an için. Bir de kiraz resmini gördüm ve gözümü alamadım. Bu mevsimde de kiraz olmaz ki |
02.01.2011, 23:32 | #18 |
|
Ben o Könbeyi yerim, yerimm, yerimmm. Sarmayı da, Un helvasını da. Hele o yufkalardan yapılan tereyağlı ve peynirli böreği nasıl yerim bir bilseniz...
Kuruyemişleri de, tüm bunları yedikten sonra güzel bir yer minderinde oturup tıkır tıkır çayın yanında yerim. Yani anlayacağınız Malatya konusu beni obur yaptı Saç kavurmasını unuttum sanmayın. Taze ekmeği yada yufkayı bandıracaksın içine, yağlar ellerden aka aka mideye inecek. Kayısının içine (koyu renk olanın) badem yada cevizi koyarak yemeye bayılırım. Bazı sabahları sadece kahvaltı yerine yerim bunu. Konuda tek olumsuz gözüme çarpan çirkin Toki evleri. Bunun dışında yine çok fazla emek vererek, Malatya'yı bize çok güzel tanıtmışın Lili. Ellerine ve emeğine sağlıkat: |
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.01.2011, 23:36 | #19 | |||
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Lalem bu nasıl bir yorumdur konuyu hazırlarken bile canım bu kadar çekmemişti Rica ederim canım Yeni bir şehiri planladım bile kafamda artık ne zamana biter orası meçhul |
|||
8 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.01.2011, 23:47 | #20 |
|
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
arguvan, balaban, battalgazi, belediye, darende, günpınar, kernek, malatya, maşti, merkez, otogar, pötürge, somuncu |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |