|
Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler |
|
Seçenekler |
16.03.2015, 15:25 | #1 |
|
İlk Milli Bisikletçi, İlk Bisiklet Fabrikası Kurucusu: Cavit Cav
1933 yılına geldiğimizde Cavit Cav atölyesinin ismini cav bisiklet fabrikası olarak değiştirip bütün birikimini bu fabrikaya yatırmıştır. İlk yerli bisiklet olan CAV marka bisikletlerin üretimi artık memlekette resmi olarak başlamıştır. Bu ani atılım ile CAV Bisikletleri Avrupa'nın önemli imalatçıları ile boy ölçüşebilecek nitelikte bir marka olma yolundadır.
"Tophane sanat okulu atölye hocalığı için açılan imtihanlara katıldım; bu imtihanı başarıyla geçerek on dokuz yaşında öğretmen kadrosuna girdim. Bugün memleketimizin en büyük fabrikalarında umum müdürü olarak çalışan yüksek mühendis talebelerim mevcuttur. bu çalışmalarım devam ederken, her sene Türkiye bisiklet şampiyonluklarını kazanarak bu sporun 1933 senesine kadar geçilmez, yenilmez tek adamı unvanını bırakmadım. 1928 Amsterdam Olimpiyatlarına gitmeden evvel, o zamanın bisiklet federasyonu reisi muvaffak Menemencioğlu'nun delaletiyle Paris'te bisiklet fabrikalarında çalışarak idmanlarımızı da gene Paris'te yaparak, olimpiyatlara Paris'ten iştirak ettim.
Daha sonra rahatsızlanan Cav, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatırılır. Günlük rutinine devam ederken gazeteden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerini sürdürebilmek ve geliştirebilmek için kadavra bulamadıkları haberini okur. Hayatının son deminde hasta yatağından vasiyetini şu şekilde yazacaktır “Ben Cavit Cav, olimpiyatlara katılan milli atlet, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük sanayicilerinden, buradayım ve biliyorum çok ömrüm kalmadı. Bu yataktan kalkamayacağım. Bedenimi bu ülkenin bilimi aydınlansın diye, gençler öğrensin diye kadavra olarak bağışlıyorum.” der. Ayrıca bu da Türkiye’nin ilk kadavra bağışıdır.
16.03.2015, 19:33 | #2 |
|
Cevap: İlk Milli Bisikletçi, İlk Bisiklet Fabrikası Kurucusu: Cavit Cav
Daha 2 gün önce Sunay Akın'ın Geyikli Park kitabında okudum ilk kez adını. İsmi duyulmayan kahramanlardan biriymiş meğerse. Kitapta okuduğum birkaç ayrıntı daha vardı.
Cavit Cav'ın teyzesi aynı zamanda Mustafa Kemal'e de süt annelik yaaptığından bahsediliyordu. Hatta Cavit Cav şu cümle ile açıklamış: “Ben, teyzemin süt verdiği Mustafa Kemal’i hiç görmedim hayatımda, onu hep aileden biri olarak hissettim; ama hiç karşılaşamadım.” *** Kitaptaki bir diğer ayrıntı ise 1924 olimpiyatları için gittikleri İngiltere'de yanlarında bisikletleri yokmuş. Oraya gidince almayı düşünmüşler ama gidince öğrendikleri şey o yıllarda para ile bisikletin satılmadığıymış. Bisikletin en başından yapılması gerekli ancak bunun için ise zamanları yokmuş. Bir sonraki olimpiyatlara katılacakları zaman aylar önce oraya gidip hem kendi bisikletlerini yapmışlar hem de antreman yaparak yarışa hazırlanmışlar.Ve son olarak kadavra olarak kullanıldıktan sonra iskeleti hala günümüzde Ankara Üniversitesinde dersliklerin birinde bulunmaktaymış. *** Paylaştığın bilgiler için teşekkürler Real. Eline, emeğine sağlık |
2 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti. |
16.03.2015, 20:41 | #3 |
|
Benim de bilmediğim bir konuydu. Ama artık öğrenmiş oldum.
30.06.2015, 11:15 | #4 |
|
Nereden nereye gelmiş.
Ben de adını ilk kez duydum. Küçükken bizim mahallede de bir bisiklet kiralayan amca vardı. 3- 4 bisikleti vardı kuyrukta sıra beklerdik. Bilmem kaç tur şu kadar lira. Emeklerine sağlık,teşekkürler. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
bisiklet, bisikletçi, cavit, fabrikası, kurucusu, milli |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |