Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Diğer Köşe Yazıları

Diğer Köşe Yazıları Ülkemiz Yazarlarının Ulusal Basında Yazdıkları Köşe Yazıları ve Bizlerin Yorumları

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 11.07.2018, 15:13   #1
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Merdan Yanardağ: Bir Devlet Geleneği Çöktü!

Merdan Yanardağ: Bir Devlet Geleneği Çöktü!

ABC Gazetesi ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Prof. Dr. Emre Kongar TELE1'de yayınlanan 18 Dakika programında yeni bakanlar kurulunu değerlendirdi.

TELE1 ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Prof. Dr. Emre Kongar TELE1'de yayınlanan 18 Dakika programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yanardağ ve Kongar yeni bakanlar kurulunu ele aldı.

Kongar ve Yanardağ'ın konuşmasından satırbaşları:

Yanardağ, "Bugün ABC gazetesi Twitter'dan paylaştığım bir dizi mesajları arkadaşlar bir araya getirmişler. Benim bir yazım çıkmış ortaya. Bir yanıyla düşük profilli bir bakanlar kurulu çıktı ortaya. Kendi hükmü şahsiyetleri olacak isimler değil. Hulusi Akar gibi isimler var. Hulusi Mey Milli Savunma Bakanı oluverdi bir anda. Yüksek Askeri Şura toplanmadı. Öyle anşalıyor ki kendisi istifa etti. Tükr Silahlı Kuvvetleri de Milli Savunma Bakanlığına bağlanmış durumda. Karmakarışık bir durum var. Cumhuriyetin biçimlendirdiği silahlı kuvvetleri, devlet mimarisinin içinde yeri darmadağın.

Bir diğer konu da, turizm şirketi sahibi, diğer şirketlerle rekabet içinde olan ETS Tur'un sahibi Turizm ve Kültür Bakanı oldu. Kültürle ne kadar ilişkili bilmiyorum ama turizmle ilişkili olduğu belli. Tatil yapmak isteyenler kimden rezervasyon yapacak mesela? Belli. Diğer şirketlerin ne kabahatı var? Özel hastane sahibi Sağlık Bakanı. Aklımızla alay mı ediyorlar anlayamıyorum ama aklımızla alay edecek kapasiteye sahip değiller. Diğer bir bakan da İçişleri Bakanı Süleymen Soylu, Soylu bir şey yaptı HDP'yi tehdit etti, CHP'yi tehdit etti. Onları terörle ilişkilendiren bir suçlama yaptı. Şehit cenazelerine girmelerini yasakladı CHP'lilerin. Soylu'nun yazılı değil sözlü emir verdiği ortaya çıktı. Yasal olmayan... Türkiye'yi sert bir dönem bekliyor. 800 medresenin olduğu ortaya çıktı. Orda bir ortaçağ eğitimi veriliyor ve devletin gözü önünde yapılıyor.

Barış ve istikrarın bulunmadığı bir ortam var. Dünyada, tehlikeli olduğu, insan güvenliğinin bulunmadığı bir ülke tolarak görülüyor Türkiye."

Kongar, "Ben sayın Yanardağ'ın yaptığı çözümlemede, kabine hakkında, iki yargısına kesinlikle katılıyorum ama bunların bile zait(artı) olduğu kanısındayım. İki yarıgıyı sölyeyim. Kabinedeki zaatlara baktığımızda iki önemli özellik çıkıyor ortaya. Birincisi, bunların parti içinde Recep Tayyip Erdoğan dışında bir yerel ya da hemşehrilikle ilgili tabanları yok. Bu tipik tek adam yönetimi kuran kişilerin tipik özelliğidir. Kişiliği güçlü isimler istemezler. Bu gayet anlaşılabilir. Bakınız 16 yıl geçti, 16 yıl önce kimlerle yola çıktı şimdi kaç kişi var yanında."

Yanardağ. "Hemen hemen kimse yok. İlk çemberden kimse yok. Daha üçüncü dördüncü sıradakiler var."

Kongar, "Kabinede siyaseten güç kazanabiklecek kimse yok. İkincisi konu ise; aile... Kabineye damgasını aile vurdu. Hazine damada temsil edildi. Cumhurbaşklanlığı yardımcılığına eski bürokrat, tabanı olmayan eski bir başbakanlık müsteşarı geldi. Aile damgalı ve siyaseten tabanı güçlü olmayan bir kabine kuruldu. Ben bu tartışmaları anlamlı bulmuyorum. Bir tane çocuk var. yeni Mill Eğitim Bakanı zamanında düzgün eleştiriler yapmış falan diyorlar ama önemli değil. Özel okul ortağı... Hazine Bakanımız, damadımız çok özel bir bakan olarak ön planda. Onlar bunlar önemlli değil. Merdan dedi ki "bin yıllık ordu geleneği türk devletinde yok edildi" sadece ordu mu? Bin yıllık devlet geleneği yok edildi. Bundan sonra idari yargıç olmak için devlet mevlet akademi her şey bitti. Ne milletvekilliği ne proffesörlük falan yok artık. Seçilmiş cumhurbaşkanının elinde her şey. Devlet mevlet kalmadı."

Yanardağ, "Benim tespitim şu; Türkiye'de henüz daha insanlar, toplum başına neyin geldiğinin farkında değil. Bir devlet geleneği çöktü. Süleyman Soylu'nun içişleri olmasının anlamı şu; HDP'yi kapatmayı planlıyorlar ve bir ara seçim yapmayı planlıyorlar. Böyle hesaplar yapılıyor. Hatta CHP'yi terörle ilişkili gösterip, böyle bir çizgi çizecekler. AKP seçmenleri, Erdoğan'a oy verdiler ama AKP'ye oy vermediler. Erdoğan'ın gücünü sınırlamak istedi seçmen. Erdoğan'ın fevri ve gerekirse yıkıcı rol oynadığının sezgisine sahipler. Süleuman Soylu tercihinin altını çizmek ve Türkiye'nin çatışmalı sert döneme girdiğini belirtmek istiyorum."

Kongar, "Yargıç olmak için hukuk mezuniyetini kaldıran, rektör olmak için profesörlüğü kaldıran, diplomayı yok sayan bir liderle karşı karşıyayız. Anyasa izin vermediği için habire yasalar dışına düşüyordu yönetim. Ama şimdi o yasalar, anayasada kendisine uyduruduldu. 16 yldır ne yapıyorsa yasalarla yapacak. Yargı engeli kalktı. Meclis engeli kalktı. Bir tek insan var."

Yanardağ, "Varsayım şu; kendisini mükemmel, hatasız varsayıyor. Allah'ın peygamberlerde bile görmediği bir durum bu. Mutlak doğruyu temsil ettiği varsayılıyor. Bunun, bu rejimin topluma dayatılan bu sistemin, süremeyceğini düşünüyorum. Demokrasi güçlerinin gereğini yapması gerekiyor. Bu ülke bütünüyle ele geçirilmek isteniyor. İktiadara oy vermeyen kesimin bastırılması, onların önderlerinin, kurumlarının imha edilmesinin düşüncesinin yer aldığı bir sistemdeytiz. Türkiye'nin demokrasi birikiminin buna izin vermeyeceğini düşünüyorum. ilk önce bu yolu açanlar bu yolun altında kalır."HHH

Eski 11.07.2018, 18:36   #2
Rosebud
Müdavim

Standart Cevap: Merdan Yanardağ: Bir Devlet Geleneği Çöktü!

Ben çöktü olarak bakmıyorum olaya, çökmesi için cunhuriyete karşı ortaya koydukları antitezin çok güçlü olması gerekir, oysa bakıyorsunuz; anti tez diye ortaya koydukları yeni Türkiye modeli derme çatma bir kulübeden ibaret, kabineyi doldurdukları tüccarlar bile aslında çökenin AKP zihniyeti olduğunun göstergesi, o nedene ben çöktü demekten çok reklâm arası demeyi terciih ediyorum reklamlar sıkıcıdır ama uzun sürmezler.
Adına sistem dedikleri bu derme çatma kulübenin hem de 21. yüzyılda uzun süre ayakta kalması mümkün değil, özetle bu sistem parlamenter sistemin bir alternatifi asla değil, bakalım bunu yaşatabilmek için hangi saçmalıkları deneyecekler hep birlikte göreceğiz.
Ama şu veciz sözümü de eklemeden edemeyeceğim: Diktatörlükler yavaş yavaş değil en görkemli oldukları zannedilen anda aniden çökerler.

TEARS AND SOUVENIRS

3 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.07.2018, 02:04   #3
Rosebud
Müdavim

Standart Cevap: Merdan Yanardağ: Bir Devlet Geleneği Çöktü!

Gürbüz Evren’in dediği gibi CHP seçmeni 3’e bölünmüş durumda
- Kemalciler,
- İnce’ciler
- İkisinden de bir halt olmazcılar.

Ben ikisinden de bir halt olmazcılardanım.

TEARS AND SOUVENIRS

2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çöktü, devlet, geleneği, merdan, yanardağ

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler