Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 10.06.2019, 22:15   #41
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İçinden Geçeni Söyle

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Abi sen hakkaten nanemollasın...

Demir doğal yoldan kolayca artırılır ama sana temeklerle birlikte C vitamini al desem...

''Ama limon ekşi'' dersin.

Ya da ''bol bol kırmızı et ye'' desem...

''Ayyy, ıyyyk falan'' der kabul etmezsin.

Sana ''bol bol ıspanak ye'' de demem çünkü ıspanakta demir zengindir ama ıspanaktaki demirin önemli bir bölümünü bünye almaz; enterne eder...

Demir eksikliği hap ile aşı ile giderilmez. Ha hapları var elbette de...

Elinin altında Google var.

Demir zengini gıdaları arattırır dolağ yoldan hangisini paşa keyfin istiyorsa onu yersin.

Ben sana hayvanat takımından her türlü ciğeri tavsiye ederim...

Bana sorarsan hap al ama aşısı varmı bilmiyorum ama aşı olma.

Ama en doğrusu beğendiğin ve fazla demir içeren gıdalar al.

Ve az çay ve kahve iç. Az süt, yoğurt, peynir falan...

Çay kahve ve mandıra gıdalar demirin bünye tarafından emilmesini engeller.

Limon ve C vitamini ise yemeklerde bünyenin demiri emme potansiyelini acayip artırır.

Sevgili dostum ferritin değerim düşmüş 18'e, yani yiyecekle falan çıkmaz, şu ana kadar 50 sıvı tüp içebildim ama bırakmak zorunda kaldım, bugün aile doktorum bir de hapını dene bu daha az dokunur dedi ama hala ağrıdan ölüyoum neyse ki nane limon diye bir şey var hepsinden iyi geliyor mideme, en azından o dayanılmaz ağrısını aldı ki hiçbir mide ilacı bu kadar etkili olmadığı gibi tam tersine daha da beter yapıyor.
Limon, et ve ıspanakta da 12'den vurmuşsun.

TEARS AND SOUVENIRS

4 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.06.2019, 22:23   #42
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Rosebud Mesajı göster
1 kaşık yiyebilirim sanırım, yemek üstüne de yersem dokunmaz.

Bakayım deneyeyim, neler denemedim ki!

Bir de aklında bulunsun ben haşlanmış nohut yiyorum çerez gibi, 100 gramımda 6,9 mg demir varmış ki yetişkin bir insanın günlük demir ihtiyacı 8-10 mg.
Zaten 1 kasiktan fazlasına gerek yok yetiyor her gün unutmadan iç mutlaka o ilaçlardan daha çok faydasını goruceksin.

SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.06.2019, 22:25   #43
Rosebud
Müdavim

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ahmet Arif Hoca Mesajı göster
ustadım geçmiş olsun, ben de demir eksikligi varmış...3 kutu hapın bitmesine bi kaç hap kaldı ama pek degişen bi şey yok yine halsizim...
Dostum sana da geçmiş olsun, doktor bana Ferplex-fol diye, 10 tüp sıvı içeren bir demir ilacı verdi ve dedi ki bu tüplerden en az 120 tane içeceksin öyle 3 kutuyla olmaz dedi
Ben şu ana kadar 50 tüp içebildim dokundu çünkü ama o kadarında bile yüzümdeki solukluk gitti daha kırmızı görünüyor artık, halsizliğimde de bir miktar düzelme var ama sabahları bu sıcaklarda bile hala ayaklarım buz gibi uyanıyorum, eğer sana dokunmuyorsa devam et, hatta doktoruna görünürsen daha iyi olur çünkü bazen bir takım sebeplerle vücutta emilimi olmayabiliyormuş özellikle de miden bozuksa emilim azalıyormuş.

TEARS AND SOUVENIRS

3 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.06.2019, 22:39   #44
Rosebud
Müdavim

Standart Cevap: Sağlık İle İlgili Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi NaNaNe Mesajı göster
Evet çok önemli bir konuya deyinmissin @Aristo
Ne ilginçtir ki yoğurt ayran ne kadar yararlı besin olmasına rağmen et ile tüketilmesi zararlı
Etin içindeki yararlı vitaminleri vucuda geçmesini engelliyor.
Et yanında bol bol yeşillik yemek çok faydalı.

Biz türklerde et yanında hep ayran iceriz mesela.Aslinda yanlış.

Doğal yoldan alabilmek çok önemli yeme alışkanlığını değiştirmek lazım mutlaka birşeyler yanlış ki vitamin eksik çıkıyor.

Kansızlığa şalgamda iyi gelir.Kuru kara üzüm.kara erik.

Çay tüketiminin fazla olmasida kansızlık yapıyor.

Yeme alışkanlığına dikkat etmek gerekir.Zaman içind e duzelir.
@Rosebud
Birkaç sene önce benimde midem çok kötü idi ilâç içmeden mutlaka mide koruyucu içerdim.Yillarca sucuk yiyemedim çiğ soğan.sarimsak.
Kendi tespitimle dokunan ne varsa uzak durdum dikkat ettim.
Sonra kendisi geçti artık hiç birşey dokunmuyor.Sucuk ve dokunan ne varsa yiyebiliyorum kendi kendini tedavi etti midem.
Fazla ilaçta iyi değil hem mideye hem böbreklere zarar veriyor.

SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Haklısın o iradeyi gösteremiyorum bir türlü, bana en dokunan iki şeyden biri sarımsak diğeri soğan ama annem etli yaprak dolması yapmış gel de yeme, nelerin dokunduğunu çok iyi biliyorum ama her seferinde bu sefer dokunmaz deyip yiyorum, sonuç bu.
Bakalım ben de bu gidişle öyle yapacağım sanıyorum, şöyle bir 6 ay dediğin gibi yapabilsem düzelecek ama bir türlü olmuyor.
Bu arada biz yaşlılar için ayrı bir sağlık köşesi açsa moderatörlerimiz çok iyi olur.

TEARS AND SOUVENIRS

Eski 10.06.2019, 22:52   #45
Rosebud
Müdavim

Alıntı:
@Rosebud @ahmet Arif Hoca @NaNaNe

Bende de tam tersine demir fazlalığı var.

Ocak ayında mikrogramda 790 seviyesine çıkmıştı ki normalde 20-150 arasında olması gerekiyor. Yani benim demir fazlası sınırın 5 katı civarındaydı. 5 ayda 525' e doğal yollardan indirdim.

Şimdi ben nasıl indirdiğimi anlatırsam tersini yaparak nasıl yükselebileceği de anlaşılabilir.

Kırmızı et ve özellikle ciğer tam demir deposu ve vücut müthiş emiyor bunları. Zaten iki çeşit demir var. Biri bitkisel, öteki hayvansal demir.

Ben kırmızı etten başka et yemezdim. Her gün kırmızı et, ciğer falan ve salataya bol bol C vitamini yani limon.

Tabi alkolde demir emilmesini sağlayan önemli bir faktör. Alkolü de azalttım.

Hani et kızartmaları doğal tadında olsun diye dökme demir tavalar, taslar, tencereler falan...

Valla eti azalttım sebzeye ağırlık verdim. Dökme demir tavaları ve tencelereri tanıdıklarıma verdim. Salataya limon yerine sirke ekliyorum...

Alkoli özellikle de birayı azalttım.

Günde en az 2 bardak kahve (fincan değil süzme kahve ve bardakla) ve iki bardak yeşil çay içiyorum. Ve bol bol ayran, su falan...

Ha bir de düzenli yürüyüş...

Sırf bu şekilde ayda 50 mikrogram demir fazlası atarak ferritin seviyesini 525' e indirdim ve bu rejime devam ediyorum.

Sanırım yıl sonunda kan demirim 200 civarına iner.

Demir eksikliği, mi var?

Çay ve kahveyi çok az ve en açık şekilde içmek gerekli. Hele ki yemeklerden 2 saat önce ve 2 saat sonra hiç içmemeli.

Her ne gıda alınırsa alınsın yemeklerle birlikte C vitamini tüketilmeli.

Bol bol da kırmızı et ve ciğer.

Ancak demir eksikliği çok acil bir durumda ise bunu tırnaklarda görmek mümkün...

Bu durumda kesinlikle demir hapları kullanılmalı. Tabi haplarla demir seviyesi gıdalardan daha hızlı yükselir ama beklendiği kadar hızlı olmuyorsa doz yükseltilmeli...
Tırnakta derken neyi kastediyorsun?

TEARS AND SOUVENIRS

Eski 10.06.2019, 23:16   #46
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Alıntı:
@Rosebud @ahmet Arif Hoca @NaNaNe

Bende de tam tersine demir fazlalığı var.

Ocak ayında mikrogramda 790 seviyesine çıkmıştı ki normalde 20-150 arasında olması gerekiyor. Yani benim demir fazlası sınırın 5 katı civarındaydı. 5 ayda 525' e doğal yollardan indirdim.

Şimdi ben nasıl indirdiğimi anlatırsam tersini yaparak nasıl yükselebileceği de anlaşılabilir.

Kırmızı et ve özellikle ciğer tam demir deposu ve vücut müthiş emiyor bunları. Zaten iki çeşit demir var. Biri bitkisel, öteki hayvansal demir.

Ben kırmızı etten başka et yemezdim. Her gün kırmızı et, ciğer falan ve salataya bol bol C vitamini yani limon.

Tabi alkolde demir emilmesini sağlayan önemli bir faktör. Alkolü de azalttım.

Hani et kızartmaları doğal tadında olsun diye dökme demir tavalar, taslar, tencereler falan...

Valla eti azalttım sebzeye ağırlık verdim. Dökme demir tavaları ve tencelereri tanıdıklarıma verdim. Salataya limon yerine sirke ekliyorum...

Alkoli özellikle de birayı azalttım.

Günde en az 2 bardak kahve (fincan değil süzme kahve ve bardakla) ve iki bardak yeşil çay içiyorum. Ve bol bol ayran, su falan...

Ha bir de düzenli yürüyüş...

Sırf bu şekilde ayda 50 mikrogram demir fazlası atarak ferritin seviyesini 525' e indirdim ve bu rejime devam ediyorum.

Sanırım yıl sonunda kan demirim 200 civarına iner.

Demir eksikliği, mi var?

Çay ve kahveyi çok az ve en açık şekilde içmek gerekli. Hele ki yemeklerden 2 saat önce ve 2 saat sonra hiç içmemeli.

Her ne gıda alınırsa alınsın yemeklerle birlikte C vitamini tüketilmeli.

Bol bol da kırmızı et ve ciğer.

Ancak demir eksikliği çok acil bir durumda ise bunu tırnaklarda görmek mümkün...

Bu durumda kesinlikle demir hapları kullanılmalı. Tabi haplarla demir seviyesi gıdalardan daha hızlı yükselir ama beklendiği kadar hızlı olmuyorsa doz yükseltilmeli...
Ciğer,dalak,sakatat da etten daha çok olduğu söylenir.

@Rosebud Tırnaklar çabuk kırılır güçsüz olur,saçlarda dökülmeler olur benzin soluk olur,Göz içleri bile renksiz olur mesela.

3 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.06.2019, 23:21   #47
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Tahminen kullandığın tencere tavadan kaynaklı bir fazlalık olabilir.
Özellikle zararlı olanlardan kaçmak dikkat etmek en güzel tedavi.Hani derlerya kişi önce kendi doktoru olacak.
Mesela merak ettim hiç pişirme sırasında alemiyon folya kullanıyormusun. @Aristo

Eski 10.06.2019, 23:36   #48
Rosebud
Müdavim

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi NaNaNe Mesajı göster
Evet @Rosebud rica edelim saglık söyleşi si köşemiz olsun.
Sağlık konusu olunca laf lafı açıyor konu baya uzuyor.
Herkes deneyimlerini anlatır.Hem yararlanırız hemde içimizi döker rahatlarız.
Eee Yaş alınca konular hep sağlıka doğru gidiyor.
Alıntı:
Demir eksikliği olan kişilerin tırnaklarında zayıflama, kırılma, şekil değişiklikleri alt taraflarda beyazlaşma, üst taraflarda morarmaya benzer değişiklikler olabilir.
Tırnaklarımda kırılma, morarma değil de boyuna dikey çizgiler var daha önce var mıydı hiç hatırlamıyorum belki de normali öyledir, ayrıca dipleri yarım ay şeklinde beyazdı şimdi bakıyorum da hiç kalmamış o beyazlıklar, sadece saçlarımda dökülme var.
Bir de hakikaten ayrı bir köşe açılsa iyi olur, yoksa bu konunun adını iç hastalıkları diye değiştirmek gerekecek.

TEARS AND SOUVENIRS

Eski 10.06.2019, 23:52   #49
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Alıntı:
Bende ferritin yani kan demiri yüksek çıkınca aluminyum folyadan, demir ve bakır tencerelere kadar hepsini bıraktım. Fırında aluminyum folya çok kullanırdım. Yukarıda da yazdım döküm demir de çok kullanırdım. Şimdi aluminyum folyo hiç kullanmıyorum. Tava ve tencerelerin hepsini seramikle değiştidim. Hatta bir tanede granit tava aldım. Bunlar yüğksek demirin düşmesinde sanırımbayağı önemli.

Demir eksikliği olanlara aluminyum folya tavsiye etmem ama kesinlikle dökme demir tava ve tencereler kullanmalılar. Demir oranının yükselmesine bayağı katkısı olur.
Böyle bir vaka okumuştum çocuk sürekli kanında fazlalık çıkıyormuş araştırma konusu olmuş ve her gün annesi beslenmesine tost makinesinde alemiyon folya ile pişirip folyo ya sarıyormuş.O yüksek oranda zehirlenme yaşamıştı.
Ordan aklıma geldi ondan sordum.Eski aleminyum tencereler,Çaydanlıklar,Çizilmiş teflon tavalar en baş faktör bu konuda.
İyi yapmışsın hepsini deyiştirmekle.
Şimdi şu granit tava tencere, Toprak güveçler en sağlıklısı.

Tahminen @Rosebud ta cam ve sağlıklı olanından kullanıyor.

Öneri bölümüne yazsakmı sağlıklı günler adına söyleşi köşesi açsınlar diye.
Şu saatten sonra hepimizin,Forumda
En çok kullanılan köşesi olurdu heralde.

@Canan'cım ne dersin böyle bir köşemiz olabilirmi ne dersiniz.@ReaL
Yoksa içinden geçeni söyle köşesi oraya doğru gidiyor.

Eski 11.06.2019, 00:07   #50
Rosebud
Müdavim

Ben çelik çaydanlık kullanıyorum @NaNaNe, zararlı mıdır bilmiyorum.
@Aristo benim tırnağımın dipleri grimtrak beyazdı, ilaçları aldıktan sonra kayboldu, eksiklik belirtisi olduğunu sanmıyorum beyazlığın kaybolmasının, zaten bu yaşıma geldim yüzümün böyle kırmızı olduğunu görmedim kim görse rengin çok soluk derdi bana, lisede bile öyleydim, demek ben çok uzun zamandır kansızlık çekiyormuşum yani işe yarıyor aslında ilaç. Geçenlerde bir makale okudum ferritin eksikliğine bağlı mide kanserinden söz ediyordu epey endişelendim.

TEARS AND SOUVENIRS

2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
cevap, çözüm, önerileri, sağlık, sorunlarımız, srunlarımız, İlgili

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler