|
Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler |
|
Seçenekler |
19.03.2009, 05:10 | #1 |
|
Deniz Gezmiş (1947 - 1972)
Deniz Gezmiş (27 Şubat 1947 Ankara – 6 Mayıs 1972 Ankara) Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu sosyalist, aktivist, devrimci. Ön Yaşamı Deniz Gezmiş, 27 Şubat 1947'de Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu. Dedeleri İkizdere, Rize ilçesine bağlı Cimil köyündendir, kökleri Konya'dan bir vesile ile göç etmek zorunda kalmış Oğuzlara dayanır. Babası Erzurum, Ilıca nüfusuna kayıtlı ilköğretim müfettişi Cemil Gezmiş, annesi ise Erzurum'un Tortum ilçesinden ilkokul öğretmeni Mukaddes Gezmiş'tir. Ailenin üç erkek çocuğundan ikincisidir. Ağabeyi Bora Gezmiş, hukuk fakültesinden ayrılıp bankacılık yapmıştır. Hamdi Gezmiş ise, mali müşavirdir. 1965'ten sonra, Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin en önemli önderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)'nun kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, 1965'de Türkiye İşçi Partisi (TİK)'nin Üsküdar ilçe başkanlığına üye oldu. İlk kez 31 Ağustos 1966'da Ankara'dan İstanbul'a yürüyen Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin Taksim Anıtı'na çelenk koymaları sırasında işçileri destekleyen ve Türk-İş yöneticilerini protesto eden gösteri sırasında gözaltına alındı. 7 Kasım 1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi.
Mustafa Kemal Yürüyüşü Posteri
• İstanbul Üniversitesi'nin 12 Haziran 1968'de işgaline önderlik etti. İşgal konseyi adına üniversite senatosu ile Baltalimanı'nda yapılan görüşmelere katılan öğrenci heyetinin içinde yer aldı. Hürriyet gazetesinin 6 Mayıs 1972 tarihli yıldırım baskısının ilk sayfasında bulunan idam haberi İstanbul Gazetesinin 16 Mart 1971 Cumartesi Tarihli Baskısı
Mahkemesi 16 Temmuz 1971 günü Altındağ Veteriner Okulu binası'nda Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 no'lu Mahkemesi'nde başladı ve 9 Ekim 1971 günü bitti. Deniz ve arkadaşları 16 Temmuz 1971'de başlayan THKO-1 Davası'nda TCK'nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırıldı.
Deniz Gezmiş ve diğerlerinin idam edilmeden önce son istekleri üzerine farklı iddialar vardır: |
39 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. | aakinaksoy, Anjelik, Aristo, ayşeemm, Basakca, Booster, Boyacikoylu, CadII, Canan, Cansuyu, drcengy, ersi, experella, Gece, goj, Gülümsün, Heliosaga, Kartal, LoDoS, MartiNeAgLe, Mathematician, Mediter, OkyanusunKalbi, osman35, Öykü, Paneb, PRoFessoR, Rosebud, Sami, Smyrna, snickers, SuLTaN, Suzim, Tntcool, Türkü, Zeynep Sappho, ZeZe |
19.03.2009, 05:27 | #2 |
|
Cevap: Deniz Gezmiş | (1947 - 1972)
Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyete karşı Marksist - Leninist çizgide bir devrimci, hatta üstüne birde Atatürk için yürüyüş yapmış.
Çelişki var tabi, ölmüş bir insanın arkasından birşey demekte istemiyorum aslında. Bilmediğimiz başka şeyler yoksa sadece bu sebeblerden idamı ağır olmuş. Tıpkı diğerleri gibi. Adları anılmayan ülkücüler gibi. |
19.03.2009, 05:34 | #3 |
|
Kayda değer diğer kişilerin konusunu da sen aç böcü..
19.03.2009, 06:03 | #4 |
|
Yok siyasete girmeyeyim.
Şimdi yazarsam benim yazdıklarıma katil diğerlerine melek diyen çıkabilir. Zaten hiçbirinin kayda değeceğini sanmıyorum, belki Deniz Gezmiş liderlik vasfıyla öne çıkmıştır, birazda gazlama, boya cila ortaya böyle bir eser çıkıyor. Sonuçta hepsi pisi pisine gittiler. Sempatin olabilir veya olmayabilir ama Atatürkçü olduğun için söylüyorum, Deniz Gezmiş'e Atatürkçü dersen o çelişkiyi açıkla ve bizleri ikna et, bizde tamam diyelim. Biz derken forumda fazla değil zaten. Hem hayırdır sen namazamı kalktın bu vakitte, anladın İzmir'in Akp'ye geçeceğini önlem alıyorsun he. |
19.03.2009, 10:42 | #5 |
|
Böcü Allah seni başımızdan eksik etmesin, bir alemsin ha, hemde hoş bir alem,
bak sana bir şey diyeceğim, bir teklif yani, benim kardeşim olurmusun... açılan konuda bir şey dikkatimi çekti,,, deniz gezmiş ve arkadaşlarının denize döktüğü !!! abd li conileri denizden Türk Askerimi çıkarıyor, şayet öyleyse Türk Askeri deniz gezmiş ve arkadaşlarının eylemine muhalifler, eee deme böcü, deniz gezmiş Atatürk'çü ise onun eylemi neticesinde denize dökülen abd askerlerini kurtaranlar neci oluyor.... bu ne yaman çelişki anne,,,,
19.03.2009, 13:37 | #6 | |
|
Alıntı:
Size katiliyorum : Bu ne yaman celiski Anne O zaman bu fotograflara bakarak bu ne tursu, bu ne lahana mi diyelim??? Dünya Musevi Örgütlerinin çatısı olan AJC sadece Siyonist önderlere layık gördüğü cesaret madalyasını kuruluşundan beri ilk kez bir Müslüman'a vermiştir.AJC'nin misyonu İsrail devletini kurmak ve Siyonizmi dünyaya egemen kılmaktır. |
|
19.03.2009, 15:58 | #7 |
|
Koyun olmak iyidir...
19.03.2009, 16:01 | #8 |
|
İdam Sehpasında Acı Pazarlık
19.03.2009, 17:00 | #9 |
|
canınız sağolsun efendim.
anladım.
Etiketler |
1947, 1972, 6 mayıs 1972, ankara, deniz, doğdu, gezmiş, hala, kalp, mayıs, seni, unutur, yaşında, yaşıyor, Şubat |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |