Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi > Türk Tarihinde Yer Alanlar

Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 06.05.2011, 16:03   #31
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Deniz Gezmiş | (1947 - 1972)

Deniz gezmiş'in son sözleri:

Yaşasın tam bağımsız Türkiye!
Yaşasın Marksizm-Leninizm yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!
Yaşasın işçiler, köylüler!
Kahrolsun emparyalizm!
Eski 06.05.2011, 16:06   #32
Basakca
Müdavim

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi experella Mesajı göster
Öldüm mü sandınız beni 6 Mayıs'ta ?
Sayın bakalım o günden bu güne doğan çocukların adını...
Kaçı cellat, kaçı Deniz ?

Bu kelimler üzerine bir konu daha hazırlamıştım.Açıp açmamakta tereddüt ettim.Ama tereddütüm yersiz. Yıllar önce müdavimi olduğum Nokta Dergisinde okumuş olduğum bir söyleşi aklıma geldi. O sayıyı bulup sizlerle paylaşağım "Kaçı cellat, Kaçı Deniz?" sözü üzerine...

Ne kadar tuhaf değil mi ? Bir zamanlar vatan haini olarak yaftalanıp öldürülenler, her ölüm yıldönümlerinde anılıyorlar.

14 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.05.2011, 17:59   #33
Basakca
Müdavim

İdam Kararını Veren Hakim Karatabutla Gömüldü

Ali Elverdi

1924 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğan Ali Elverdi, liseyi bitirdikten sonra Harp Akademisi’ne girdi. 21 mayıs1963’te Talat Aydemir önderliğinde yapılan darbe girişiminin başarıya ulaşamaması sonrasında radyoda bildiri okudu.

*-*-*
Zihni Çetiner Anlatıyor

"Yemek sonrası bir arkadaşı yanına yaklaşıp "bu gece hazır ol, saat 23.00'te ihtilal başlayacak, 'Harbiyeli aldanmaz' da parola" dedi. Söylenilen saatte başladı darbe girişimi. Önce radyoyu ele geçirmişlerdi. İhtilal bildirisi okunuyordu radyodan. Sevinç içindeydiler. Ancak bir anda sustu radyo. Sonra ses de bildirinin şekli de değişti. Konuşan 28. Tümen Kurmay Başkanı Ali Elverdi'ydi.. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtilali bastırdığını, duruma hâkim olduğunu söylüyordu.

*-*-*

Aydemir Başıma Silah Dayadı

Elverdi mahkeme sırasında Talat Aydemir'i göstererek "bana silah çekti ve ateş etti, ceketim delindi" iddiasında bulunmuştu.

Not: Talat aydemir: 1962 ve 1963 yillarinda Harp Okulu ögrencilerini arkasina alıp, darbe girişiminde bulunmuş, Zamanın Kara Harp Okulu Komutanı olan Albay. birinci girişimden sonra affedilmişse de, ikincisinden sonra Binbaşı Fethi Gürcan ile birlikte idam edildi. Yüzlerce Harbiyeli okuldan atıldı. Bugün 21 Mayıscılar olarak anılıyorlar.

*-*-*
Talat Aydemir’in Mahkeme Notlarından

"O gecenin bir numaralı kahramanı tanınan Kur. Yarbay. Ali Elverdi, mahkemeye amme şahidi olarak gelmiş, kendisini hakiki bir kahraman gibi göstermek için türlü yalanlar söylüyordu. Bu meyanda benim için de şunu söyledi: ‘ali elverdi radyoevinde mukabil anons yaparken üsteğmen erol dinçer kendisini tevkif edip, harb okuluna getirmişti. bütün işleri bozan ve bizim mağlup olmamızı sağlayan bu şahsa karşı o anda büyük infial vardı. talebeler çok heyecanlı bir vaziyette onu öldürmek istiyorlardı. ben mani oldum, hattâ talebelerin tomsonlarına karşı ben göğsümü dayadım. talebelerin heyecanını teskin ettim. Ali Elverdi' nin hayatını o gece kurtardım....

*-*-*

Talat Aydemir’in Mahkeme Notlarından

Odama aldım, ayaklarıma kapanmış, albayım sen bilirsin, ben durumun böyle olduğunu bilmiyordum, ne istersen emret, yapacağım, diye yalvarıyordu. İşte bu şahsiyetsiz insan, mahkemede ifade verirken bana iftira ederek’ kendisine odamda tabanca çektiğimi iddia ediyordu, benim hayatta kimseye tabanca çekmediğimi, hele o gece tabanca kullanmaya hiç ihtiyacım olmadığını görenler bilir, etrafımda ateş gibi harbiyelilerden, tomsonlu muhafızlarım vardı. Böyle bir vaka olmadı. Ben şahidin yalan söylediğini iddia ederken, o beni yalancı duruma sokmaya uğraşıyordu. işte o anda odada hâdiseleri en yakından gören Galip Gültekin'in, Hakkı Sümer'in, m. Pakoba'nın mikrofona gelip, şahidin yalan söylediğini ispat etmeleri gerekirdi, Pakoba söz istedi ama, hakim vermedi. ben galip Gültekin'den bu hususun aydınlatılmasını istiyordum. Ne gezer, yerlerinden kalkıp mikrofon başına gelmeye korkuyorlardı. işte vefakâr arkadaş numunesi, iyi gün dostları."

*-*-*

Deniz Gezmiş Ve Arkadaşlarına İdam Kararı Verdi

Harp Akademisi’ni bitirdikten sonra tuğgeneral rütbesine kadar yükselen Elverdi, 12 Mart 1970 darbesinde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’na getirildi.Geçen hafta cumartesi günü yemek yerken boğularak ölen emekli Tuğgeneral Ali Elverdi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararını veren Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nin başkanıydı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını “ibret-i müessese” olarak tanımladı. “Onlar asıldıktan sonra hadiseler durmuştur” diye savundu.

*-*-*

İdamları Ağaca Yaslanıp İzledi

Avukat Halit Çelenk, Ali Elverdi’nin üç gencin asılmasını Ali Elverdi’nin bir ağaca yaslanarak izlediğini yazar. Deniz Gezmiş’in Dar ağacında 25 dakika can çekiştiğini kılı kıpırdamadan izleyen Elverdi, 1977'de yazdığı 'Bu vatana kastedenler' adlı kitabında, idam cezasını şöyle savunmuştu: “Sehpaya çıktıkları zaman, kelime-i şahadet getirmek yerine, ‘Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın bağımsız Türkiye. Yaşasın Kürt ve Türk halkları' diye bağırdılar. İşte bu beyni yıkanmış militanlar, ölüm sehpasında dahi komünizm propagandası yapıyor ve arkasından gelecek olanlara cesaret vermek istiyorlar. Onları astığımız için, Türk Ceza Kanunları'nı millet adına muhakeme ederek tatbik ettiğim için bana, 'katil Elverdi' diyorlar. Bana, Meclis kürsüsünden 'bizim faşistler böyledir' diye laf atıyorlar. Ben de onlara 'Bütün komünistler sizin gibidir' diyorum...”

*-*-*

Yemek Yerken Boğularak Öldü

İdamlardan iki yıl sonra Adalet Partisinden Bursa milletvekili seçildi. 1980 darbesiyle milletvekilliği bitti.1982 yılında MS hastalığına yakalandı. Yürüyemiyor, elleri tutmuyor, konuşamıyordu. Son zamanlarda yutkunma zorluğu çekiyordu. Ve bundan dolayı da yemek yerken boğularak yaşamını yitirdi. Uzun yıllar inzivada olduğu için öldüğü sanılıyordu. Ölümüyle tekrar gündeme geldi. Üç fidanın idam kararını vermesiyle hep hatırlanacak.

*-*-*

Askerler Uğurladı

Emekli Tuğgeneral Ali Elverdi için Kocatepe Camii'nde askeri tören düzenlendi. Törene 2 tümgeneral, 10'a yakın tuğgeneral, askeri erkan, ailesi ve yakınları katıldı. Törene Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıkları çelenk gönderdi. Top arabasına konulan Ali Elverdi'nin cenazesi törenin ardından kara tabutla Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilmesi dikkat çekti.

*-*-*

Ali Elverdi

1924 yılında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğan Elverdi, liseyi bitirdikten sonra Harp Akademisi'ne girdi. Harp Akademisi'ni bitirdikten sonra tuğgeneral rütbesine kadar Yükselen Elverdi, 12 Mart 1970 darbesinde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 nolu Askeri Mahkemesi Başkanlığı'nı yaptı. Darbenin ardından 4'üncü ve 5'inci dönemde Adalet Partisi milletvekili oldu. Elverdi, 1980 yılında "Bu Vatana Kastedenler" başlıklı bir kitap da yayımladı.
MS ve Alzheimer hastası olan Elverdi, nefes borusuna yemek kaçması sonucu 17 Nisan 2010 Çankaya’da boğularak ölmüştür.

12 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.05.2011, 18:25   #34
Basakca
Müdavim

“İdam Cezası Kaldırılsın”

17 Mayıs 1987 tarihli Nokta Dergisi’nin “İdam Cezası Kaldırılsın” başlıklı dosyasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’a idam cezası veren mahkemenin başkanı Ali Elverdi’yle yapılmış söyleşi...

1972 yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında idam kararı veren Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 nolu Askeri Mahkemesi Başkanı Ali Elverdi, 15 yıl sonra idamlar konusunda Güldal Kızıldemir 'in sorularını yanıtladı. Elverdi, aslında gaddar bir insan olmadığını, icabında bir yılanı bile yakalayıp sevdiğini, söyleşiye eklememizi özellikle istedi.

Nokta: Batı ülkelerinin hemen hemen tümünde idam cezası kalkmış durumda. Türkiye'de idam cezasının tartışıldığı şu günlerde, siz olaya nasıl bakıyorsunuz?

Elverdi: Bizim Avrupa'dan farklı durumlarımız var. Soydan gelen bir kin davası, var, üstelik bizim dinimizin icabı da var. Kısasa kısas, yani yapana yapılır. Öldürdüyse canı alınır. Bu doğrudur demiyorum ama, doğruymuş gibi davranan çok Türkiye'de.

Nokta: Söylediğiniz bu kısasa kısas anlayışı siyasi nedenle idamları pek açıklamıyor.

Elverdi: İlle de kısas diye bir şey yok. Öldürmeyene de idam cezası verilir. Mesela vatan haini, vatanının sırlarını bir ülkeye satmış. Veya ideolojisi öyle istiyor, kendisi aslen Türk değil, karışık. Buna da idam cezası verilir.

Nokta:Türkiye'de farklı dönemlerde siyasi nedenlerle idam edilen kişilerin tümünü vatan haini olarak mı görüyorsunuz?

Elverdi:Hayır. Menderes'lerin-ki demokratik ve tarafsız bir mahkeme değildi. Onlar uydurma mahkemelerdi. Köpek davası, bebek davası derken üç kişiyi şehit ettiler, asmadılar. İdam hükmü değil bu.

Nokta: Siz Menderes'ler için şehit edildiler diyorsunuz, Talat Aydemir'ler ve Deniz Gezmiş'ler için de aynı görüşü savunan kesimler var. İdam cezaları şu veya bu şekilde tartışılıyor...

Elverdi: Menderes'ler vatan haini olarak ne yaptılar? Onları asan ihtilaldi.

Nokta:O zaman Deniz'leri asan da 12 Mart idi denebilir mi?

Elverdi: Denemez. 12 Mart'tan sonra sıkıyönetim geldi, anarşistler yakalandı ve ortalık düzeldi. Ama, seçimlerden sonra afla yine hapishaneleri boşalttılar.

Nokta:Deniz ve arkadaşları bir başka mahkemede yargılamaydılar, gene idam edilirler miydi?

Elverdi: Evet. Çünkü yaptıkları eylem 146/1'in üzerine oturuyor. İstanbul'da mahkemeler neticelenmeden sıkıyönetim kalktı, af çıktı dosyalar toplandı. Ertuğrul Kürkçü bizim mahkememizde yargılandı, İstanbul'a havale edildi. Afla birlikte Ertuğrul Kürkçü müebbede çevrildi. Aslında idam cezası almıştı.

Nokta: Sonuçta ortaya çıkan farklılıkları nasıl değerlendiriyorsunuz? Örneğin Ertuğrul Kürkçü'nün idam edilmemesi adlî bir hata mıydı?

Elverdi: Tabii, milli irade, o kurtulmuş, öbürü kurtulamamış.

Nokta: Deniz'lerin ölmesi de şanssızlık o zaman.

Elverdi:O zaman şanssızlıktır diyebiliriz. Şanssızlık ama, adalette böyle hadiseler çoktur.

Nokta:Bu "şanssızlık" sizce ne yarar sağladı?

Elverdi: O bir ibret-i müessese olmuştur. Onlar asıldıktan sonra hadiseler durmuştur.

Nokta: Hadiseler gerçekten durdu mu?

Elverdi:Yüzlerce dosya mahkemede durdukça olaylar durmaz. 0 dosyalar Meclis'te bekletilmeyip infaz edilse, bakın nasıl durur. Bunların sürüncemede bırakılmaması gerekir.

Nokta:Yani sizce 146/1 çok zorunlu ve gerekli bir madde mi?

Elverdi: Elzemdir. 146/1 olmasa, erken kalkan eline silahını alır ihtilal yapar.

Nokta: 146. Madde'nin uygulanmadığı ülkelerde insanlar sabahları erken kalkıp ihtilal mi yapıyorlar?

Elverdi: Onlar bizim gibi ülkeler değil. Bizim komşularımız arasından bir tek dostumuz var mı?

15 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.05.2011, 19:38   #35
Öykü
Müdavim

Onlar 36 milyonluk ülkenin bütün yükünü 20 gencin üzerine yıkmaya alışmışlardır. Bizi bağımsız bir ülkenin çocukları olmaktan mahrum eden hepiniz dahil, sizlersiniz.Ve sonunda idam isteğiyle buraya getirildik. Deniz GEZMİŞ.
Eski 13.10.2011, 20:43   #36
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Delikanlım,
İyi bak yıldızlara
Onları belki bir daha göremezsin.
Belki bir daha
Yıldızların ışığında kollarını
Ufuklar gibi açıp geremezsin.

Delikanlım,
Sen ki , ya bir köşe başında
Kaşından kan sızarak gebereceksin.
Ya da bir devrimci gibi darağacında
Can vereceksin.

Nâzım Hikmet RAN

Eski 13.10.2011, 21:26   #37
İlya
Uzman Üye

Öncelikle harika bir paylaşım olmuş teşekkürler ...

Kendi fikirlerimi yazacak olursan bu gün Türk milliyetcisi olarak Ulubatlı Hasanlaru Küsadları tüm herkez biliyor ve ne hazindir ki bilinmeyen tek sey Deniz Gezmişte bir okadar Türk milliyetcisiydi yukarıda birçok arkadaş amerikan askerlerinden 6. filodan bahsetmişler kendi adıma bahsedilen hadiseleri milliyetcilik olarak algılıyorum .. Öteyandan ülke meselelerinde söz sahibi olmak isteyen üç bes genç demokrayik tepkilerini ortaya koyarken koymaya çalışırken zamanın şartları ve gereğinden dolayı silahlı gezmişledir mecburen üç beş kişilik gurplar halinde olmuşlardır buda doğru tesbittir ve bu hadiseler cuntacılar tarafından illegal örgünlenme eylem olarak algılanmış 6 mayıs 1972 de hunharca kadledilirken cuntacıların gerekçeleri ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını tamamını bir kısmını tadil tedbil veya ilgaya cepren teşebbüs suçunu işlediklerini sabit gördü ve idamlarına karar verdi ... Bu günki şartlara hadiselere ( terör örgütü ve yandaşlarına ) bakacak olursak bu insanların asılmalarına ve nedenlerine güleceğiz ... Taki 1969 Filistine giden Deniz gezmiş ve yandaşları solcu guruplar sosyalistler olarak nitelendirilirken bu gün devlerin en zirvesindeki muhafazakar kesim insanlari filistinde ne yapıyorlar veyahut yapmak istiyorlar diye kendimize sormalıyız ...
9 Üyemiz İlya'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2011, 21:57   #38
İlya
Uzman Üye

Deniz Gezmiş
Savunma

Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemedim. Ve bu sebeple Amerikan emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı mücadele verdik. Bundan dolayı da ölümden korkmuyoruz. Onu ancak işbirlikçiler düşünsün. Ve ancak onlar kendi canının telaşına düşsün. Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye’nin bağımsızlığına armğan etmekten onur duyuyorum. Bu bağımsızlık düşüncesini mezara kadar götüreceğiz.
Sayın Savcı,
1. Amerikan emperyalizmi gayrî millîdir.
2. Ona ortaklık edenler ulusumuza ihanet etmişlerdir.
3. Emperyalizme karşı mücadele suç değildir, silahlı mücadele ise Anayasayı ihlâl değildir.
4. Gayrî millî olan emperyalizm ve ortaklarının sömürüsü, Anayasaya aykırıdır.
Buna göre iki şey var:
1. Eğer belli bir hata sonucu, iddianame ve mütalaayı hazırladınızsa, dikkatli
olunuz; idamını istediğiniz kişiler kasaplık koyun değildir ve siz savcısınız…
2. Yok eğer yaptığınızın bilincinde iseniz; yolunuz açık olsun.
11 Üyemiz İlya'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.05.2012, 13:44   #39
Canan
Çiçekci kız

Bugün Deniz Gezmiş' in ölüm yıldönümü.

Allah rahmet eylesin.

Konu için teşekkürler ReaL
.
Eski 06.05.2012, 13:52   #40
Bekriya
Tam Üye

En uzun koşuysa elbet Türkiyede de Devrim,
O, onun en güzel yüz metresini koştu
En sekmez lüverin namlusundan fırlayarak...
En hızlısıydı hepimizin,
En önce göğüsledi ipi...
Acıyorsam sana anam avradım olsun,
Ama aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Demiş, Şair...
Allah rahmet eylesin bir kere daha...
13 Üyemiz Bekriya'in Mesajına Teşekkür Etti.

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
1947, 1972, 6 mayıs 1972, ankara, deniz, doğdu, gezmiş, hala, kalp, mayıs, seni, unutur, yaşında, yaşıyor, Şubat

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler