![]() |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Hümeyra Akbay (d. 15 Ekim 1947, İstanbul); Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, albüm yapımcısı ve oyuncu. ![]() ![]() Anlatamıyorum albümü ile 70’li yılların Türk müziğindeki en önemli isimlerden birisi olarak ünlenen Türk şarkıcı, oyuncu, besteci ve söz yazarı. Avrupa Yakası adlı sitcom dizisi sayesinde genç kuşaklar tarafından da tanınıp sevilmiştir. ![]() ![]() Hümeyra Akbay, 15 Ekim 1947 tarihinde, Ankara Hukuk Fakültesi dekanı Muvaffak Akbay ile 4 dil bilen Malike Hanım’ın kızı olarak Ankara’da dünyaya geldi. Avusturyalı mürebbiyesinin katı kurallarıyla büyüdü. 5 yaşındayken bale eğitimi almaya başlar. İlkokula Ankara Koleji’nde başlar ama 10 yaşındayken babasını kaybedince annesiyle İstanbul’a taşındılar. Liseyi Londra’da dayısının yanında okur. Gitar çalıp beste yapmaya, Trafalgar Meydanı’nda şarkı söylemeye başlar. 18 yaşında İstanbul’a döner. İstanbul Ekspres gazetesinin Cemiyet ve Beyoğlu muhabiri olarak iş hayatına başlar. ![]() ![]() Yıl 1969, mekân Melodi Plak. Grafiker genç kız çizdiği plak kapağının kurumasını beklerken gitarını alır eline... Mırıldanmaya başlar: “Güzelliğin on para etmez... Bu bendeki aşk olmasa...” Patrona yakalanır. “Ne dinliyorsunuz?” sorusuna karşılık “Plak dinlemiyorum, ben söylüyorum. Kendi bestem...” der. Cevap kısa ve nettir: “Yarın plak olsun.” Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa, şarkıcının çıkarttığı ilk plak oldu; bunu Altın Plak ödülü sahibi olan Kördüğüm ve Sessiz Gemi takip etti. 1977 yılında çıkarttığı ilk albümü Anlatamıyorum’un sonrasında ise o artık Türkiye’nin ilk gerçek pop starı olarak anılıyordu. 1971’de Philips’in teklifiyle Paris’e gidip bir de Fransızca ön yüzünde ‘Ja Saıs Que Tu Saıs' (Dilber) ve arka yüzünde 'll viendra Celui Que J'aime' (Olmasa) ‘in olduğu kırkbeşlik yaptı. Philips, plağı piyasaya vermekten vazgeçer. Türk Popu adına, en ilginç plaklardan sayılabilecek bu plak, günümüzde yalnızca birkaç koleksiyoncuda bulunuyor. O da, Hümeyra'nın 'eşe dosta veririm' diye Paris dönüşünde yanında getirdiği bir kaç nüshadan ibaret. Emel Sayın'ın astsolistliğinde Villa Zarif'te, Gönül Yazar ve bir süre sonra da Sevim Çağlayan'ın astsolistliğinde de ‘Bebek Belediye'de sahneye çıktı. Albümler birbirini kovalarken, Hümeyra tiyatro ve sinema ile de ilgilenmeye başladı. 1980 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği Talihli Amele ile başlayan sinema macerası, Ömer Kavur’un unutulmaz eseri Kırık Bir Aşk Hikayesi ve gene Atıf Yılmaz imzası taşıyan Asiye Nasıl Kurtulur? ile devam etti. 1986'da Asiye Nasıl Kurtulur filmi ile Altın Portakal’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Ödüller Kimin İçin adlı tiyatro oyunu ile de Ankara Sanat Kurumu'ndan 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanan Hümeyra, aynı zamanda ünlü aktör Fikret Hakan ve yönetmen Ömer Kavur ile yaptığı evlilikler ile de gündemden uzun süre düşmedi. 90’lı yılların ortalarında uzun bir süre ekranlardan kaybolan Hümeyra, 2000’li yıllarda sitcom dizisi Avrupa Yakası ve Çağan Irmak’ın yönettiği drama filmi Babam ve Oğlum ile ekranlara başarılı bir dönüş yaptı. Kendisi ile daha önce tanışmamış olan genç kuşaklar ile etkileşime geçmiş olmaktan her zaman mutlu olduğunu söyleyen başarılı oyuncu, Babam ve Oğlum’un ardından Kabuslar Evi ve Ulak adlı iki sinema filminde daha Çağan Irmak ile çalıştı. 2007 yılında, TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda “Işık Saçan Apollon Heykelciği” ödülü aldı. Ayrıca “Ben Anadolu” adlı oyunda pek çok farklı karakteri başarıyla canlandırması nedeniyle “2007 İsmail Dümbüllü Ödülü”ne layık görüldü. Hümeyra “Babam ve Oğlum” filmindeki rolü ile de Sinema Yazarları Derneği’nce En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Hümeyra Akbay, Show TV.’de yayınlanan olan Melekler Korusun adlı drama dizisinde de rol almıştır. Hümeyra 1999’da ABD’ye gitti, San Francisco’da iki yıl yaşadı. Orada caz piyanisti Jimmy Cicero ile evlendi ve 2 seneyi resim dersleri alarak değerlendi, boşandıktan sonra 2001 yılında “Üzgünüm Leyla” dizisinde oynamak için yurda döndü. ![]() ![]() Hümeyra bir dönem butik sahibi oldu, başka bir dönem gece kulübü işletmecisi oldu. 2014 yılında yönetmeni Çağan Irmak olan “Unutursam Fısılda” isimli filmde Hümeyra, Kerem Bursin, Mehmet Günsür, Farah Zeynep Abdullah ve Işıl Yücesoy ile birlikte oynadı. Evlilikleri : 1. Evliliği : İlk evliliğini 18 yaşındayken Haluk Aşkın’la yaptı. 2. Evliliği : İkinci evliliğini 19 Ekim 1971 tarihinde Fikret Hakan’la yaptı. 30 gün evli kaldılar. 3. Evliliği : 1972 yılında Mithat Bigat ile evlendi. 11 Mart 1973’te oğlu Sadık dünyaya geldi. 4. Evliliği : 1981 yılında Ömer Kavur ile evlendi. 5. Evliliği : 1999 ABD’li caz piyanisti Jimmy Cicero ile evlendi. 2001 yılında boşandı. |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Diskografi ![]() ![]() 45’lik Plakları Adım Kadın - Ben Sana Mecburum Aşk Kapıyı Çalınca - Bir Damla Yaş Benim Derdim Seninle - Bundan İyisi Can Sağlığı Ceylan - Yalan Dünya Dilber - Perişan Do Do Do Si Si Re - Sevdim Seni Bir Kere Dönülmez Bir Yoldayım - Ey Sevgili Sevgilim Kördüğüm - Yol Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez) - Ölüm Onu Bana Sakla - Sus Duymasın Otuz Beş Yaş - Susun Susun Ağlayacağım Seni Bırakamam - Yüzün Yağmurda Sessiz Gemi - Şükür Verdiklerine Yardan Haber Yok - Yiğit Albümlerinden Bazıları 1977 - Anlatamıyorum 1984 - Benim Şarkılarım 1987 - Yıllar Sonra 1990 - Tutkulardan İntihar 1993 - Bana Gel 1994 - Sessiz Gemi 1997 - Beyhude 2000 - Eski 45’likler Film ve Dizilerinden Bazıları 2014 - Unutursam Fısılda (film) 2012 - Annem Uyurken (dizi) 2011 - 2013 - Muhteşem Yüzyıl- (Konuk Oyuncu) (dizi) 2011 - Dedemin İnsanları 2009 - Melekler Korusun (dizi) 2008 - Güneşin Oğlu 2008 - Ulak 2007 - Avrupa Yakası(dizi) 2007 - Sıla(dizi) 2006 - Kabuslar Evi: Son Dans 2006 - Sınav 2006 - Kelebek Çıkmazı (dizi) 2006 - Estağfirullah Yokuşu(dizi) 2006 - Hatırla Sevgili (dizi) 2005 - Babam ve Oğlum 2005 - Hayalimde hep sensin(dizi) 2002 - Üzgünüm Leyla(dizi) 1996 - 80. Adım 1995 - Bir Kadının Anatomisi 1993 - Yaz Yağmuru 1990 - Devlerin Ölümü 1991 - Kurt Kanunu 1987 - Köşe dönücü 1986 - Asiye Nasıl kurtulur? 1982 - Mine 1981 - Kırık Bir Aşk Hikayesi 1981 - Unutulanlar 1980 - Talihli Amele 1970 - Adsız Cengaver ![]() ![]() Rol Aldığı Tiyatro Oyunları 2003 - Ben Anadolu : Güngör Dilmen - İstanbul Şehir Tiyatrosu 2002 - Kral Ölüşüyor : Eugene Ionesco - İstanbul Şehir Tiyatrosu 1991 - Ödüller Kimin : Jean-Noel Fenwıck - İstanbul Şehir Tiyatrosu 1989 - Kuşlar (oyun) : Aristopfanes - İstanbul Şehir Tiyatrosu 1985 - İçinden Tramvay Geçen Şarkı - Karl valentin - Ortaoyuncular 1985 - Aş Bunları Aş : Henry Denker – Ali Poyrazoğlu tiyatrosu 1984 - Orkestra - Ali Poyrazoğlu tiyatrosu 1983 - Gol Kralı Sait Hop Sait - Ali Poyrazoğlu tiyatrosu 1982 - Deliler Boşandı Aziz Nesin - Ali Poyrazoğlu tiyatrosu 1981 - Selam Meloş |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Karizmatik kişilik çok yönlü bir sanatçı.Sorumluluğunu üstlendiği her projenin hakkını verebilmiş sıradışı bir usta.Unutulmaması gereken değerlerimizden.Paylaşım için teşekkürler.
|
![]() |
5 Üyemiz Farbak'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#4 |
![]() Hümeyra deyince ilk aklıma gelen ''sessiz gemi'' şarkısı idi. Severim yorumlarını. Film ve dizilerde de başarılı bulurum kendisini. |
![]() |
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bu güzel sunu için teşekkürler @Çengelli İğne,
Zorla (süper) starlaştırılan,megalaştırılan sıradan figüranın arasında dev bir yıldızdır, HÜMEYRA. (Sol siyasi kişiliği nedeniyle) Ülkemizde yıllardır hüküm süren sağ iktidarlar nedeniyle bir çok arkadaşı gibi (geri planda) itilmiş, görmezden gelinmiştir ama, sanattan anlayan kişiler için hala bir stardır HÜMEYRA. |
![]() |
4 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#7 |
![]()
İlk aklıma gelen sessiz gemi şiirinin şu mısraları oluyor.
''Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. '' Yahya Kemal Beyatlının şiirinden. Hatırladığım kadarıylada bu şiiri şarkı mısralarına döken başkasıda yok. Filmlerinde de genelde komedi türü rahatlatacı rollerde gayette güzel ouyunculuk sergilerdi, hele ki şimdi oyuncuyum diye geçinenler göz önüne alınınca kıyas bile olmaz. Çengelli İğne sevinsin, mutlu olsun diye yorum yazıp beğeni tuşuna 2 kere bastım vallahi ![]() Ellerine sağlık, sen güzel konular aça yorum beğeniler bizden olsun ![]() |
![]() |
4 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#8 |
![]() |
![]() |
![]() |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
1947, besteci, hümeyra, oyuncu, türk, yazarı, şarkıcı |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |