Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler
Eski 06.01.2017, 21:33   #1
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tavuk Satın Alırken ve Pişirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tavuk alırken nelere dikkat etmeli? Lezzetli tavuk pişirmenin tüyoları neler? İşte detaylar...

BESD-BİR tavuk alırken ve pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları tüm mutfak severler için bir araya getirdi.

İşte tavuğu satın alırken ve pişirirken dikkat etmeniz gerekenler:

• Satın alırken ve pişirmeden önce

- Tavuk satın alırken ürünün markalı ve ambalajlı olmasına dikkat edilmelidir.

- Ürünün son tüketim tarihi mutlaka incelenmelidir.

- Ürünün soğuk zincirinin bozulmadığına ve saklama koşullarının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

- Yani; tavuğun soğukta muhafaza edilmediği/soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır. Bunun için soğutuculardaki sıcaklık göstergeleri kontrol edilebilir.

- Tavuğun tazeliğini ve soğukluğunu koruması için ürünün alışverişte en sona bırakılması uygun olur. Böylelikle alışveriş süresi boyunca sepette bekleyen tavuk eti soğukluğunu kaybetmez.

- Alışveriş sonrası eve gelindiğinde tavuk etini oda sıcaklığında bekletmeden buzdolabına kaldırılmalıdır.

- Satın alınan tavuk dondurulmuş ise ve hemen pişirilmeyecekse ambalajıyla birlikte derin dondurucuda (-18°C') 6 ay süreyle muhafaza edilebilir.

- Tavuk eğer buzdolabında çözündürülecekse yaklaşık 1 gün öncesinde derin dondurucudan çıkarılıp buzdolabına konulmalıdır. Hızlıca çözündürmek için mikrodalga fırın da kullanılabilir.

- Satın alınan ürün buzdolabında (0-4°C) son kullanma tarihine kadar saklanabilir.

- Çözündürülmüş tavuk tekrar dondurulmamalıdır.

- Tüketilmeyecek kısım çözündürmeden tekrar dondurucuya koyulmalıdır.

- Çiğ tavuğun pişirme hazırlığında ve sonrasında eller, mutfak tezgâhı, kesme tahtası, bıçaklar sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır.

• Haşlama

- Dondurulmuş tavuğu uygun koşullarda çözündürdükten sonra haşlamak iyi bir yöntemdir ve yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar.

- Tavuk etinin tam pişmiş olması önemlidir. Önerilen süreye bağlı kalarak ve suyu berraklaşana kadar haşlanmalıdır.

- Bir tavuğun yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en kesin yolu, bir gıda termometresi kullanmaktır. Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir.

- Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.

- Emin olmak için bir parça tavuk eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılabilir.

• Fırında kızartma

- Tavuğun kendi yağının içinde pişmesi ve nemini koruması, dolayısıyla daha lezzetli olması için fırın poşeti içinde pişirmek daha uygundur.

- Eğer fırın poşeti kullanmadan tepsi içinde pişirmek tercih ediliyorsa, pişme esnasında tavuğun kendi yağının, tepsinin boş kısımlarında birikerek yanmaması/kurumaması için küçük bir tepsi kullanılmalıdır.

- Tavuğun nar gibi kızarması isteniyorsa, pişmeye yakın tavuk fırından çıkarılıp ağız tadına göre üzerine tereyağı ya da ballı su sürülerek tekrar fırına verilebilir.

- Fırında pişirilecek bütün tavuklar çeşitli tarifler kullanılarak gerekli sürelerde marine edilebilir ve böylece daha lezzetli sonuçlar elde edilebilir.

- Lezzetli sonuçlar elde etmek için bütün tavuğun içine soğan, sarımsak, limon, adaçayı, kekik, defne yaprağı, portakal gibi lezzet artırıcı malzemeler de konulabilir.

• Pişirme sonrası

- Tavuk eti, piştikten sonra sofrada tüketilene kadar bir folyoya sarılırsa sıcaklığını, nemini ve yumuşaklığını korumak daha mümkün olur.

- Tavuk eti piştikten sonra hemen tüketilmeyecekse oda sıcaklığında çok fazla bekletmeden buzdolabında saklanmalıdır.

- Tavuk etini tükettikten sonra artan kısımları sonrasında ısıtırken nemini koruması için sarmak daha iyi sonuç verecektir.

- Tavuk piştikten sonra bir yere taşınacaksa sarılarak ısı yalıtımlı bir kaba konmalıdır ve kısa sürede tüketilmelidir.

Kaynak
Eski 06.01.2017, 22:47   #2
Basakca
Müdavim

Standart Cevap: Tavuk Satın Alırken ve Pişirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tavuk demeyin bana...
Mümkünse kanatlılar uzak dursun benden ve mutfağımdan.

5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2017, 17:43   #3
Canan
Çiçekci kız

Her türlü ürünü alırken, çok hassas davranırım.

Fırında pişirme esnasında üzerine tereyağı değil de, ballı su sürmeyi denemeliyim.

Bilgiler için teşekkürler @Gülümsün

Eski 31.01.2017, 18:45   #4
Tura
Müdavim

Geçen Cumartesi şöyle bir gezmeye çıktım.
Bir köyün içinden gecerken, eşelenen hindi gördüm.
Erkekti ve oldukça iriydi. Kuzu fiyatına satın aldım.
Tavuklarda vardı.
Yanında da iki tane ferik bonus aldım.
Kesip, tüylerini yolup eve getirdim.
Hazır tavuk asla almam.
Eski 31.01.2017, 19:18   #5
Tura
Müdavim

Hile falan yok. Burada var.
Bu yıl bahçeme kümes yapmayı düşünüyorum.
Kendi tavuğumu kendim yetiştireceğim.
Eski 31.01.2017, 20:09   #6
Scorer
Gerçek Üye

Kanatlıları hiç sevemedim; Viyanadaki Figlmüller schnitzel'i hariç.
Balık tut.
Bir hafta mutlu olmak istiyorsan
Tatile çık.
Bir ay mutlu olmak istiyorsan
Evlen.
Bir yıl mutlu olmak istiyorsan
Servete kon.
Bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsan
Sevdiğin işi yap

Scorer'in Mesajına Teşekkür Etti

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alırken, dikkat, etmeniz, gerekenler, pişirirken, satın, tavuk

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler