06.04.2012, 00:46 | #11 |
|
Cevap: Şehzadeler Şehri Amasya Hakkında Her Şey
Canancığım öyle güzel bir konu olmuş ki, içimde hamama gitme isteği uyanırken canım elma çekti. Elma olayını atlattım, gezmek istedim, sonra acıktım hayır hayır acıkmadım.
Çok güzel bir konu olmuş, 2 sene içerisinde gidip göreceğim orayı da inşallah. Ellerin gözlerin dert görmesin.
06.04.2012, 00:58 | #12 |
|
Forumda Amasya'nin bazi yerlerini tanimistik, ama yöresel yemeklerini tanitan olmamisti. Diger yerler gibi ben onlari da cok begendim, hatta yemek isteyecek kadar begendim
Ellerine saglik Canan. |
06.04.2012, 11:44 | #13 |
|
Uzun süre önce gitmiştim hamamlarında yararlanmak için,fazla gezme şansım maalesef olamamıştı zamansızlıktan ötürü. Bu derece kültürel bir mirasa sahip olduğunu bilmiyordum.
Yemeklerinden bazılarını başka yörelere ait olarak biliyordum. Elmaya gelince Amasya'ya gideceğimizi duyan herkes sipariş vermişti kasa kasa alma planları yapmıştık ama niçindir bilemem Ankara'da kilosu oraya göre daha ucuzdu. Oysa biz memleketinde daha ekonomik olur düşüncesindeydik. Teşekkürler Canan,tam bizlere yaraşır bir sunum olmuş.
07.04.2012, 14:32 | #14 |
|
Okul arkadaşlarım vardı Amasya ve Merzifonlu çok överlerdi memleketlerini; Dedikleri doğruymuş, konuyu hazırlarken gördüm gerçekliliğini. Daha eksiklikler var ilçeleri, örf ve adetleri ve Ferhat ile Şirin efsanesi onlar da bir zaman sonra gelecek.
Güzel yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar. |
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
28.04.2012, 03:13 | #15 |
|
Şehzadeler Şehri | Amasya
1666 tarihinde yaptırılmıştır. Tek kubbeli olup, öne doğru genişletilmiş yarım kubbe ve kubbeciklerle örtülmüş dikdörtgen bir mekana sahiptir. Tamamen kesme taştan 17.yüzyıl üslübunda yapılan caminin iç kısmı 19.yüzyıl barok stilde kalem işleri ile süslenmiştir.
Dikdörtgen planlı, kubbeli ve her cephesinde çıkıntılı olan girişe sahiptir. Diş kenarları dükkanlarla çevrilidir.
Bedestenle karşı karşıyadır. 17.yüzyıl mimarı üslubunda dikdörtgen planla yapılmıştır. İç kısmı tamamen kesme taştan yapılmış iki katı boyunca revakların gerisinde kubbeli odalar yer almaktadır.
Kitabesine göre 1678 yılında yaptırılmıştır. Uzunca dikdörtgen soyunmalık, bunun arkasındaki sekizgen planlı sıcaklığın dört kenarında yer alan eyvan biçimli nişler ve köşe hücrelerinde meydana gelmiştir.
Şehir merkezine 7 km. uzaklıkta orman içi dinlenme ve piknik yeri olarak kullanılmaktadır. Her türlü alt yapısı vardır.
|
29.04.2012, 04:31 | #16 |
|
Cevap: Şehzadeler Şehri | Amasya
Amasya’da yüzyıllardır anlatıla gelen efsaneler vardır. Ferhat ile Şirin, Güzelce Kız (Aynalı Mağara), Kurtboğan, İnci Baba, Serçoban, Lokman Hekim ünlü olanlarıdır. Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirin’e sevdalı yiğit bir delikanlıdır. Saraylar süsler, fırçasından dökülen zarafetin Şirin’e olan duygularının ifadesi olduğu söylenir.Amasya Sultanı Mehmene Banu’ya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat. Sultan; Şirin’i vermek istemediği için olmayacak bir iş ister delikanlıdan. “ Şehir'e suyu getir, Şirin'i vereyim” der, demesine de su, Şahinkayası denen uzak mı uzak bir yerdedir. Ferhat'ın gönlündeki Şirin aşkı bu zorluğu dinler mi? Alır külüngü eline, vurur kayaların böğrüne böğrüne. Kayalar yarılır, yol verir suya.
|
01.05.2012, 19:40 | #17 |
|
Cevap: Şehzadeler Şehri | Amasya
"Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." Milletin durumunu ve davranışını göz önünde bulundurarak haklarını dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak bir milli heyetin varlığı gerekmektedir. Bunun için her taraftan vuku bulan teklif ve milli istek üzerine Anadolu’nun en güvenilir yeri olan Sivas’ta milli bir kongrenin süratle toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için, bütün illerin her livasından parti ayrılıkları dikkate alınmaksızın muktedir ve milletin güvenini kazanmış üçer kişinin olabildiğince çabuk yetiştirmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı bunun bir milli sır hâlinde tutularak ve delegelerin gereken yerlere kimliklerini gizleyerek gelmeleri
|
02.05.2012, 00:15 | #18 |
|
Gelenek ve göreneklerimizi pek seviyorum. Çok zengin, çok güzel bir kültürümüz var. Efsanelerimizle, düğün derneklerimizle eşsiz güzellikle çıkıyor karşımıza.
Çok güzel bir konu oldu bu Amasya, ellerine sağlık Canancığıımm.
02.05.2012, 00:32 | #19 |
|
Gezip görülmesi gereken çok güzel tablo gibi bir şehir.
Emeğine sağlık Canan...
02.05.2012, 11:14 | #20 |
|
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi tadında, yazılanları okurken, resimlere bakarken vaktin nasıl geçtiğini anlamadım. Anlatılması gereken ne varsa okuyucuya sunulmuş sanırım.
Emeklerinden dolayı teşekkürler Canan. Yalnız "Şehzaadeler Şehri" tanımı biraz eksik mi kalmış? Merakla bekliyorum bu adın takılma sebeplerini. Hatta sen yorulma, ben bir bakayım internet alemine.
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |