Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 24.02.2012, 18:15   #1
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb Turunç Bitkisi - Turunçun Faydası - Turunç Reçeli

Turunç

Turunçgiller familyasındandır. Portakala çok benzeyen, onun gibi hepyeşil, sık dallı, yuvarlak tepeli, 6-10 metre boylarında bir ağaçtır. Anayurdu Güney Asya olmakla birlikte, 11. yüzyıldan itibaren Akdeniz bölgesine ve Avrupa’ya getirilmiştir. Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi turunçgil üyelerinin aşılanabileceği bir ağaçtır. Bunun yaprakları diğerlerine göre daha koyu yeşildir. Meyveleri portakala benzerse de lezzeti acı ve ekşidir. Turunç meyvesinde C vitamini, sitrik asit, şeker, zamk, müsilaj; meyve kabuklarında uçucu yağ, reçine, pektin, acı madde, glikozit; yapraklarda uçucu yağ, acı madde, reçine; çiçeklerde uçucu yağ bulunur. Halk hekimliğinde turuncun çiçekleri, yapraklan, meyveleri ve meyve kabukları kullanılır.

Mart-mayıs aylarında hoş kokulu beyaz çiçekler, yaz başlarındaysa yapraklar toplanıp gölgede kurutulur. Sonbaharda da meyveler toplanıp kabukları soyularak kurutulur.

Çiçek ve yapraklardan parfümeri ve kozmetik sanayiinde kullanılan esans elde edilir.

Turunçun Faydaları

1 - Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır. Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.

2 - Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.

3 - İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.

4 - Safra, ishal ve kusmayı keser. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.

5 - Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.

6 - Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.

7 - Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder. Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.

8 - Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.

9 - Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.

10 - Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.

11 - Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir, Şehveti kuvvetlendirir.

Yan etkisi: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi sayılmaz. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir.

Kaynak

Kadınlar.tc ve Bitki Mekanı
16 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.02.2012, 18:39   #2
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Standart Cevap: Turunç Bitkisi - Turunçun Faydası - Turunç Reçeli

Turunç Reçeli

Malzemeler

• 15 adet turunç meyvesi
  • 1,5 kg şeker
  • Limontuzu

Hazırlanışı
15 adet turuncu yıkayıp rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz,beyazları çıkacak ancak beyazlarını iyice rendelemeyeceğiz. Rendelenmiş turunçları, portakal soyar gibi kabuklarını 4-8 kabuklara ayırıyoruz(bu birazda istediğiniz ebatla ilgili).İçleri çıkartıyoruz.Kabukları ise 10-15 dk sıcaksuda haşlıyoruz….

Haşladığımız yaprakları 3 gün boyunca suda bekletiyoruz.Suyu 5-6 saatte bir değiştirerek tatlandırıyoruz.Turunçları kıvırarak kalın iğne ve iplikle ipe diziyoruz.

Malzemenin üstünü örtecek kadar su ölçüyoruz ve 15 adet turunç için 1,5 kg şekerin üstüne suyu döküyoruz.Şeker ve suyu ısıtarak eritip(bu yöntem buradaki arap- hıristiyanların pişirme yöntemi,klasik şekilde şeker dökülüp,su ekleme yöntemi değil),ipe dizilmiş turunçları bu şerbete atarak önce harlı, sonra kısık ateşte 60-70dk pişiriyoruz.İnmeye yakın yarım tatlı kaşığı limontuzu ekliyoruz.

Saklama için pişirmeden kalan serbeti kullanıyoruz.Reçelinizi tükettikten sonra kalan şerbeti tekrar kekleri ıslatmakta kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun
13 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.02.2012, 21:56   #3
Lilium
Müdavim

Bayağı faydası varmış.

Hatay dan bir tanıdığımız turunç reçeli yollamıştı. Çok beğenmemiştim. Gerçi reçellerle pek aram yok ondan da olabilir.

Teşekkürler Lalecim.
Eski 25.02.2012, 01:31   #4
Canan
Çiçekci kız

Turunç ile portakalın görünümünde pek bir fark yokmuş. Alanya- Antalya'ya... çok gittim ama hiç turunç görmedim; demek ki birbirlerine çok benziyorlarmış da ondanmış

Reçelini de hazır olarak alıp tattım, harika bir tadı var. Turunçu bulsam da bu tarife göre reçel yapsam.

Paylaşım için teşekkürler LaLe.
Eski 25.02.2012, 01:32   #5
Basakca
Müdavim

Bu meyveyi bilmiyordum. Ta ki İzmir'li arkadaşım getirene kadar. Portakala benziyor mis gibi de kokuyordu. Yolun kenarlarında bile varmış.

Üç adetcik verdi.

Suyunu votkayla karıştırıp içince de güzel kafa yapıyormuş.

Öyle dediydi ama ben kokusundan dolayı kıyamadım keratalara

Bir dahakine de reçelini getirecek de bakacağız tadına.

9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2012, 01:55   #6
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Anneciğim pek güzel yapar turunç reçelini,kavonoza doldurup yollar banada
Kokusu tadı bambaşka pek severim..Aydında yaşadığım yıllarda tanıştım turunçla. Orda yaşarken en sevdiğim şey,sabah yürüyüşlerinde turunç ağaçlarının yaydığı o güzel kokuyu içime çekerek yürümekti..
Ellerine sağlık Lale
9 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2012, 02:12   #7
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Bu konuda cahilim...

AydınlatılmayaMuhtaçBanemineBirKavanozGönderin...

9 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2012, 02:12   #8
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Turunç Antalya'da hemen hemen her sokakta yol boyunca vardır. Aynı şekilde birçok evin de bahçesinde bulunur. Meyve zamanından önce çiçeklerinin kokusu insanı sarhoş eder, çok güzeldir. Meyve olarak yenmez, onun içinde sokaktaki ağaçların üzerinde hep olurlar. Yenilseydi acımazlardı

Ağacı bodurdur. Turunç reçeli, reçelden ziyade ikramlık tatlı gibidir. Yapılması çok zahmetli fakat tadı müthiştir (güzel yapılırsa). Reçel kalın kabuğu olan Turunçtan daha güzel olur, etli kısmı çoktur.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Banemin Mesajı göster
Bu konuda cahilim...

AydınlatılmayaMuhtaçBanemineBirKavanozGönderin...

Sen tadına alışkın olmadığın için seni bozar Boşver yeme sen.
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2012, 02:15   #9
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Alıştırın işte...

İki kavanoz yollayın o zaman...

8 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2012, 02:18   #10
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

O zaman da devamlı istersin, sen eksik kal
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
açıcı, bölgesi, familyası, faydası, greyfurt, hekimlikte, iştah, kabukları, limon, mandalina, parfümeri, reçel, spazm, turunç, turunçgiller, turunçun, yaprakları

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler