Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Güzellik ve Moda > Saç, Cilt ve Vücut Bakımı

Saç, Cilt ve Vücut Bakımı Güzeliz, bakımlıyız, modayı da biz yaratırız.

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 24.01.2009, 00:23   #1
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kozmetik ve Alerji

Hatırı sayılır miktarda para ödeyerek bir nemlendirici aldınız... Ürün size hipoallerjenik olarak sunulduğu ve kaliteli bir marka olduğu için tereddüt etmeden kullanmaya başladınız. 2-3 gün sonra yüzünüzde kızarıklık ve kaşıntı başladı ve gittikçe artan bir dermatit (egzama) tablosu ortaya çıktı... Bu durum özellikle hanımlar arasında oldukça sık rastlanan bir talihsizliktir. Kullanılan kozmetik madde allerji yapmıştır. Hem de “hipoallerjenik” (allerji yapma ihtimali zayıf) olduğu halde. Kullanılan ürün hipoallerjenik değil ise, ciltte dermatit oluşturma riski şüphesiz daha da fazla olacaktır.

Kozmetikler niçin dermatit yapıyor?
Sağlık ve güzelleşmek için kullanılan bu ürünlerin cilde zarar vermeyecek şekilde üretilmesi gerekmez mi? Bu maddelerin denetimi yok mu? Ne yazık ki ülkemizde gıda maddelerinin üretimi bile kontrol ve denetim altına alınamamıştır ve kozmetikler için böyle bir beklenti içinde olmak fazlaca “iyimserlik” olacaktır. ABD ‘de yapılan araştırmalarda kozmetik maddeler içinde 2983 adet kimyasal madde olduğunu ve bunların 884 tanesinin toksik özellikte olduğu belirlenmiştir.

Kozmetiklerle allerji nasıl gelişir?

Bu konu tamamen kişinin cilt yapısı ve bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Bağışıklık sistemi organizmayı yabancı maddelerden korumak üzere programlanmıştır. Bunlar genellikle bakteriler, virüsler ve tümörleşen hücrelerdir. Bağışıklık sistemi hergün hücrelerimizi adeta tek tek kontrol ederek vücudun “sağlık durumunu” idame ettirir. Maalesef bazı kişilerde kozmetikler ve sanitasyon maddeleri (ör: sabun) içindeki partiküller zararlı madde olarak algılanır ve vücutta bunlara karşı “dermatit” ile sonuçlanacak reaksiyon (tepkime) başlatılır.

Kozmetikler 2 farklı dermatite neden olur:

“Allerjik kontakt dermatit” ve “İrritan kontakt dermatit”. Birincisi adın da anlaşıldığı gibi doğrudan doğruya kozmetiklere allerji gelişmesiyle ortaya çıkar. Önceden herhangi bir allerjen maddenin teması ile duyarlanmış deriye aynı maddenin tekrar temas etmesi ile ortaya çıkan bağışıklık sistemi aracılıklı bir reaksiyondur. Kontakt dermatit tanısı konan hastaların yaklaşık % 25-30 kadarını allerjik kontakt dermatit oluşturmaktadır. Allerjene karşı gelişen duyarlılık haftalarca, yıllarca hatta çoğu kez bütün bir ömür boyu devam edebilir. Allerji gelişmiş olan maddeye her temas edildiğinde, dermatit bulguları ortaya çıkar İrritan kontakt dermatit ise kozmetik ve sanitasyon ürünleri içindeki “tahriş edici” maddelere bağlı olarak ortaya çıkar. Deriye dışardan temas eden bir takım tahriş edici maddelerin oluşturduğu immünolojik olmayan, yani bağışıklık sistemi tarafından başlatılmayan reaksiyonlardır. Tüm kontakt dermatit olgularının ortalama %70’ini oluşturur. Maddelerin toksik etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Önceden duyarlılık kazanılmış olması gerekmez ve maddeyle ilk kez temas edilmesi sonrasında bile meydana gelebilir.

Kozmetik allerjilerine nasıl tanı konur?
Bu tür kontakt (temas) allerjilerinde uyglanan özel bir tanı yöntemi vardır. Yama testi (patch test) adı verilen ve vücutta temas allerjilerine neden olduğu bilinen temel maddeleri içeren bu test sırt bölgesine uygulanır ve kişinin allerjik olduğu maddeler belirlenir. Bu tespit çok önemlidir, çünkü temas allerjilerinin “kalıcı” bir tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi allerji yapan maddelerden uzak kalınmasıdır. Birden fazla kozmetik ürün kullanıyorum, acaba allerjimin sebebi hangisi? Bu durumda bir allerji uzmanına başvurmanız gerekir. Kullanmakta olduğunuz kozmetik maddeler yama testine benzer bir metodla değerlendirilerek hangisinin allerji nedeni olduğu tespit edilebilir.

Kozmetik allerjilerinden korunmak mümkün mü?

Öncelikle kaliteli ve markalı ürünler tercih edilmelidir. Daha önce kullanılmamış olan bir ürün ilk kullanımda yüze ya da ellere değil, vücudun başka bir bölgesine (ör: kolun iç kısmına) ve çok az miktarda 2-3 gün süreyle uygulanmalıdır. Sözkonusu ürün uygulama bölgesinde herhangi bir reaksiyona neden olmuyor ise kullanılmaya başlanmalıdır. Bu konuda emin olunamıyor ise bir uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Sözün özü;
Kozmetikler ve sanitasyon ürünleri, modern dünyada günlük hayatın vazgeçilemez bir parçasıdır. Bazen istenmeyen etkilere neden olsalar da onları kullanmaya devam edeceğiz. Bu nedenle, her konuda olduğu gibi kozmetikler konusunda da “bilgili” birer tüketici olmak ve sağlığımızın için en doğrusunu uygulamayı bilmek zorundayız.

Alıntıdır...
9 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2010, 20:20   #2
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Standart Cevap: Kozmetik ve Alerji

Ayda yılda bir rimel sürmek istesem gözlerim hemen kızarır. Birçok değişik ürün denedim, hep aynı. En iyisi hiç sürmemek dedim attım bir kenara

Teşekkürler Smyrna.
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2010, 21:14   #3
OkyanusunKalbi
WoodStock

Her kozmetiği bende cildime süremiyorum..En iyi markalar bile gözümde yanma kaşıntı yapabiliyor...

Bebanthane plus, bebanthol losyon gibi doktor tavsiyesi olan bu kremleri bile kullanamıyorum...O kadar hassas bir cilde sahibim...Yazarken bile kaşıntı tuttu...
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2010, 03:38   #4
**EMEL**
Müdavim

Önemli bilgilerdi teşekkürler Smyrnacım ...
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..

3 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2010, 11:24   #5
Paneb
Uzman Üye

Konuda hatırı sayılır derken benden bahsedildiğini düşünüyorum, o hayır erlik sen değil benden

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Ayda yılda bir rimel sürmek istesem gözlerim hemen kızarır. Birçok değişik ürün denedim, hep aynı. En iyisi hiç sürmemek dedim attım bir kenara

Teşekkürler Smyrna.
Önce topuklu ayakkabılar şimdi bu, hadi artık lale beceremiyorum de Arkandan ağlar bak onlar, atma kenara Bulamayanlar var onları, imece yap acık

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi OkyanusunKalbi Mesajı göster
Her kozmetiği bende cildime süremiyorum..En iyi markalar bile gözümde yanma kaşıntı yapabiliyor...

Bebanthane plus, bebanthol losyon gibi doktor tavsiyesi olan bu kremleri bile kullanamıyorum...O kadar hassas bir cilde sahibim...Yazarken bile kaşıntı tuttu...
Anladık en iyileri alacak kadar zenginsin Ama unutma ruhumuzu asla Sendeki kaşıntı para harcama sıkıntısı okyanusunkalbi, sen parayı harca sıkıntı geçer

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi **EMEL** Mesajı göster
Önemli bilgilerdi teşekkürler Smyrnacım ...
Ben de önemli bilgiler verebilirim ama teşekkür önden çalışırım, şimdi yarısı paylaşımdan sonra yarısı fiftififti o ye Standart sapmalarım hariç elbet

-Üstada sormuşlar kırılan kalp yine sever mi?
Üstat da;Evet demiş..
Adam peki demiş,
-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?
Üstat da cevap vermiş;Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?
2 Üyemiz Paneb'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2010, 11:38   #6
Kardelen26
Müdavim

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi paneb Mesajı göster
Konuda hatırı sayılır derken benden bahsedildiğini düşünüyorum, o hayır erlik sen değil benden

Önce topuklu ayakkabılar şimdi bu, hadi artık lale beceremiyorum de Arkandan ağlar bak onlar, atma kenara Bulamayanlar var onları, imece yap acık

Anladık en iyileri alacak kadar zenginsin Ama unutma ruhumuzu asla Sendeki kaşıntı para harcama sıkıntısı okyanusunkalbi, sen parayı harca sıkıntı geçer

Ben de önemli bilgiler verebilirim ama teşekkür önden çalışırım, şimdi yarısı paylaşımdan sonra yarısı fiftififti o ye Standart sapmalarım hariç elbet
Ortalığı karıştıranlardan biri daha
Eski 26.02.2010, 11:51   #7
Paneb
Uzman Üye

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi kardelen26 Mesajı göster
Ortalığı karıştıranlardan biri daha
Unufak oldum şimdi üzüntüden kardelen26, gerçi iyidir unufak olmak hiç olmamaktan Demek biri daha öyle mi, daha yani, yığından farkı olmayan, şahsına münhasır olmayan, herhangi biri öylemi? Kullandığın o sözcük için dağlarca yazılır, kuyularca içilir ama yarası hep şuracıkta durur İşte şuracıkta ;

Bakmak ve görmek, işte bütün mesele ;

Bu da mı gol değil be:kikikikokokokulukulukuvakvakvakvak:

-Üstada sormuşlar kırılan kalp yine sever mi?
Üstat da;Evet demiş..
Adam peki demiş,
-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?
Üstat da cevap vermiş;Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?
Eski 26.02.2010, 19:40   #8
OkyanusunKalbi
WoodStock

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi paneb Mesajı göster

Yok yaa cidden öyle birisi değilim...
En iyi diye piyasada olanlarda bana alerji yapabiliyor...Makyaj malzemesi alırken korka korka alıyorum..Ama illede pahalı olsun diye düşünmem orta halli biriyim bütçeme göre alışveriş yapıyorum...Benim alışveriş hastalığım genelde moralim bozukken hortluyor...Birde saçımla çok ilgilenirim...
OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 26.02.2010, 19:48   #9
SuLTaN
Fosforlu

Bir sürme yetiyor bana, ayda yılda bir de rimel.

Güzel bilgilerdi canım, teşekkürler
Eski 26.02.2010, 20:09   #10
Megan
Uzman Üye

Kozmetikler her yaştan kadının ilgisini çeken ekonomik kriz nedir bilmeyen bir sektör .

Daha kuçuk yaşlardan itibaren annelerine ablalarına imrenen kuçuk kızlar bile ne oldugunu bilmeden kozmetikle tanışıyorlar .

Bence her yaşın kozmetigi farklıdır ve buyudugunu ispat etmek için ozellikle ergenlik çagındaki kızların fazla acele etmemelerini oneririm .

Bu yaşlarda buyudum hevesiyle genelde kalitesiz urunler kullanılmakta buda dogal olarak allerjik durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır .

Oysa dogal guzellikten daha hoş bir şey yoktur ,ama ne yazıkki ozellikle tv dizilerinin etkisiyle çok çok kuçuk yaşta ( 4 - 5 ) ilgi çekmeye başlamaktadır .

Genç bir kızın hafif bir fondoten ve kendine yakışacak soft bir parfumle çok çok çekici olabilir ,kendine yakışmayan bir makjay onu guzel yapmaktan ote çok daha itici yapacaktır .

Cilde faydalı kozmetik urunler bence 35 'inden sonra kullanılmaya başlanmalı ,hatta kozmetikler yerine dogal yontemler tercih edilemelidir .Çunku kozmetikler mutlaka cildin dogal yapısını degiştirecektir .

Kozmetik dunyasının en unlu firmalarından olan Bayan ESTELADER bir roportajında hayatında hiç kozmetik kullanmadıgını ,onun yerine dogal yontemleri tercih ettigini soylemişti .

Benim Hayatımı Yargılamadan önce ..

Benim ayakkabılarımı giy
ve benim geçtiğim yollardan,
sokaklardan, dağ ve ovalardan geç .
Hüznü, acıyı ve neşeyi tad...
Benim geçtiğim senelerden geç,
benim takıldığım taşlara takıl,yeniden ayağa kalk

ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi !!

Ancak ondan sonra BENİ YARGILAYA BİLİRSİN

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alerji, kozmetik

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler