![]() |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Stoma (Ostomi - Bağırsağın Torbaya Bağlanması) Stoma (Ostomi) Nedir? Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Ağızlaştırılan organa göre değişik Ostomiler mevcuttur. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere Stoma da denir. Barsak yerine Türk Dil Kurumu kılavuzunda doğru kelimenin "Bağırsak" olarak kullanılması gerektiğini biliyor muydunuz? Ostomiler bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır. İleostomi : İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi : Kalın bağırsağın (kolon) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi
Bu ağızlaştırma işlemi başka organlar içinde yapılabilmektedir. Örneğin soluk borusu deriye ağızlaştırılırsa Trakeostomi, mide deriye ağızlaştırılırsa Gastrostomi, idrar yolları için Ürostomi adı verilmektedir.
Bağırsağın Torbaya Bağlanması (Stoma açılması - Ostomi açılması)
Stomanın (ostominin) karın cildine açıldığı yere göre dışkının içeriği değişir. Stoma anüsten (makattan) ne kadar uzak ise dışkı o derece suludur. Kalın bağırsağın sol tarafından açılan stomalarda (ostomilerde) dışkı katı iken ince bağırsak ve kalın bağırsağın sağ tarafından açılanlarda dışkı içeriği sıvıdır. Stomalar kalıcı veya geçici olabilir. Hastalık bölgesi ya da ameliyat sahasının dışkı pasajı ile temas etmemesi için geçici stoma açılır. Geçici stomalar genellikle minimal ya da hiç bağırsak çıkartmadan (rezeksiyon yapmadan) kapatılabilir. Böylece barsak devamlılığı eski haline döner. Mevcut hastalık veya hastalık tedavisi için yapılan işlemler normal dışkı kontrol mekanizmasını bozuyorsa hastaların kalıcı stomaya gereksinimi olur. Makatın dışkı kontrolünü sağlayan kasların çalışması bozulduğunda veya hastalık nedeniyle çıkarılması gerektiğinde kalıcı stoma (kalıcı ostomi) açılması gerekir. Örneğin; rektum kanseri veya iltihabı bağırsak hastalıklarının ameliyat ile tedavisi nedeni ile hasta ömür boyu stoma ile yaşamak zorunda kalabilir.
İleostomi genellikle karnın sağ alt kısmında açılır. Değişik nedenlerle kalın bağırsak ve rektumun ameliyatla tamamen alındığı ya da devre dışı bırakıldığı durumlarda ileostomi açılır. İleostomiler amaçlarına göre geçici veya kalıcı olabilir. İnce bağırsak (barsak) içerikleri sulu olması nedeni ile ileostomi torbasına gelen artıklar / dışkı sıvı haldedir. Bu nedenle torbanın günde bir kaç kez boşaltılması gerekebilir.
Kolostomilerde stoma (ostomi) genellikle karnın sol alt tarafında açılır. Kolostomiler genellikle kalın bağırsağın hangi bölgesinde yapıldı ise ona göre adlandırılırlar. Örneğin; çıkan kolostomi, yatay (transvers) kolostomi, inen kolostomi ve sigmoid kolostomi olarak isimlendirilir. Stomanın açıldığı yere göre dışkının kıvamı değişmektedir. Stoma makattan (anüsten) ne kadar uzakta ise dışkı o derece suludur. Buna göre, kolostomi çıkan kolon ve yatay(tranvers) kolonda ise dışkı daha sıvı halde, inen kolon ve sigmoid kolonda ise dışkı katı halde olur.
Geçici Kolostomi Kalın barsak tıkanmaları Bağırsak yaralanmaları Bağırsak delinmesi Doğumsal barsak anormallikleri Bağırsakta yapılan bir ameliyatın iyileşmesini sağlamak Ciddi makat (anüs) hastalıkları ve yaralanmaları Kalıcı Kolostomi Makatın (anüsün) çıkartılması gerekli olan hastalıklar. Kalın bağırsağın son kısmı ve makatın birlikte çıkartılması gereken hastalıklar. Makatı kontrol eden kasların görevini yapamadığı hastalıklar Kalın bağırsağın son kısmında kalıcı hastalık olması Rektum Ameliyatından Sonra İleostomiye İhtiyacım Olur Mu? Rektum kanseri nedeni ile ameliyat edilen çoğu hastada geçici olarak ileostomiye gerek duyulur. İleostomi sayesinde dışkı bir torbaya toplanır ve daha ilerideki kolorektal anastomozun (bağırsağın dikiş hattının) iyileşmesi için zaman kazanılır. Geçici ileostomiler anastomoz iyileşene kadar bu bölgeden dışkı geçmesini önlediği için anastomozdan olacak kaçakları da önler. Rektum ameliyatlarının en korkulan yan etkisi olan anastomoz kaçağı olasılığının en aza indirilmesi çok önlemlidir. Aksi takdirde anastomoz kaçağı olan vakalarda dışkı karın zarının iltihaplanmasına neden olabilir. Çok ağır seyreden ve ölüm riski olan bir komplikasyondur. Geçici ileostomiler ilk ameliyattan yaklaşık 2-3 ay sonra kapatılabilir. Bazı durumlarda örneğin hasta ilaç tedavisi alıyorsa bu süre 6-7 aya kadar uzayabilir. İleostomiyi kapatmadan önce anastomoz (dikiş hattı) güvenliği çekilen röntgen filmleri ile kontrol edilir. Bir sorun yok ise ileostomi kapatılır. Rektum kanseri ameliyatı nedeni ile ameliyat olan, radyoterapi (ışın tedavisi) ve Kemoterapi alan hastalarda ise bu tedaviler bittikten sonra ileostomi kapatılabilir. İleostomi kapatıldıktan sonra hasta normal yoldan dışkılama işlevini tekrar kazanır. İlk günlerde dışkı kontrol problemleri gözlenebilir. Zaman içinde bağırsak hareketleri normale döner.
Stoma Bakım Malzemeleri
Stoma'da Deri Bakımı
Düzenli yemek yemeli ve asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Yediğiniz ve içtiğiniz besinlerin hangisinin sizde gaz yaptığını, hangisinin kokuyu arttırdığını kendiniz tespit etmeli ve bu besin maddesini diyetinizden çıkartmalısınız. Bunun için gıda günlüğü tutabilirsiniz. Her gün yediğiniz besin maddelerini bir günlüğe yazınız ve gün içinde yaşadığınız sorunları gözlemleyiniz. Böylece sizi rahatsız eden besin maddelerinden uzak durarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Stoma (ostomi) ameliyatından sonra iyileşme süresi ortalama 6 - 8 haftadır. Bu süre sonunda doktorunuza danışarak iş yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İş yerindeki arkadaşlarınıza stomanızdan bahsetmek zorunda değilsiniz. Elbisenizin altında kalacağı için dışarıdan siz söylemedikçe anlaşılması pek mümkün değildir. Stoma malzemeleri bulunan çantayı her zaman yanınızda taşımalısınız. Stomalı olmak yolculuk için engel değildir. Her ihtimale karşı gideceğiniz yerde kullandığınız stoma ürün satıcısının adresini ve stomaterapi hemşirenizin telefonunu öğreniniz. Diğer önemli bir nokta da emniyet kemerini stoma torbasının altından veya üzerinden bağlamanızdır.
Erkeklerde, kanser nedeni ile aşağı rektumun çıkarılması rektuma yakın seyreden sinirlerin yaralanması nedeni ile cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir. Bunun stoma ile ilgisi yoktur. Eğer cerrahi prosedür rektumun çıkarılmasını gerektirecekse ameliyattan önce cinsel fonksiyonlarla ilgili olarak cerrahtan bilgi alınabilir.
Yemeklerin iyice çiğnenmesi Yemeği yavaş yemek Öğünlerin düzenli olması Dengeli beslenme Yemek sırasında konuşulmaması Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılması Günde en az 1,5 - 2 litre su içilmesi Bazı gıdalar hakkında aşağıdaki bilgiler önemlidir;
Dışkıyı Sıvılaştıracak Yiyecek ve İçecekler Bira ve alkollü içecekler, taze meyveler (muz, elma, şeftali dışında), üzüm, yeşil fasulye, erik, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, ıspanak, tatlandırıcılar, çiğ sebzeler, çikolata vb. Yüksek Lif (Fiber) İçeren Gıdalar Bağırsak Tıkanıklığı Yapabilir Kurutulmuş meyve, greyfurt, portakal, patlamış mısır, kabuklu yemişler (fındık, ceviz), kuru üzüm, kereviz, çekirdek, lahana salatası
Stomalı (Ostomili) bireyler bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bazıları çok basit uygulamalarla ortadan kaldırılabilen bu komplikasyonları erken dönemde fark etme oldukça önemlidir. Bu nedenle aşağıda belirtilen komplikasyonlardan herhangi biriyle karşılaşılması durumunda hekime veya stomaterapi hemşiresine başvurulması gerekir. Her hasta stoma bakımı ve stomayla yaşamda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda stomaterapi hemşiresinden eğitim ve danışmanlık almalıdır. Stoma yerinin iyi seçilmesi, beslenmenin yeterli ve dengeli olması, stoma çapının uygun olması, stoma bakımının doğru yapılması ve enfeksiyon kontrolü ile hastalarda komplikasyonlar önlenebilmektedir. İleostomi hastalarında metabolik komplikasyonlar ön plana çıkmaktadır. İleostomiden başlangıçta günde 1 - 2 litre sıvı, sodyum ve bir miktarda potasyum çıkışı olur. Bu nedenle önlem alınmayan hastalarda su ve tuz eksikliği (dehidratasyon) gelişebilir. Böbrek yetmezliğine neden olabilen sıvı ve elektrolit kaybının önlenmesi için eğitiminin çok iyi verilmesi gerekir. İleostomili olan her hasta beslenmesini, aldığı sıvı ve çıkardığı idrarı, dışkı takibini takip etmesi gerekir. Kemoterapi tedavisi olan hastalar ishal olduğunda daha dikkatli olmalıdır. Bu durumu önlemek için su ve tuz alımı artırılmalı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, ishalden, aşırı sıcak ortamlarda bulunmaktan ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Deri tahrişini önlemek için; stoma çevresi tekniğine uygun olarak temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır. Stomanın çapına ve tipine uygun torba takılmalı, bariyer sprey, ostomi pudrası ve gerektiğinde yara örtüsü kullanılmalıdır.
Ameliyattan sonra risk altındaki hastaların yakın takibi, aşırı kilo alımının olmaması için stomaterapi hemşiresi ve diyetisyen kontrolünde olmak bu durumu önleyici uygulamalardır.
Kolostomi irrigasyonu, stoma aracılığı ile kalın bağırsak içerisine belli miktarda sıvı verilerek bağırsak içeriğinin (gaz, dışkı, bakteri vb) boşaltılması işlemidir. Bu işlem ile bağırsak (barsak) hareketleri düzenlenir ve kontrollü dışkı çıkışı sağlanır. Stoma irrigasyonu bağırsağın boşalmasını sağlamak için kullanılan mekanik bir yöntemdir. Bağırsak içerisine verilen sıvının oluşturacağı mekanik basınç etkisiyle bağırsakta peristaltik hareket oluşur ve bağırsak boşalır. Stoma irrigasyonu kalıcı kolostomisi olan hastaların sürekli torba kullanmaya alternatif olarak uygulayabilecekleri bir yöntemdir. Bu yöntem özellikle ameliyat öncesi hayat tarzlarını devam ettirmek isteyen, sportif ve diğer sosyal aktivitelerinde bir değişiklik yapmak istemeyen hastalar için önemli bir seçenektir. Kolostomi irrigasyonu ile hastada deri problemlerinin gelişmesi önlenir. Ayrıca irrigasyon yöntemi ile barsak boşalımının sağlanması sürekli torba kullanımına göre maliyet avantajlıdır. Kolostomi irrigasyonu ciddi fiziksel ve zihinsel sınırlamaları olmayan, irrigasyon tekniğini öğrenebilen, iyi beslenme alışkanlığı olan, ameliyat öncesi dönemde düzenli bağırsak alışkanlığı olan (ishal ve kabızlık problemi olmayan), inen kolon ve sigmoid kolona stoma açılan hastalara uygulanmaktadır.
Hastayı ve hasta yakınlarını hastalığı ve yapılacak ameliyata ilişkin bilgilendirme Ameliyat öncesi stoma yerinin tayini. Hastaya ve hasta yakınlarına stoma bakımı (cilt temizliği, torbanın değiştirilmesi) yapabilme becerisi kazandırma. Ödemin azalması, hastanın kilo alıp vermesi gibi durumlarda değişebilecek stoma çapının izlenmesi ve cilt sorunları gelişmeden gerekli ürün değişikliğinin yapılması. Stomayla ilgili gelişen komplikasyonlarda hastanın tedavisi ve takibinde hekimle işbirliği yaparak etkin rol oynar. |
![]() |
![]() |
#2 |
![]()
Stoma bakım malzemeleri adaptör (vücudunuza yapışan ürün), torba (adaptöre yapışan ürün) ve pastadan oluşmaktadır. Bu torbalar koku önleyici materyallerden yapılmış olup, koku için filtresi olan, cilt yapısına uygun, ince ve giysilerinizin altında fark edilmeyen yapıdadır.
Stoma bakımında kullanılacak malzemelerin hangisi olacağı, hastaneden taburcu olmadan belirlenir. Stomaterapi hemşiresi tarafından hastaya cilt bakımını nasıl yapacağı ve torbayı nasıl değiştireceği eğitimi verilir. Stomayla yaşamın zor olmasından ötürü hastanın her zaman desteğe ve danışmanlık yapacak uzman bir terapiste ihtiyacı vardır.
Banyo yaparken stoma üzerine kese veya lif yapmaktan kaçınılmalıdır. İleostomisi olan kişilerde stoma sürekli çalıştığından torbalarıyla banyo yapmaları önerilir. Banyo sonrası adaptör ve torbayı değiştirmek daha kolaydır. Hastaların stoma bakımlarını banyo yaptıktan sonrasında yapmaları en idealidir. Adaptör ve torba değişimi yapılması istenmiyorsa fön makinasıyla kurutulmalıdır. Banyo suyu ılık olmalıdır.
- Gaz yapan yiyeceklerin azaltılması - Uzun süreli aç kalmama - Gıdaların iyi çiğnenerek yenmesi - Hızlı ve konuşarak yemek yememek gaz oluşumunu azaltacaktır.
Her yaş grubunda değişik yöntemlerle yapılan bu işlemlerin ortak amacı geçici veya kalıcı bir süre için barsak içeriğinin karın duvarından boşalmasını sağlamaktır. Ostomiler bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma seviyesine göre isim alır. İleostomi : İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi : Kalın bağırsağın (kolon) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi irrigasyonu, stoma aracılığı ile kalın bağırsak içerisine belli miktarda sıvı verilerek bağırsak içeriğinin (gaz, dışkı, bakteri vb) boşaltılması işlemidir. Stomalı bireyler komplikasyonlarının tedavisi için cerrah ve stomaterapi hemşiresine mutlaka gitmelidirler. Stomaterapi hemşiresi, stoma yerinizin tayini, bakımı ve stoma ile ilgili ihtiyacınız olan her konuda size yardımcı olabilecek kişidir. Torba kullanımında en önemli nokta stomanıza uygun ölçüde kesilen adaptör kullanımıdır. Kolonrektum . Ortomi |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Alıntı:
O yüzden özellikle paylaşmka istedim.. Başka bazı Fotoğraflar da paylaşmak istedim ama vazgeçtim sonra ..bırazda vaktim yoktu aslında ..Belki daha sonra bır kaç fotoğrafla biraz daha bilgi paylaşırım. Ben bir yakınımın hastalığı sebebiyle öğrendim . Şu an çok şükür hayatına güzel bir şekılde devam edebiliyor. Torba kullanımında nadir de olsa bazen aksilikler olabiliyor olmadık zamanlar da . O yüzden şu an kısaca yazmak istediğim şu ki .. Eskiden dışarıda yada mekanlarda ki wc lerde bıraz geç çıkan oldu mu sinirlenıyordum.Bunlar napıyor bu kadar içeride falan diye .Söylenıyordum bazen çıktıkların da da ..Artık ne olursa olsun sesimi çıkarmıyorum sinirlenmıyorum.Sadece bilemem diyorum sonuçta orada oturup kitap okuyacak değil ya diyorum..Ya hasta ise diyorum ya şu an bir aksilik olduysa ..anlayışlı ol bekle dıyorum.. Keşke bazı şeylerı yaşamadan görmeden de her konu da anlayışlı olabilsek sakin kalabılsek olumlu olabılsek. Bu konu üzerınde başka paylaşımlara devam etmek istiyorum inşallah. Bilgilendırmek amacıyla hem bılmeyenlerı hem hastaları hemde yakınlarını . Okuduğunuz için ben teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın inşallah.Iyı akşamlar ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]()
Stomasını kabullenmiş ve yaşamla barışık olan birini stoma açılacak bir hastayla görüştürmek çok faydalıdır.
Çevrenizde bildğiniz tanıdığınız kimse yoksa bu randevu cerrah yada hemşire tarafından ayarlanabilir. |
![]() |
![]() |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
nedir, ostomi, stoma |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |