03.01.2013, 02:26 | #1 | |
|
Gazeteci, Ressam, Hattat: Ethem Çalışkan (1928 - ....)
Anıtkabir'deki yazıtların yazılmasında prof. Barın'ayazrdımcı oldu. Türk Büyükleri Ansiklopedisinin resimlerini çizdi. Gazeteciliğe 1954'te Yeni Sabah gazetesinde ressam - kaligraf olarak başladı. Zafer, Öncü, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Kitap kapakları, afişler yaptı. Atatürk'ün 100. doğum yıl afişlerini bastı. Tarsus doğumlu ressam, Türk Büyükleri Ansiklopedisinin resimlerini çizen kişidir. Yapıtları çeşitli kişisel ve karma sergilerde sergilendi.
Hat denilince niye akla arap harfleri Geliyor?
Hocam yazının güzel yazılması niye önemli?
|
|
03.01.2013, 15:24 | #2 |
|
Cevap: Gazeteci | Ressam | Hattat | Ethem Çalışkan ( 1928...)
Ethem hoca kaligrafi sanatçısı (ustası) olarak tanınır, bilinir ve sevilir. Kendisi hattat değildir öncelikle onu belirtelim. Kişilik olarak da öğrencileriyle olan münasebeti olarak da çok saygı değer bir öğretmendir. Hat dersi aldığım kursta kendisi kaligrafi öğretmeni olarak görev alıyordu geçen sene. Kendisinden ders almayı çok istedik fakat dediği gibi hem hat, hem de kaligrafı aynı bilekte zorluk çıkarıp elin ayarını bozar diye başlayamadık derslerine.. Çok sever ve saygı duyarım, Rabbim hocamıza uzun ömürler versin..
03.01.2013, 15:51 | #3 |
|
Büyük ustanın elinden çıkan harfler ne kadar estetik,
tümcelerinden de bir o kadar görsellik yansıyor tablo gibi. Hattat olarak Türkçe karekterde yazı stilini kullanması ise bence övüncümüzün kaynağı. Hele hepimizin belleğine kazınmış olan Atamızın portreleri ne muhteşem. Sanatcımıza sağlıklı uzun yıllar ve bu güzel kaligrafilerden daha daha üretmesini dilerim. Bu paylaşımla Ethem Çalışkan'ı bizlere tanıtan Canan Arkadaşıma da çok çok teşekkür ederim. |
03.01.2013, 16:33 | #4 | |
|
Alıntı:
Akashaa, Ethem Çalışkan hoca, hattat da olduğunu kendisi söylüyor. Hat, Arapçada güzel yazı anlamına gelir. Kaligrafinin anlamı da aynı. Lakin birisi Arapça, diğeri ise İngilizceden gelmedir. Ethem hoca, her iki dilden de yapabileceği halde, Türkçeyi seçmiş, nedenini de belirtmiş. Amaç, kaligrafide de, Arapçada da güzel ve süslü yazı yazmak olduğuna göre, bunu pek sorun yapmamak gerekir. Not: Ethem Çalışkan'ın kişiliği ile ilgili birşey denilmiyor burada. Hattat: |
|
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
03.01.2013, 19:58 | #5 |
|
Ne kadar güzel bir yazı şekli bu. Ben de bir ara öğrenmeye merak salmıştım, öylece kaldı.
Teşekkürler ve emeğine sağlık Canan. |
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
03.01.2013, 20:46 | #6 |
|
Kolay gibi görünsede hiç de kolay olmayan çok büyük emek ve zaman isteyen bir uğraş. |
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
03.01.2013, 20:55 | #7 |
|
Ben hala çivi yazısı döneminde kaldığım için bu şekilde güzel yazanlara sadece hayranlık besliyorum.
03.01.2013, 22:14 | #8 |
|
Usta, kaligrafi ve hat sanatının birbirinden farksız olduğunu ne güzel anlatmış. İki alfabe ile çalışmamasının sebebini de...
Bir de bizler kabul edebilsek... |
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
03.01.2013, 22:53 | #9 |
|
Yabancı gelmedi. Yazı karakterleri sevdiğim ve sanatsal olarak takdir ettiğim karakterlerden.
Önümüzde ki günlerde tanışmayı ve eserlerini yakından görmeyi istiyorum. Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler. |
6 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
04.01.2013, 10:26 | #10 | |
|
Alıntı:
Ders almayı istedik ama hat (arapça) dersi aldığımız için uygun bulmadık, vazgeçtik. Çünkü arapça sağdan sola, kaligrafi soldan sağa yazılıyor ve bir yazıyı yazarsak diğerinde ayar bozulabilir diye başlayamadık. Ama yine de ben hevesimi kursağımda bırakmak istemedim, kendi çabamla aldım kağıdı kalemi elime birşeyler karaladım lakin burada paylaşılacak cinsten değil Banemin kardeş, el yazının kötü olması önemli değil Önemli olan çalışmak, istemek Sen istiyorsan yaparsın şekerim, bildiğimden değil seni gaza getirmeye çalışıyorum
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
Çalışkan, ethem, gazeteci, hattat, ressam, yazı, yeni, çalışkan |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |