Tekil Mesaj gösterimi
Eski 01.05.2009, 01:14   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Dünyada Görülmesi Gereken 25 Yer

Kremlin (Rusya)




Kremlin "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan mukim yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir.

Moskova'daki Kremlin Sarayı, devrim öncesinde Rus çarlarının ikametgâhıydı. Moskova Irmağı'ndan 40 m yüksekte bulunan Borovitskiy Burnu üzerinde 28 hektarlık bir alana yayılan, çevresi 20 metre yüksekliğinde 2 km'lik bir surla çevrili binalar bütünüdür.




Çin Seddi (Çin)



Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvardır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 10.000 kilometreyi bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 3.000 kilometrelik settir.

Ancak asıl inşaat, M.Ö.221 ile M.S.608 yılları arasında yapılmıştır. Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Genellikle duvarın yüksekliği 7 -10 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir.









Büyük Kanyon (ABD)




Bir çok kanyonu uzun süreli erozyonların yaylalar üzerinde oluşturduğu bilinmektedir. Kanyon yapılarının iki yanlarındaki duvarlar, erozyon ve aşınmaya dayanıklı sert kayalardan oluşur. Bunlar granit ya da kumtaşı gibi oluşumlardır. Kanyon oluşumunda hızlandırıcı etkisi olan hava akımları kuru alanlarda sulak bölgelere nazaran daha etkili olduklarından, kanyonlara bu tür bölgelerde daha sık rastlanır.

Bu doğal oluşumun en bilinen örneği Arizona'da bulunan Büyük Kanyon'dur. Amerika Birleşik Devletleri'nin güney-doğu'sunda yer alan bu kanyon arkeolojik önem taşır; bunun nedeni Amerika kıtasının ilk sahipleri olarak da bilinen Kadim Pueblo Halkının bu çevrede geniş yerleşimler kurmuş olmasıdır.








Altın Tapınak (Hindistan)




Hindistan'in Pencap eyaletinin başkenti Amritsar'da bulunan ve sih dini mensuplarının kutsal mekanı olan Altın tapınak bölgesine yaklaştığınızda çevredeki polislerin ve askeri birliklerin sıkı denetimleri dikkat çeker. 1984 yılında Pencab eyaletinin bağımsızlığını isteyen Sikh teröristler Altın Tapınak’a sığınmış, polise 3 hafta direnmişler, daha sonra İndira Gandi hükümetinin emriyle, güvenlik kuvvetlerinin kanlı baskını sonucu öldürülmüşlerdi.










Chichen Itza (Meksika)




Chichen Itza piramidi (M.Ö. 800 öncesi) Yucatan Yarımadası, Meksika Chichen Itza, Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesidir. Değişik yapıları –Kukulkan piramidi. Bin Kolonlar Geçidi, Tutukluların Oyun Sahası – bugün dahi harikulade bir mimari alan ve mekân düzenleme göstergesi olarak kendini göstermektedir. Piramidin kendisi Maya tapınaklarının en sonuncusu hiç şüphesiz en büyüğüdür.










Cape Town (Güney Afrika)




Cape Town Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biridir. Nüfusu yaklaşık 2.000.000'dur. Afrika'nın ikinci yerleşme bölgesi olan Cape Town, Avrupalıların en eski sömürgesidir.

1488'de Portekizli keşifçi Bartelemeu Dias tarafından keşfedilen Cape Town, Afrika kıtasının Avrupa'ya en uzak ucunda olmasına rağmen sırasıyla Boerler ve İngilizlerin eline geçti. Güney Afrika Birliği kurulduktan sonra ülkenin yasama başkenti oldu. 1945'ten sonra olan Apartheid rejimi zencilerin kendi halinde bırakılmasına neden olmuştur. Şehrin bir bölümü çağdaş gökdelenlerle dolu iken diğer kesimleri gecekondu mahallelerinden oluşur.








Büyük Set Resifi (Avustralya)



Avustralya'daki Büyük Set Resifi, dünyanın en büyük mercan kayalığı bölgesi olarak hem dünyadaki yedi büyük doğal manzaradan biri, hem de Avustralyalıların en çok gurur duyduğu doğal manzaradır. Büyük Set Resifi, şeffaf ve temiz su altı ülkesi" olarak da adlandırılır.

Farklı aşamalardaki üç bin mercan kayalığı, mercan adası, alüvyon ve lagünlerden oluşan Büyük Set Resifi, büyük bir muzice sayılır. Dünyanın en güzel ve en büyük mercan topluluğu olan Büyük Set Resifi'nin yüzölçümü, 16-20 metredir. Güney bölümünün genişliği 240 kilometredir.






Uyuni (Bolivya)



10.583 km² lik bir alan ile dünyanın en büyük tuz yüzeyi. Bu alan Bolivya'nın güneybatısında 3,650 m yükseklikte bulunmakta. Uyuni su ile tamamen dolduğunda gökyüzünü tamamen yansıtmaktadır. Bu alanın orta kısımlarında tuz kütlelerinin yüksekliği 10 metre civarındadır. Yağışlı sezonlarda su tabakası ile kaplanan yüzey en güzel yansımaları gözler önüne sermektedir. Salar de uyuni 10 milyar ton tuza sahip ve bu tuzun 25.000 tonu her yıl kullanılıyor.









Barselona (İspanya)



İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinin başkentidir. Ayrıca Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalancadır.

Barselona'nın geçmişinin İspanya'dan daha eski olması ilginçtir. 9. yüzyılda Katalan bir asilzade aile tarafından kurulmuştur.






Angkor (Kamboçya)




Angkor'a girebilmek için bir gün önceden gidip giriş kaydı yaptırmak gerekiyor.

Bir günlük bilet 20 USD, 2-3 günlük bilet 40 USD ve 4-7 günlük ise 60 USD. Biletin alındığı günün akşamı gün batımını izlemek üzere ören yerine girmeye müsaade ediliyor.

14. yy.'da yaşanan Siam istilasından sonra unutulan şehri, orman yutmuş. Yüzyıllar boyunca tapınakların üzerlerinde büyüyen incir ve bayan ağaçları tapınakları şaşırtıcı bir biçimde kaplamıştır.



  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.