![]() |
![]() |
#121 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
B
BEN DOĞMADAN ÖNCE
Denizlerden gel Durup bakmak için gel Dönüp gitmek için gel Güvercin göğsü gibi, Sevincim, ağarmış sevincim benim. Ha aşkın dikeni, ha ölümün dikeni Elimde bildik ağustos böceği Kızgın bir ekvator hayvanı gibi. Tarlalardan gel Bir koşup bir durarak Peşinde bir çift arı Toz içinde bir güneş, Sevincim, kocamış sevincim benim. Ve bütün savaşımlara katıldım Gözlerimdeki cesetlerdi ağırlığım Bakırla turunç ağacından bir karışım. Tahta bir köprüden gel Bize benzer akarsu bazen Küçük bir andır sonsuzluk Ben doğmadan önceki mevsim, Sevincim benim, kutsanmış sevincim. Melih Cevdet Anday |
![]() |
![]() |
#122 |
![]() Anladım - Can Yücel |
![]() |
![]() |
#123 |
![]() BELİRSİZ OKUNAMAYAN GEÇMİŞ Bahçe sustu. Göçe hazırlan! Göçe hazırlan! Usulca kapat Ahit Sandığı’nı, sürgünden sürgüne dolaştırdığın. Tamamlanan söz zamanda içerilmiştir: Yiter de bulunur da: Çocuksuz bir bayram yerinden geçerken (o hüznü gezdirdin kalbinin üstünde yıllarca bir muska gibi) ve uyanırken belirsiz bir düşten (sandığın kadar duru değil gerçek de; kaç kez sınadın etinde: Yanılmanın kendisiydi doğru denilen). Ah! Üç yerde göz göze geldin sözcüğün mağara gibi karanlık içiyle: Yakılmış bir el yazmasının eşelerken külünü, ürkünç trampetler vururken. Yoksul da yoksulu kovalarken. Yazdın artık bir nöbet titremesiyle; ardında ölümlerin tortusu. Manşetten tek sütuna düşen ölümlerin. Bir ecza gibi açığa çıkardı her cümlen öz geçmişini. “Taun gününde insanın tek konuştuğu kendisi” dedin ve Ey Bilici, ey Çocuk, oku gözümün merceğini” diye seslendin, “okunamayan geçmiş de çünkü, belirsiz gelecek gibi.” Kapat Ahit Sandığı’nı tamam oldu söz. Dağlandı parmakların da tuttukça “evet” ve “hayır” taşlarını. Yine de bilmiyorsun yazdıkların soru mu, yanıt mı? Ürkünç olan bu: İnsan değil asıl yargılanan, Yazı. Kapadın sandığı ve dedin: “Ne mutlu sana. Okurun yenilmişi ve dirilttiğisin”. Her gece, kandilini değiştirirken gizini sızdırmaya uğraştığın usta da şunları söylediydi uyandırıp yola çıkacağın sabah yıllar önce sana: Tek giz bugündür, onu anla. Hikmetin vuruculuğu basitliğinden. Ama unutma; Bir de çoğuldur Ah! Zamanın ağusunu sağarken ne çok öğrendin: Amacı bulmak değil Gömücünün aramak. Cinayetten korkunç olansa cinayete alışmak. Ölüm doğallaşınca çünkü onanır zorbalık da. Mevsim değil ırmak çağıltısıyla akan, bir türlü küllenmeyen zaman. Bu suskun bahçe hem vedâ hem söz veriş. İlk günkü çocuk senin yazgın: Elinde ekmekle gülümseyen. Kıyıdadır daha; bul ve konuş. Belki de odur çağdaşın: Ey çocuk! deden kitliyor ardımdan kapıyı, ama unutuyor “bir bardak su dök” dediğimi. Sen anımsa. Çok başka yerde buluyor çünkü insan evini. Anımsa! Anımsa! “Bir kitap, belki de senin yazacağın” diye seslendiğimi. Anımsa. Anımsa! Ölümün kokusunu ve gülün estiğini Belleğin geleceğin Bilinci. Ahmet Oktay |
![]() |
![]() |
#124 |
![]() KAÇMALAR
Sızlar ince içerlerde yara Vurur yüzeyde şeylere üzüntüsü, acısı: Elden kayar bir çatal, Ya da düşüncelerde erir boy’na sigara. Sonra yalnızlıklara hem neden kaçılmıştı? Uzayıp giderken alay kimilerinde, Görmezden gelecek saygılı bakışları Arardı bir gizli özlem içinde. Demirli sirklerde eğitilen hayvanlar Yedikçe kader kamçılarını… Ama bir dönem gelir, ölüyorduk az daha Sanki neydi, değer mi, hem neden kaçılmıştı? Behçet Necatigil |
![]() |
![]() |
#125 |
![]() HER YERDESİN, NERDESİN?
Bir anıt yapmak için tırmandığım dağda sen Çekicime ilk değen taşların içindesin. Başarısız kimsesiz, gizlice ağladım mı Ağzıma tuzu değen yaşların içindesin. Uzaktan her kımıltı senden bir haber bana, Arkası bana dönük bakışların içindesin. Çiçeğimi ansızın meyva yapan yazların, Dallarımı koparan kışların içindesin. Canımda çınlar sesin; her yerdesin, nerdesin? Gündüz gece yaptığım işlerin içindesin. Rüyama başkası da giriyor zaman zaman, Sen uyanık gördüğüm düşlerin içindesin. Behçet Kemal ÇAĞLAR |
![]() |
![]() |
#126 |
![]() Behçet Kemal Çağlar'ın şiirlerini çok okudum, severim de. Lakin üstteki şiiri ya okumadım, ya da unuttum bilemiyorum. |
![]() |
![]() |
#127 | |
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#128 |
![]() TİTREK BİR DAMLADIR Titrek bir damladır aksi sevincin Yüzünün sararmış yapraklarında Ne zaman kederden taşarsa için Şarkılar taşırsın dudaklarında. İşlerken hülyanı sesten örgüler Bir çini vazodan dökülen güller Gibi hülyanda fecirler güler Buruşmuş bir çiçek parmaklarında. Gözlerin kararan yollarda yorgun, Ve bir zambak kadar beyazdır yüzün; Süzülüp akasya dallarından gün Erir damla damla ayaklarında. Sesin perde perde genişledikçe Solan gözlerinden yağarken gece Sürür eteğini silik ve ince Bir gölge bahçenin uzaklarında. Sen böyle kederden taştığın akşam Derim dudağında şarkı ben olsam Gözlerinde damla, içerinde gam Eriyen renk olsam yanaklarında Ahmet Muhip Dranas |
![]() |
![]() |
#129 |
![]() Beni sorarsan,
Kış işte Kalbin elem günleri geldi Dünya evlere çekildi, içlere Sarı yaseminle gül arasında Dağların mor baharıyla Sis arasında Denizle göl arasında Yanımda kediler kuşlar Fikrimden dolaşıyorum Hiçbir iktidarı sevmesem de Sobanın iktidarında Çarpışa çarpışa nasılsa Büyüyebilen kızlar Uslu, sakin, ölümü bekliyorlar Yaşlılık Dev mi oldular başkaları Üstüne üstüne gelip korkusuz Güçlerini deniyorlar Gülten Akın |
![]() |
![]() |
#130 |
![]() Kimi der ki kadın |
![]() |
![]() |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
günün, Şiiri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |