![]() |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bir Göçmen Geleneği; Sedenka Modern dünya iletişim alanında bi' dolu yenilikle kapımızı çalarken, "sosyaleşme" kisvesine büründürdüğü göz alıcı vaatleriyle bazen hayatımızdan tam da bunu alıverir. Üstümüze üstümüze yıkılan kör pencereli, perdeleri örtük, gün ışığına küskün sarı odalarımızda, bir bilgisayar ekranından, kıymeti kendinden menkul akıllı telefonlarımızdan sosyalliğin dibine vururuz bir anda.
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Kırklareli'nde Sedenka Geleneği
|
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Tekirdağ'da Sedenka Geleneği
#4 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Güzel bilgiler ama biraz eksik. Sedenka, imece ya da benzeri sözcüklerle ifade edilen kısaca yardımlaşma. Yazıda belirtildiği gibi sadece Trakya da yok ki!
Ben yaz ve kış tatillerinde köyümüze gittiğim de kadınların evin ekmeğini komşularla yaptıklarını görmüşümdür. Kimin ekmeği bittiyse uygun olan köylü kadınlar onların tandırına gider ve ekmek yaparlar. Yani yufka ve tepsi ekmeği. Bunun dışında da yazın özellikle harman öncesi ve zamanı benzeri uygulama yapılır. Makinanın girmediği zamanlar tırpanla ekin biçmek, harmana taşımak vb. işler ihtiyacı olana yardımlaşma ile yapılırdı. Sulama suyunu takip etmek, yön çevirmek vb. de vardı. Bu benim çocukluktan aklımda kalanlar. Başka yardımlaşma şekilleri varda da hatırlamıyorum. Ama yardımlaşmanın yöresel ismiyle hatırlanması da güzel. Paylaşım için teşekkürler Suzim. ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ben konuya yorum yazana kadar Suzim yeni eklemeler yapmış. Onun için benim yazdıklarımın bir kısmı gereksiz gibi.
İlaveler için teşekkürler Suzim. ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Alıntı:
Mutlaka yardımlaşma her yerde vardır . Ben Trakyalı olduğum için kendi yöremle ilgili konuları bulduğumda hiç kaçırmam . Bu arada eklemelerim oldu tek mesajla bırakmadım ![]()
![]() |
#7 |
![]() Hiç duymadığım bir adet. Yapanıda görmedim. |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() @Ekin
#9 |
![]()
İmece olarak duymuştum.hiç görmedim eğlenceli oluyorduş.
Şimdiki zamanda herkezin elinde bir telefon veya tablet içine kapanmış hiç diyalog yok. Eskiden güzelmiş ![]() Teşekkürler @Suzim |
![]() |
![]() |
#10 |
![]()
Bazı köylerde hala var ama bazılarıda marketlere alıştı
![]() Mesela birlik olup tarhana , erişte , yufka yapanları hala görebiliyorum .
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
geleneği, göçmen, sedenka |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |