21.04.2012, 19:47 | #1 |
|
Arguvan Türküleri
Arguvan türküleri ARGUVAN HAVASI yada ARGUVAN AĞZI TÜRKÜ diye anılır. Arguvan havası: Arguvan ve çevresinde söylenen, "do" ya da "re" sesiyle başlayıp yine aynı seste biten, vokal müzikli, saz çalınırsa cura ya da bağlama kullanılan, birbirine yakın seslerden oluştuğundan, hece sürelerinin bir birine yakın olması nedeniyle konuşur gibi söylenen, Genellikle hüseyni ve uşak makamında (Hicaz ve garip de vardır) Ah, aman, oy, ölem, nineem.. gibi tamlamalarla süslenen, genellikle 11 heceli 6+5 duraklı, uyağı tam ya da zengin,ağıt, doğa, sevda, sıla, gurbet, hasret gibi konuları içeren, İki ya da daha fazla kişiyle söylendiğinde daha da güzelleşen, dili sade ve öz Türkçe, yöre ağzıyla söylendiğinde ayrı bir güzelliği olan, kim tarafından söylendiği, yakıldığı bilinmeyen, halkın ortak malı türkülerdir.
Yayladan Gel Kömür Gözlüm Yayladan Gelin Oldun Garabelin Eline Yedi Bayram Gına Yakma Eline Gurban Olam Senin Gibi Geline Yayladan Gel Kömür Gözlüm Yayladan Senin Baban Karşı Köyün Hocası Çok Peşime Düştü Genci Kocası Bana Derler Şu Kötünün Kocası Yayladan Gel Kömür Gözlüm Yayladan Ne Kadar Methetsem O Kadar Güzel Top Bürür Saçını Gözünü Sürür Muskalar Yazdıram Değmesin Nazar Yayladan Gel Kömür Gözlüm Yayladan .
22.04.2012, 10:52 | #2 |
|
Cevap: Arguvan Türküleri
O tür türkülere Arguvan denildiğini bilmiyordum, hatta arguvan adı bile bana yabancı geldiği için kendimi kınıyorum.
Tanıtım ve paylaşım için teşekkürler Dalgakıran. |
22.04.2012, 14:11 | #3 |
|
Kıvırcık Ali (Ali ÖZÜTEMİZ ) her zaman ''Arguvan türküleri benim ilacım'' derdi. Başlığı görür görmez aklıma merhum sanatçımız geldi. Yad ediyorum.
Konu oldukça güzel,türkü seçimi harika. Teşekkür ederim Dalgakıran.
22.04.2012, 14:31 | #4 |
|
Her saz calanin bu Arguvan havasi demesine inanmamak gerek demekki
Tesekkürler Dalgakiran, ellerine saglik. |
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
24.04.2012, 11:22 | #5 |
|
Arguvan denince "Arguvanlım" türküsü geldi sadece aklıma hala da o çalıyor kafamda ..
Teşekkürler Dalgakıran.
24.04.2012, 11:33 | #6 | |
|
Alıntı:
Kesinlikle kendisi Yöneticimize söylemiştim ama düzeltmeyi unuttu sanırım.
24.04.2012, 12:08 | #7 |
|
Allah Allaaahhh!
Arkadaş türkü değişmiş. Evde izledim, yanlış türkü yüklemişim diye hayıflandım. İşyerinde açtım, doğru türkü. Kayışı kopardım sanırım
24.04.2012, 13:32 | #8 |
|
Kayisi koparmamisin Dalgakiran, sahiden de degismis. Tabii eger ben de koparmadiysam
|
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
24.04.2012, 14:13 | #9 |
|
Hiç bilmediğim bir konuda fikir edinip, birde güzel türkü dinledim..
Teşekkürler Dalgakıran |
2 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
arguvan, türküleri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |