Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Eğitim Sistemi | Eğitim Sorunları

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 23.11.2010, 21:33   #1
Almira
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Askeri Okulları - Askeri Okulları Resimli Tanıtımı

• Işıklar Askeri Lisesi
  • Kuleli Askeri Lisesi
  • Maltepe Askeri Lisesi
  • Heybeliada Deniz Lisesi
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Balıkesir Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Tuzla Piyade Okulu
  • Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Harp Akademileri Komutanlığı
  • Kara Harp Okulu
  • Deniz Harp Okulu
  • Hava Harp Okulu
  • Gülhane Askeri Tıp Akademisi
'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.11.2010, 21:43   #2
Almira
Ziyaretçi
Standart Cevap: Askeri Okulları - Askeri Okulları Resimli Tanıtımı

Işıklar Askeri Hava Lisesi Tarihçesi
İlk açılış: Işıklar Askeri Lisesi ilk kez, Abdülmecit devrinde, 1844 yılında, Sadrazam Arif Hikmet Bey, Nazır Emin Paşa ve baş tercüman Fuat Efendi (Fuat Paşa)’den kurulu bir heyetin, askeri idadilerin açılmalarına karar vermeleri üzerine Bursa’da şimdiki hükümet binasının civarında bulunan bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirilmesiyle, “mekteb-i fünun-u idadi” adı altında 15 şubat 1845 tarihinde açılmıştır. Işıklar Askeri Lisesi’nin ilk komutanı yüzbaşı Ali Efendi’dir.

Bursa’da 1855 yılında meydana gelen deprem neticesi okul oldukça hasar görmüş ve öğrenciler bir süre çadırlarda öğrenimini sürdürmüşlerdir. Bu arada, civardaki birkaç evin de kamulaştırılması ile okul genişletilmiştir.
Işıklar Askeri Lisesi’nin bugünkü binalarının yapımına ilk defa 21 Mayıs 1890 yılında 14.000 m2 lik bir alan üzerinde başlanmış ve 1.394.654 kuruş sarf edilmek suretiyle 29 Mayıs 1892 tarihinde Bursa Valisi Münir Paşa tarafından büyük bir törenle hizmete açılmış ve öğrenimine burada devam edilmiştir. Öğrenci miktarlarının artırılması düşüncesi ile 1895’de “B” bloku’nun inşaatına başlanmış ve 1897 yılında bitirilmiştir. Böylece, okul mevcudu 500 öğrenciye çıkarılmıştır.

Okul ilk açıldığında: 1’inci, 2’nci, 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci sınıf olarak, beş sınıf üzerine düzenlenmiş ve talimatı da buna göre yapılmış olmasına rağmen, ilk yılında yalnız 5’inci sınıfa 32 öğrenci alınmış, diğer sınıflar müteakip yıllarda açılmıştır. Okulun ilk açılışında; emsile, rika, sülüs dersleri okutuluyordu.

Öğrencilerin bir kısmı yatılı olarak okulda kalıyor, diğer kısmı evci olarak sabah gelip akşam evlerine dönüyorlardı. Öğrencilerin giysileri bir örnek olup; siyah çuhadan, tek düğmeli, belden aşağısı kırmalı ceket (setre) ile yine çuha pantolondan ibaretti. Okulun ilk yıllarında dershaneler ve yatakhaneler mumla aydınlatılırdı.

Dersler, yatakhanelerde ve dershanelerde yerde oturularak yapılıyordu. Müteakiben, resim, harita, hüsn-ü hat, fransızca gibi derslerin programa konmasıyla ve bu derslerin yerde yapılamaması nedeniyle, 1871 tarihinde ders sıraları yaptırılmış dershaneler ile yatakhaneler birbirinden ayrılmak suretiyle öğretimin daha modern usullere göre yapılması sağlanmıştır.

Okul 1853 yılında ilk mezunlarını vermiş ve harp okulları’na göndermiştir. 1853 yılı mezunlarından üç kişi tuğgeneral, üç kişi mareşal, bir kişi de mareşallik ve sadrazamlık mevkiini kazanmıştır.

Bursa’da 1855 yılında meydana gelen deprem neticesi okul oldukça hasar görmüş ve öğrenciler bir süre çadırlarda öğrenimini sürdürmüşlerdir. Bu arada, civardaki birkaç evin de kamulaştırılması ile okul genişletilmiştir.
Işıklar Askeri Lisesi’nin bugünkü binalarının yapımına ilk defa 21 Mayıs 1890 yılında 14.000 m2 lik bir alan üzerinde başlanmış ve 1.394.654 kuruş sarf edilmek suretiyle 29 Mayıs 1892 tarihinde Bursa Valisi Münir Paşa tarafından büyük bir törenle hizmete açılmış ve öğrenimine burada devam edilmiştir. Öğrenci miktarlarının artırılması düşüncesi ile 1895’de “B” bloku’nun inşaatına başlanmış ve 1897 yılında bitirilmiştir. Böylece, okul mevcudu 500 öğrenciye çıkarılmıştır.

Yunanlılar’ın Bursa’yı işgal etmesinden bir hafta önce bir kısım öğrenci Harp Okulu’na diğerleri ise evlerine gönderilmiş ve okulda öğretime ara verilmiştir.
Kurtuluş Savaşı’nı müteakip 28 Kasım 1922 tarihinde okul tekrar “Askeri İdadi” adıyla açılmıştır.

Bursa Askeri İdadisi, 1926 yılında “Bursa 2’nci lisesi” adı altında M.E.B.lığı`nın idaresine bırakılmış, görülen lüzum üzerine aynı sene M.S.B.lığı’nın yönetimine tekrar girmiş ve “Bursa Askeri Lisesi” adını almıştır. 1928 yılından itibaren okulun ilk beş sınıfı ve sonraki senelerde de her sene birer sınıf olmak üzere ilk ve orta kısımları kaldırılmış, yalnız lise kısmı kalmıştır.

Bursa Askeri Lisesi, 31 temmuz 1961 yılında tekrar lağv edilmiş, bina ve tesisler önce 1’inci Ordu İstihbarat birliğine, bir yıl sonra da personel okuluna teslim edilmiş ve bu durum haziran 1974 tarihine kadar devam etmiştir. Bu arada okul, 1967 yılında büyük bir tamir görmüş, üç blokta ahşap kısımlar kaldırılarak beton yapılmış ve kalorifer tesisatı konmuştur.

Yeniden Açılışı:

Eylül 1973 tarihinde Gnkur.Bşk.Lığı’nca, ikinci bir askeri lisenin yeniden açılmasına karar verilmesi üzerine; tarihi Bursa Askeri Lisesi, açılışından 129 yıl sonra ikinci kez, “Işıklar Askeri Lisesi” adı ile, 28 haziran 1974 tarihinde hizmete girmiştir.

Yeniden açılan okulun sırasıyla komutanları Kur.Alb. Süleyman GÜLCÜ (Tümg.), Kur.Alb.Teoman KOMAN (Org.), Kur.Alb.Necdet TİMUR (Org.), Kur.Alb. H.Baha TÜZÜNER (Korg.), Kur.Alb.Cihan FAYDALI (Tümg.), Kur.Alb.Atalay KOCATEPE (Tuğg.), Kur.Alb. Dilaver GÜLEBAKAN, Kur.Alb.İsmet GÖRGÜLÜ, Kur.Alb. Volkan KAPLAMA (Tümg.), Kur.Alb.Ali BAĞCI (Tuğg.), Kur.Alb. Zekeriya ÖZTÜRK (Tümg.), Kur.Alb.Mehmet YALÇINER, Kur.Alb.H.Bayram KARAPINAR (Tuğg.), Kur.Alb.Ömer PAÇ (Tuğg.) ve Kur.Alb.Mustafa GÜLER, Kur.Alb.Selim MERT’tir.
Eski 23.11.2010, 22:22   #3
Almira
Ziyaretçi

ASKERİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

Işıklar Askeri Hava Lisesi’nde öğrencilerin öğretim faaliyetlerinin dışında sorumluluk duygularını geliştirmek, askerliğin temel prensiplerini öğretmek amacıyla temel askeri eğitimlerine büyük önem verilmektedir. Öğrencilere her türlü sevgi ve hoşgörü ortamının yanı sıra “Asker Kişi” oldukları bilinci aşılanmaktadır. Bu çerçevede askeri eğitim ile mesleği sevdirme programları uygulanmaktadır. Öğrencilerin askerlik ve disiplin eğitimleri, Öğrenci Grup Komutanı sorumluluğunda yürütülmektedir.

• Öğrencilerin askeri eğitim programları; İntibak Eğitimi, Yıl İçi Askeri Eğitim ve Yaz Eğitim Kampından oluşmaktadır.
  • Eğitim öğretim süresince her hafta Çarşamba günleri derslerden sonra temel askerlik eğitimi yapılmaktadır.
  • Öğrenciler, her yıl derslerin bitiminden sonra Haziran ayında, İzmir/Aliağa bölgesinde bulunan Kartal Burnu Yaz Eğitim Kampına katılmaktadır. 21 günlük bu kamp döneminde, temel askerilik ve diğer eğitim faaliyetlerinin yanında çeşitli spor faaliyetleri ile birlikte özellikle yüzme becerisi kazandırılmaktadır.. Ayrıca, öğrenciler için İzmir çevresinde tarihi ve kültürel geziler planlanmakta olup sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır. Yaz kampı döneminde yapılan faaliyetlerle öğrencilerin özgüvenlerini artırılması hedeflenmektedir.

Öğretim Faaliyetleri
  • Fen Derslerinin Öğretimi,
  • Sosyal Derslerin Öğretimi
  • Yabanci Dil Derslerinin Öğretimi,
  • Uygulamalı Dersler
  • Laboratuvar ve Dershane Durumu
    Sınıf Geçme ve Sınav Sistemi

Eski 23.11.2010, 22:35   #4
Almira
Ziyaretçi

Kuleli Askeri Lisesi

Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Boğazı kıyısında yer alan askeri okul.

İstanbul Boğazı, Karadeniz'le Marmara Denizi'ni birleştiren su yoluna verilen isim. Uzunluğu düz olarak 30 kilometredir. Girinti ve çıkıntılar hesaba katılınca kiyıların uzunluğu ortaya çıkar. Rumeli yakasında Rumeli Feneri'nden Haliç kıyılarını dolaşarak Ahırkapı Fenerine kadar 55 kilometre, Anadolu yakasında Anadolu Feneriyle Kızkulesi arası 35 kilometre, Selimiye önündeki Kayak Burnu' na kadar 36 kilometredir.

Bizans döneminde, Kuleli Askeri lisesi'nin bulunduğu yerde bir koru, içerisinde de bir manastır ile bir kule bulunuyordu.
Bizans kelimesi Byzas'tan gelir. İstanbul şehrinin kurucusu Byzas'dan dolayı şehre uzun süre Byazs denmiştir.
Yavuz Sultan Selim devrinde (Yavuz Sultan Selim Osmanlı sultanlarının dokuzuncusu, İslam halifelerinin yetmiş dördüncüsü. Sultan İkinci Bayezid'in oğlu olup, annesi Dulkadirli ailesinden Aişe Hatundur. 1470 yılında Amasya'da doğdu. Şehzadeliğinde, devrin alimlerinden mükemmel bir tahsil ve terbiye gördü. Arap, Fars dilleriyle yüksek din ve fen ilimlerini öğrendi. Askeri sevk ve idare ile devlet yöneticiliğini öğrenmesi için, şehzadeliğinde Trabzon Valiliğine gönderildi.

-

1512 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler
bu manastır 1520 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler yeniçeil ere kışla olarak verilmiştir. Hatta bu kışla mevkii "Bostancıbaşı Odaları" diye anılırken zamanla güzel ve süslü bir bahçe haline gelişinden olacak "Kuleli Bahçesi" diye tanınmıştır.

Yeniçeri, Osmanlı Devleti'nde askeri bir sınıftır. Yeniçeriler, Padişah'a bağlı Kapıkulu Ocakları'nın piyade kısmıdır. Yeniçeriler, Osmanlı Devleti'nin sınırlarının genişlemesi ile alınan çocukların küçüklükten alınarak yetiştirilmesi ile oluşturulur. Devletin ilk yüzyıllarında yararlı olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirdi. Yeniçeri ocağı II. Mahmud tarafından kaldırıldı.

.
Kanuni Sultan Süleyman (1520-1577) padişah olunca bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı ve her katı fıskiyeli havuzlarla süslenen büyük bir kasır yaptırmıştır.

Kanunî Sultan Süleyman Osmanlı Devleti'nin onuncu sultanı ve İslam halifelerinin yetmiş beşincisi. Babası Yavuz Sultan Selim Han, annesi Aişe Hafsa Sultan olup, Kanûnî lakabıyla meşhur oldu. Avrupalılar Büyük Türk ve Muhteşem Süleyman lakaplarını verdiler. Sultan Süleyman Osmanlı hanedanı içinde en uzun süre tahtta kalan padişahtır.

Sultan Ahmet III
Babası Sultan IV. Mehmet, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır. Annesi Giritlidir. Sultan II. Mustafa'nın öz kardeşi olan Sultan III. Ahmet, iyi bir tahsil ve terbiye görmüş, ünlü hocalardan dersler almıştı.
1703 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler.

1730) devrinde kule bahçesi ve etrafı has olarak kendisine verilmiştir. Bizans devrinden kalan kule yıktırılmıştır. Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa'nın Damadı Kaymak Mustafa Paşa tarafından sahilde bir mescit yaptırılmıştır (
1730 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

Askeri Reform ve Kışla Dönemi

1744 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

II. Mahmut (1808-1839) döneminde, Bostancıbaşı Odaları mevkiinde, yani okulun şimdi bulunduğu yerdeki bu kışla, Kuleli Askeri Lisesi'nin ilk yapısı olmuştur.

Sultan İkinci Mahmud (1785 - 1839), 20 Temmuz 1785 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Birinci Abdülhamid, annesi Nakşidil Valide Sultan'dır. Orta boylu, geniş omuzlu, beyaz sakallı, zarif ve sevimli yüzlüydü. Diğer Osmanlı padişahları gibi kuvvetli bir tahsil gördü. Öğrenimi ile Sultan Üçüncü Selim padişahlığı sırasında bizzat meşgul olmuştu.

Abdülmecit devrinde (1839-1861) kışla yanınca yerine, yarı kargir olarak yenisi inşa edilmiştir(1843). İki tarafına da kuleler yapıldığı için kışlaya bu tarihten itibaren Kuleli Kışla denilmeye başlanmıştır.

1847'de su yolları tamamlanarak kışlanın su işi de halledilmiştir.

Kafkasyalı Hüseyin Paşa tarafından tertiplenen ve Sultan Abdülmecit'i tahttan indirmek hedefini güden hareketin meydana çıkarılması üzerine, suçluların yargılanması Serasker Rıza Paşa tarafından Kuleli Kışlası'nda yapılmıştır. (Kuleli Vak'ası - 1859)

Abdülmecit, (d. 25 Nisan 1823, İstanbul – ö. 25 Haziran 1861, İstanbul). 31. Osmanlı padişahı. II. Mahmut'un Bezmialem Sultan'dan olan oğludur. Sultan Abdülmecit Osmanlı Devleti'nin son 4 padişahının hepsinin babasıdır. Ayrıca en çok sayıda oğlu padişahlık yapmış olan padişahtır.

...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Kırım Savaşı'na iştirak emek üzere İstanbul'a gelen Fransız ve İngiliz askerlerinin bir kısmı, Fransa'nın İstanbul Maslahatgüzarının isteğine uyularak bu kışlaya yerleştirilmiştir(1854). Burası müttefik askerlerinin kışla ve hastanesi haline getirilmiştir. Harpte yaralanan ve tedavileri sırasında ölen müttefik askerleri kışlanın kuzeyindeki mezarlığa gömüldüğü için yakın zamana kadar bu mezarlığa İngiliz Mezarlığı deniliyordu.

Kışla, 1856'da İngilizler tarafından boşaltılırken, çıkarılan kasıtlı bir yangınla tamamen harap olmuştur.

İdadilerin birleştirilmesinden istenen sonuç elde edilemeyince, 1872'de okulların ayrı ayrı öğretime devam etmeleri kararlaştırılmıştır. Bunun üzerine,

Arkeoloji Müzesi karşısındaki iki katlı enteresan binadır. Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı Sarayında yaptırttığı ilk binadır. 1472 Tarihli yazlık köşk, sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi, eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Selçuklu tesirinde bir erken Osmanlı örneğidir. Giriş duvarında uzun kitabe yer almıştır. Giriş bölümü, üzeri kubbeli bir mekan olup, yanlarda tonozlu odalar yer vardır. 13-19 yy. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çiniler kronolojik sıralı sergilenm
Mekteb-i Fünun-ı İdadiye ve Deniz İdadisi, Kuleli Kışlası'na taşınmıştır. Bu tarihten sonra okul “Kuleli İdadisi” adıyla anılmaya başlamıştır.

1877- 1878 Osmanlı-Rus Savaşı dolayısıyla Kuleli'nin hastahaneye çevrilmesi kararlaştırılınca okul, Pangaltı'daki Harp Okulu binasına taşınmıştır. Savaşın sona ermesiye birlikte Askeri Tıbbiye İdadisi ile birlikte yeniden Çengelköy'deki binasına dönmüştür(1879). Mevcudun artması üzerine okul haricindeki sırt üzerindeki okul hastahanesi tahliye edilip burası tıbbiyeye tahsis edilmiştir. Hastahane ise Beylerbeyi'ne taşınmıştır. Askeri Tıbbiye İdadisi, daha sonra Haydarpaşa nakledilmiştir(1910).

1912-1913 Balkan Harbi sırasında Kuleli Kışlası tekrar hastahane olmuştur. Öğrencilerin bir kısmı Kandilli Kız Lisesi'nin bulunduğu Adile Sultan Sarayı'na bir kısmı da Beylerbeyi sarayının yanındaki binalara gönderilmiştir. 1913 yılı sonunda, okul tekrar eski binasına taşınmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında okul bir dönem Büyük Ada'daki Rum Yetimhanesi'ne taşınmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda, İngilizler'in Mondoros Mütarekesi'ne dayanan istekleri üzerine okul binası boşaltılmıştır. Bina İngilizler tarafından Ermeni yetim ve göçmenlerine tahsis edilmiştir.(5 Kasım 1920)

Kuleli İdadisi, önce Kağıthane'de, Sünnet Köprüsü yanındaki çadırlardan ibaret bir ordugaha, bir ay sonrada Maçka'daki karakol binasına taşınmıştır. İngilizlerin buraya da el atması üzerine, Beylerbeyi sarayı yanındaki eski Jandarma Okulu'na nakledilmiştir(26 Aralık 1920).

26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruzun parlak bir zaferle sonuçlanması sonucu başlayan Lozan Barış görüşmeleri ile beraber İngilizler, Kuleli Kışlasını boşaltarak Türk makamlarına teslim etmişlerdir. Böylece okul, üç yıllık bir aradan sonra, 6 Ekim 1923'te eski yerine tekrar taşınmıştır.

Konu Almira tarafından (23.11.2010 Saat 22:45 ) değiştirilmiştir..
Eski 23.11.2010, 22:59   #5
Almira
Ziyaretçi

MALTEPE ASKERİ LİSESİ’NİN TARİHÇESİ

Maltepe Askeri Lisesi, 1928 yılında İstanbul / Topkapı Maltepe’de öğrenime açılmış, ilk mezunlarını 1929 -1930 öğretim yılında vermiştir. 1941 yılında Konya / Akşehir’e intikal eden okul, 1947 yılına kadar burada eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1947 yılında İstanbul / Çengelköy’e taşınarak iki yıl faaliyetten sonra 1949-1950 eğitim - öğretim yılında kapatılmıştır.

Genelkurmay Başkanlığı’nca Kara ve Hava Harp Okulları ile Fakülte ve Yüksek Okullar askerî öğrenci ihtiyacını güvenilir kaynaklardan sağlanması maksadıyla; Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yeni bir askerî lisenin açılmasına 1978 yılında karar verilmiş ve 9 Eylül 1979 tarihinde okulun inşaatına İzmir / Güzelbahçe’deki Çanakkale Bataryası’nın bulunduğu yerde başlanmıştır.

Eylül 1983’te binaların büyük bölümü tamamlanan Maltepe Askeri Lisesi, hazırlık sınıfı ve Kuleli Askeri Lisesi’nden intikal ettirilen 1nci sınıfla birlikte iki sınıf olarak 33 yıllık bir aradan sonra 21 Ekim 1983 tarihinde devlet töreni ile 7 nci Cumhurbaşkanı Sayın Kenan EVREN tarafından açılmıştır. Okul 1985 – 1986 eğitim- öğretim yılında 4 sınıflı olarak kuruluşunu tamamlamış ve İzmir’deki ilk mezunlarını 1986 yılında vermiştir.
Eski 23.11.2010, 23:20   #6
Almira
Ziyaretçi

Heybeliada Deniz Lisesi

İlk kez Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın girişimi sonucu, bugünkü Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi'nin çekirdeğini oluşturan okul, Kasımpaşa Tersanesi'nde Mühendishane-i Bahr-ı Hümayun adıyla 1773 tarihinde kurulmuştur. 1782- 1783 yıllarında donanmanın yeni gereksinmeleri göz önünde tutularak Camialtı'nda Hasan Paşa tarafından yeni bir Mühendishane binası yaptırılmış, bu okul 1795'te Halıcıoğlu'ndaki Kara Mühendishanesi Mühensihane-i Amire ile birleştirilmiştir. 1834 yılında giderek artan öğrenci mevcudunun bir bölümünü oluşturan Gemi Seyir kısmı Heybeliada'da bulunan ve II.
Mahmut'un yaptırdığı Kalyoncu Kışlası'na taşınmıştır.

Daha sonra, halen Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nin bulunduğu yerdeki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Konağı satın alınmış, burada 1838 yılında tamamlanan 400 öğrenci kapasiteli bir Deniz Mühendishanesi yapılarak tüm okulun yeniden bir arada eğitim ve öğretime başlaması sağlanmıştır. 1839 yılında Tanzimat Fermanı'ndan sonra okulun eğitim ve öğretiminde çeşitli yenilikler yapılmış, adı Mekteb-i Bahriye-i Şahane olarak değiştirilmiştir. Okul 1851- 1852 Eğitim yılında ikinci kez ve yine Heybeliada'da Kalyoncu Kışlası'na taşınmış, 1853 yılında 4 sınıflı İdadi (lise) kısımları açılmıştır. 1928 yılında Bahriye Mektebi'nin adı Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi Komutanlığı olarak değiştirilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1941- 1946 yılları arasında Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi eğitimini Mersin'de sürdürmüş, 1946- 1947 yılında tekrar Heybeliada'ya dönmüştür. Deniz Lisesi 1963 yılında Deniz Harp Okulu'ndan ayrılmış, 1963- 1964 Eğitim yılında Deniz Eğitim Komutanlığı'na ait binanın bir bölümünde öğretime başlamıştır. Bu bina 1971 yılında Deniz Lisesi Komutanlığı'na bırakılmıştır. Deniz Harp Okulu'nun 1985 yılında Tuzla'daki tesislere yerleşmesinden sonra Deniz Lisesi Komutanlığı, Deniz Harp Okulu ve Deniz Eğitim Komutanlığı'na ait binalarda Deniz Lisesi Komutanlığı Aşağı Komplekste yeni eğitim öğretim binalarının inşasının tamamlanmasını müteakip 9 Şubat 2004 tarihinden itibaren Hazırlık Sınıfı Yukarı Komplekste Lise Sınıfları Aşağı Komplekste olacak şekilde öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Eski 23.11.2010, 23:29   #7
Almira
Ziyaretçi

DENİZ ASTSUBAY OKULLARININ TARİHÇESİ

GEDİKLİ SINIFI 'NIN KURULMASI (1890)

Deniz Kuvvetlerimizde ast komuta kademelerinde subaya yardımcı olarak önemli görevler ifa eden astsubay sınıfının tarihi uzun bir geçmişe dayanmaktadır.

Önceleri gemilerin teknik eleman ihtiyacın karşılamak üzere deniz iklimine yakın bölgelerden gelen erler seçilmiş, bunlar sıkı bir deniz eğitiminden geçirildikten sonra sınavlarda başarılı olanlar
donanmada teknik bir görev olan Gedikli Sınıfı'na alınmışlardır.

Zamanla bu ihtiyaç daha artarak subaylarla erbaş ve er arasında görev yapacak olan "Astsubay Sınıfı"na ihtiyaç duyulmuş bu ihtiyacı karşılamak üzere Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa 5 Şubat 1890'da Ceride-i Bahriye Gazetesinde de yayımlanan "Gedikli Sınıfı"nın açılması emrini vermiştir. Daha sonra Şura'yı Bahriye'nin 3 Nisan 1890 tarih ve 21 Sayılı Ceride-i Bahriye'de çıkan nizamnamesiyle "Deniz Gedikli Sınıfı" resmen kurulmuştur. İlk Gedikli Sınıfı 15 HAZİRAN 1890 yılında Selimiye Gemisi'nde eğitim ve öğretime başlamıştır. Ancak bir süre sonra sınıf değiştirmedeki sorunlar nedeniyle kapatılmıştır.
Eski 26.11.2010, 22:22   #8
Böcü Dayı
Uzman Üye

Eline sağlık Almira...

Benim hiç yapamadığım birşey yapmışsın, emek harcamışsın..
Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
okulları, resimli

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler