15.02.2013, 16:49
|
|
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
|
Spastik Çocuklarda Çiğneme Fonksiyonlarının Eğitimi
Spastik Çocuklarda Çiğneme Fonksiyonlarının Eğitimi
Spastik çocuklarda besinler çiğnemede eksiklik veya bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bu durumda çene ve çevresindeki kaslarda zayıflık, spastisite veya iki durumun bir arada karşımıza çıkabilir.
Bu fonksiyon bozukluklarında aile; tıbbi tedavi ( nöroloji, çene cerrahı ) ve eğitim teknikleri hakkında bilgilendirilmelidir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çocuk sadece öğretmenlerce eğitim görüyorsa fizyoterapistle ( Osteopati veya tempuromandibular eklem uzmanı ) iletişime geçerek aileyi bilgilendirmeliyiz.
Çocuğunuzda; Salyası ağzından akıyor ve çeneyi kapatıp yutamıyorsa, katı gıdaları yiyemiyorsa, çok yavaş yemek yiyorsa, gıdalar üst damağında kalıyorsa en kısa zamanda rehabilitasyona başlanmalıdır.
Sakız çiğneme, pipetle su içme, peçete üfleme, dil kaslarının kuvvetlendirme egzersizleri, ıslık çalma gibi eğitim tekniklerini gergin kasların ve diğer yapıların gevşemesi sonrasında başlanmalıdır.
Fizyoterapistin yapacağı teknikler sonrasında çocukta ilerleme olursa yukarıda belirttiğim eğitimler çocuk açısından daha kolay olabilmektedir.
Fizyoterapist açısından önemli kas ve diğer yapılar;
- Kaslar: M.temporalis, M.Masseter, M.Pterygoideus Medialis ve Lateralis, M.buccinator, Mandibulanın tabanını oluşturan kaslar, Hyoid üstü ve altı kaslar
- Diğer yapılar: Temporomandibula eklem, Maxilla (ağız tavanında yiyecek kalması), zygomatik, Clavicula.
Kaynak
|
|
|